Mindenmás

Macskabumm várható nyáron – Bajban vannak a Cicamentők is Szegeden

A veszélyhelyzet természetesen érzékenyen érinti az állatvédelemmel foglalkozó egyesületeket, alapítványokat is. Ezúttal háziállataink a macskák helyzetét néztük meg. Sok jóra itt sem számíthatunk, nem tudják egyelőre ivartalanítási programjukat folytatni, ami nagy macskabummhoz vezethet a nyáron Szegeden.

Szili Éva, a Szegedi Cicamentők Állatvédő Egyesület elnöke a Szeged365-nek elmondta, a legfontosabb aktuális feladatuk az ételosztás lett volna, felajánlások alapján, ám erre nem fog sor kerülni. Ez az utcai etetők feltöltése miatt lenne fontos. Ráadásul ezt a munkát idősebb emberek végzik, akik most a veszélyeztetett korban vannak. Természetesen ők sem jönnek le úgy az utcára.

A jelenlegi helyzet miatt ivartalanítási programjuk sem folytatódhat, mondta Szili Éva, ami azt jelenti, hogy innenetől számítva nyár közepére, végére rendkívül megszaporodnak majd a macskák. Jelenleg is rendgeteg fiatal, fél éves-1 éves macska van ideiglenes befogadóknál és vár örökbefogadó gazdira. Ezt a helyzetet sem könnyű most fenntartani. A helyzetet súlyosbítja, hogy az állatorvosi rendelők is természetesen rövidített nyitvatartással működnek.

Nem jut pénz és ember a macskák élelmezésére és ivartalanításra sem a következő hónapokban (fotó: Szegedi Cicamentők)

Fontos elmondani, tette hozzá Szili Éva, hogy sok házikedvencet kitesznek a gazdáik, mert ha meghallják, hogy az állat koronavírusos, akkor megijednek. Pedig ez a vírusnak nem az a fajtája, amely a világjárványért felel. Ez régóta együtt él az állatokkal, és csak rájuk veszélyes, emberre nem. Elszigetelt esetekről tudok, amikor ez a fajta vírus emberről állatra fertőződött volna, olyaról nem tudok, hogy állatról emberre fertőződött volna. A kulcs itt is a higiénia. A háziállatainkkal is harmóniában, és higiénikusan kell élni. Azzal kell óvatosan bánni, hoigy ezekben a hetekben mennyire puszilgatjuk házi kedvenceinket. Ebből most vissza kell venni vagy fel is kell függeszteni. De a közelünkbe lehet engedni az állatot, csak utána mossunk kezet. Hasonlóak a szabályok.

A jelenlegi helyzetben az adó 1% jelentősége a Szegedi Cicamentők Állatvédő Egyesület életében is megnőtt, mert úgy tűnik, csak ebből tudjuk programjainkat fedezni, hiszen adománygyűjtésre nem igazán számíthatunk.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb