KikapcsSzegedi Arcok

MolnárBé, Lennard, Gabriel B: a koronavírus komoly hatással lesz a szegedi éjszakára

MolnárBé-t, Gabriel B-t és Dj Lennardot sok-sok éve a térség éjszakai életének ikonikus alakjai között tartják számon. A műsorvezető és a lemezlovasok számtalan élménydús és örömteli pillanatot okoztak már fiataloknak és idősebbeknek egyaránt Szeged legkülönbözőbb szórakozóhelyein, eseményein és fesztiváljain. A 2020-as év elején megjelent világjárvány természetesen az Ő életüket is fenekestül felforgatta. Sajnos egyikük sem túl optimista. Mind a hárman úgy vélik, hogy a koronavírus a zenei és az éjszakai életen, ezáltal pedig az általuk gyakorolt hivatáson is nyomot hagy majd.

MOLNÁRBÉ: ÉVEK ÓTA EGYRE KEVESEBBEN JÁRNAK SZÓRAKOZÓHELYRE SZEGEDEN

– A koronavírus biztos, hogy komoly hatással lesz majd nemcsak a szegedi, hanem az ország, sőt még akár a világ éjszakai életére is. Az egyébként is átalakulóban levő szórakozóiparban évek óta az tapasztalható, hogy kevesebben járnak el kikapcsolódni az adott szórakozóhelyekre és a különböző klubokba. Míg ezelőtt 10-15 évvel a legendás Sing Sing szerdán, pénteken és szombaton  is szinte folyamatosan teltházzal üzemelt, addig ezt az eredményt ma már egyik klub sem tudja megugrani. Egyszerűen mások az igények, más lett a szórakozási mód. Így a tömeges csoportosulás  inkább a szabadtéri eseményeken és a fesztiválokon tapasztalható. Vagyis, kijelenthetjük, hogy a koronavírustól függetlenül egy komoly kihívás a szórakozóhelyek fenntartóinak a vendégek “becsalogatása”.

A világjárvány pedig erre csak tett még egy lapáttal. Ugyanis ezek a programszervezők hónapokra előre terveznek és szerveznek le eseményeket és kötnek le fellépőket, ezt pedig most egyik pillanatról a másikra húzta át az adott helyzet. A fellépők között akadnak olyanok, akiket nem lehet kötbérmentesen lemondani. Mivel egyelőre csak tippelgetni lehet azzal kapcsolatosan, hogy mindennek mikor lesz vége, a szórakozóiparban tevékenykedők ebben az esetben már nem tudnak előre tervezni és szervezni, valamint konkrét megoldásokkal és ötletekkel előállni. Vagyis, egyelőre csak túlélnek. Én viszont azt gondolom, hogy a korlátozás feloldása után az első pár hétben „rájuk szakad” majd a tömeg, hiszen akkor már hetek/hónapok állnak az emberek mögött szórakozóhelyen történő kikapcsolódás nélkül. Hosszútávon azonban várhatóan a szokásosra áll be ismét a rend, ami a látogatottságot illeti. A kérdés inkább az, hogy a piac szereplői mennyi időn belül tudják kiheverni a bevétel nélküli, – egyenlőre még ismeretlen hosszúságú – szakaszt – kezdte gondolatait MolnárBé.

DJ LENNARD: A KORONAVÍRUS AZ EGÉSZ 2020-AS ÉVET FELBORÍTOTTA

Dj Lennardnak a koronavírus az egész 2020-as évet felborította. Elmondása szerint ez az év lett volna az eddigi karrierje csúcspontja. Rengeteg terve volt és van, amelyek között nagy rendezvények, fesztiválok, saját zenék és különböző együttműködések szerepeltek. Naptára szinte az év végéig tele volt fellépéssel, ez azonban most a nullával egyenlő.

– Én személy szerint az őszben bízok, és azt remélem, hogy szeptemberben már lesz bulim, viszont vannak a szakmában olyanok, akik 2020-ra már nem is számolnak fellépéssel. A tömegrendezvényekkel azonban én is úgy vélem, hogy majd csak 2021-ben számolhatunk. Ha járvány előtti időszakot nézem, akkor azt kell, hogy mondjam, hogy akár 2-3 év is lehet mire visszaáll a rend. Ez pedig nagy változásokat hoz majd. Ugyanis azok, akik eddig kizárólag a megélhetés miatt zenéltek, – amit én elhivatottságból teszek – azok valószínűleg ki fognak esni a körből. Közöttük sok, komoly szakember is, akinek nincs akkora tartaléka, hogy átvészelje ezt az időszakot. Azzal is számolnunk kell, hogy az emberek szórakozási szokásai is megváltozhatnak (ettől tatok leginkább én is). Nem vagyok benne biztos, hogy a hétvégi discoba járásra való igény vissza fog állni. Az emberek szórakozni fognak, úgy, ahogy most is teszik azt a “karantén” ideje alatt, csak más formában. Ha a szórakoztatóipar nem áll helyre, akkor a zenei producerek is el fognak gondolkodni azon, hogy megéri-e egyáltalán zenét gyártani. Ha jobban elmélyedünk a koronavírus okozta helyzetben, akkor azt kell, hogy mondjam, hogy ebből adódóan még az is megeshet, hogy teljesen újfajta módon, újfajta zenék fognak születni, illetve sokkal kevesebb, mert egyszerűen nem lesz lehetőség pénzt fektetni beléjük – fejtette ki a lemezlovas.

GABRIEL B.: CIVILKÉNT AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN DOLGOZIK, A FRONTVONALBAN KÜZD A VÍRUS ELLEN

Gabriel B. civilként jelenleg a frontvonalban harcol a koronavírus ellen, ugyanis az egészségügyben dolgozik. De hiába áll több lábon, a vírusnak köszönhetően a zenei hivatásából adódó bevétel hiánya jelenleg óriási kiesés a számára. Lemezlovasként és zenei producerként is rengeteg változással számol. A csoportosulásra vonatkozó tilalom tehát ebben az esetben is óriási hátrány, ugyanis nem tudnak összeülni, együtt dolgozni, nem tudunk bevonulni egy stúdióba és dalokat felénekelni, ami a munkafolyamat újratervezésével is jár. Gabriel B. úgy gondolja, hogy a  világjárvány az egész iparágra katasztrofálisan fog, és már hat is. Véleménye szerint az embereknek időbe telik majd újra elkülöníteni a bevételeikből azt a pénz, amelyet szórakozásra fordítanak majd, hiszen a meglévő tartalékaikat most mind felélik. Úgy véli, azok a szórakozóhelyek, ahol ő maga is rendszeresen fellép (Retro Klub, Sing Sing, Spirit, Tisza Dokk) viszonylag szerencsés helyzetben vannak a vidéki, vagy a kis klubokhoz képest, ugyanis erős tulajdonosi háttérrel bírnak, akik több évtizedes múlttal és kialakult vendégkörrel rendelkeznek.

-Bár szerénytelenül hangozhat, de én nem tartok attól, hogy a veszélyhelyzet felfüggesztése után nem lesz majd munkám. Persze lehet, hogy nem annyi, és nem olyan sok helyen, mert hiszen vírus ide vagy oda, valljuk be sokszor megesik, hogy az egyik hónapban nem győz az ember eleget tenni a felkéréseknek, aztán a következőben pedig már egyszer se csörög a telefon. Ám amíg helyre nem áll a rend, senkinek nem lesz könnyű, de aki tehetséges, kitartó és jól végzi a munkáját, annak szerintem a járvány után sem lesz miért aggódnia. Sőt, ennek köszönhetően végbe mehet a szakmán belül tisztulási folyamat, ami azt eredményezi majd, hogy csak azok maradnak ezen a pályán, akik erre is valók – osztotta meg véleményét a DJ.

A srácok ezek ellenére is igyekeznek fenntartani a közönség érdeklődését, mégpedig online! Amellett ugyanis, hogy mind a hárman jelen vannak a közösségi oldalakon, ahol szórakoztatóbbnál-szórakoztatóbb tartalmakat osztanak meg a mindennapjaikból, (követni őket tehát nagyon is ér) az elmúlt pénteken elstartolt egy általuk moderált beszélgetős sorozat is, ami a „Karantén és egy pohár bor” címet viseli.

– A “Karantén és egy pohár bor” élő Facebook műsorunk egy kötetlen beszélgetős műsor, amelyben három, 30 feletti pasi értekezik hétköznapi dolgokról egy, – vagy két – pohár bor mellett.  Mivel tudjuk jól, hogy számtalan DJ készít élő műsort a YouTubeon és/vagy a Facebookon, – tehát a kínálat és a választék is gazdag – semmiképp sem szerettünk volna egy sokadik mixműsort. Az első adás mint technikailag, mind tartalmilag egy “szárnybontogatás” volt, amelynek hibáiból tanulva futunk neki pénteken egy újabb körnek, és a következő pár hétben minden pénteken 20:30-tól. Mivel az első live számunkra is meglepő számokat hozott össznézettségben, eldöntöttük: biztosan folytatjuk! De nem mehetünk el amellett sem, hogy a házigazdák közül ketten majdnem főállású lemezlovasok, illetve zenei figurák, így ez a műsor tartalmára is hatást gyakorol. Sztorizgatunk tehát az éjszakai életről, ugratjuk egymást feladatokkal és élőben kapcsolunk be újabb és újabb DJ-ket, és a zenei vagy éjszakai életből ismert arcokat, de nézőket is akár, ha a helyzet úgy kívánja. Terveink szerint lesznek ugyan fix témák, de alapvetően egy kötetlen, baráti, a Facebookon nyilvánosan zajló, őszinte beszélgetést láthat és hallhat bárki, aki akár egy pohár borral leül a laptop, a tablet vagy a mobil elé a hét végén lazítás és/vagy „menekvés” gyanánt a koronavírus okozta helyzetben – ismertette MolnárBé.

Gabriel B. mindezt a következőképp egészítette ki:

– Mindenki a maga módján próbál “túlélni”. Bár tényleg sokan vannak, akik live szetteket adnak elő élőben a Facebookon, mi inkább a zenélés helyett most sokkal inkább próbálunk azokban a dolgokban kiteljesedni és azoknak örülni, amit az elmúlt években nem tudtunk megtenni.

Ilyen például a Míting podcast műsor és a “Karantén és egy pohár bor” is, ahol ha virtuálisan is de le tudunk ülni a barátainkkal egy bor mellett és tudunk jókat röhögni egymás hülyeségein. Ami szerintem most a legfontosabb, hogy ebben a tehetetlen helyzetben is megpróbáljuk jól érezni magunkat. –

A beszélgetés végén arra a kérdésre, hogy meddig, miből és, hogyan él túl egy DJ, Lennard azt válaszolta:

– Nem különböztetnék meg egy dj-t senkitől. Ez egy ugyanolyan munka, mint a fodrásznak, orvosnak, vagy tanárnak lenni. Vannak főnökeink, akiknek vannak elvárásai, amiért pénzt kapunk. Én most azt látom az ismerőseim körében, hogy sokan maximum 2-3 hónapig látják „stabilan” a  jövőjüket, de többen mondjuk sajnos addig sem. Jelenleg egyetlen dj sem keres pénzt. Kivétel nélkül mindenki munkanélküli. Bevételi forrásuk pedig csak azoknak van, akik rendelkeznek olyan saját zenékkel, amiket a rádiók játszanak, így kapnak a lejátszások után jogdíjat. Illetve egy nagyon kis réteg még készít zenéket másoknak, őket ghost producereknek hívjuk, de ez is csak pár fő idehaza. –

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb