Mindenmás

Üresek a szegedi rádióstúdiók: Otthonról szólnak hozzánk a város ismert hangjai

Ahogy minden home-office-os munkahelyen, a rádiósok is kénytelenek alkalmazkodni a járványhelyzethez. A szegedi rádiósok szerencsére gond nélkül átálltak a napi otthoni munkára. Hiszen a közönség járványtól függetlenül szeretné őket minden nap hallgatni.Sőt, most még talán jobban és többet is.

Többször hallottam már, hogy szerencse a szerencsétlenségben, hogy most, és nem 20-30 vagy több évvel ezelőtt tört ki ez a járvány, technikai szempontból. 2020-ban ugyanis minden gond nélkül tudjuk egymással tartani online a kapcsolatot. Ez 20-30 évvel ezelőtt nagyobb probléma lett volna. A rádiók esetében is valami hasonló a helyzet. A kényszerű helyzet azt hozta, hogy mindenki otthonról dolgozik. Szegeden ez az elmondások, és az általunk hallottak szerint is megoldódott.

Bálint K. Gergő, a Rádió 88 stúdióvezetője a Szeged365-nek elmondta, a nemzeti ünnepet követően gond nélkül zajlott le az átállás. Ehhez részben a munkatársak felhasználták és jelenleg is használják a saját technikájukat is, de ha nincs olyan, akkor a rádió segített a munkatársaknak. Szerencsére, mivel rengeteg helyszíni kitelepülésük volt már a korábbiakban, ők erre technikailag maximálisan felkészültek, nem okozott gondot az otthoni bejelentkezés sem. Előzetesen mindenkit meghallgattak, akinél kellett, állítottak technikailag, de ez nem okozott fejtörést. Most természetesen rossz, hogy nem tudnak találkozni, de át kell vészelni ezt azidőszakot.

A Rádió 88 csapata is home-officeban tolja (Fotó: Rádió 88)

Molnár Balázs, a Rádió 1 szegedi stúdiójának műsorvezetője arról beszélt a Szeged365-nek, hogy a Rádió 1-nél már a veszélyhelyzet március 11-i bejelentése után elkezdtek átállni az otthoni munkavégzésre, és 2 nap elteltével Budapesten, és valamennyi vidéki, így a szegedi stúdióban is, megteremtették ennek a feltételeit. Fennakadás nélkül működik a rendszer, igaz a technika kiépítése kihívás volt a technikus csapat számára. Természetesen, mint mindenkinek, nekik is más, furcsább otthon dolgozni, és egy rádió esetében a környezetüktől, neki a feleségétől, meg kell követelni azt, hogy a felvételek alatt lábujjhegyen sétáljanak a lakásban. A technikai kiépítés persze többletköltséget is okozott, de ez most egy kikerülhetetlen tétel volt a Rádió 1-nek.

Molnár Balázs, a Rádió 1 Szeged stúdiójának vezetője (Fotó: Rádió 1)

Azt mind a ketten elmondták, hogy a jelenleg használatos mikrofonok már nem szedik össze annyira a hangokat, mint elődeik, így nem gond az, hogy nem áll otthon rendelkezésre hangtalan vagy süketszoba. Persze figyelni kell a csendre, de nem kell ebből a szempontból steril körülményeknek rendelkezésre állni, nem kellett komoly akkusztikai méréseket végezni. A vájtfülűeknek sem tűnne fel, meglátása szerint, hogy nem a stúdióból, hanem otthonról dolgoznak. Molnár Balázs hozzátette, ő 20 éve rádiózik, és ha valaki neki akkor azt mondja, hogy 2020-ra a nappaliból is meg lehet oldfani, hát kineveti őt. Ám higgyünk a fülünknek: 2020-ban ez is lehetséges.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb