Közélet

Müller Cecília: a tömeges megbetegedés nem elkerülhető

A tömeges megbetegedés nem lesz elkerülhető – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs pénteki tájékoztatóján, aki kijelentette, noha napról napra nőtt a fertőzöttek száma, még mindig a csoportos megbetegedések fázisában vagyunk.

A tisztifőorvos szerint nem szükséges tesztelni az egész országot, hiszen ez nem lenne hatással a járvány terjedésére, a bevezetett óvintézkedések és szabályok szolgálják a járvány terjedésének lassítását. Azt mondta: azokban az esetekben, amelyekben felmerül a fertőződés gyanúja, elvégzik a laborvizsgálatot.

Ahogy korábban írtuk, 10 perces gyorstesztek már az egyik szegedi magánklinikán is elérhetőek, persze megkérik az árukat:

Müller Cecília pénteken jópár koronavírussal kapcsolatos tévhitet is eloszlatott, íme egy kis fakenews – leszámolás országos tisztifőorvos módra:

  • A kézszárítók elpusztítják a vírust? Nem. Szappannal, langyos vízzel mossunk kezet, ez nem pusztítja el a vírust, de “lesodorja”. A kéz szárazra törlése fontos, ez helyes, de ha lehet, egyszer használatos papírtörlővel.
  • Mi a helyzet az UV-lámpákkal? Helytelen gyakorlat ezzel kezelésbe venni a bőrt. De más tárgyak, felületére lehet használni. A bőrön irritációt okozhat használata.
  • Mekkora a hatékonysága a hőszkennereknek? Limitáltan, a 38 fok feletti lázat szűri, de a lehetőségek korlátozottak.
  • Alkoholos-klóros permettel kezeljük testünket? Hiába, a testbe jutott vírust ezt nem öli meg, ennek a gyakorlatnak több a kára, mint a haszna.
  • Védőoltás nincs, ezen kutatók tömegei dolgoznak.
  • Az antibiotikumos kezelés is hasztalan, de az orvosok a “ráfertőzés” megelőzése érdekében alkalmazhatják.
  • Az életkori védőoltások halasztása sem indokolt. De érkezzünk időpontra, ott is kerüljük a csoportosulást. Tehát a védőoltások beadása inkább indokolt, mint halasztásra javasolt.

A teljes videó itt tekinthető meg:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb