Közélet

Parkolási büntetések helyett maszkokat tesznek a mikuláscsomagokba Pesten. Mi újság Szegeden?

Parkolási büntetések helyett maszkokat tesznek a mikuláscsomagokba Pesten -posztolta ki a Facebook-ra Őrsi Gergely, Budapest II. kerületének polgármestere, majd hozzá tette, a kerületben más munkakörökre csoportosítják a parkolóőröket. Megkérdeztük a Szegedi Közlekedési Kft ügyvezetőjét, hogy nálu(n)k mi a helyzet: elbocsájtások vagy átirányítások várják a szegedi parkolóőröket?

Őrsi Gergely, Budapest, 2. kerület: “…a parkolási bírságokat tartalmazó tasakok egy részét hasznosítjuk: maszkokat helyezünk el bennük és a kerületért dolgozóknak, valamint a kerületieknek adjuk. Ha egy kollégánk ilyen zsákot ad önnek, vegye el nyugodtan, talál benne egy maszkot!”

https://www.facebook.com/orsigergely2kerulet/photos/a.344624892924469/559905291396427/?type=3&theater

És hogy mi a helyzet Szegeden?

Megkérdeztük.

Egy héten általában 18-20 munkavállaló dolgozik, mondta a Szeged365.hu-nak Majó-Petri Zoltán, a Szegedi Közlekedési Kft. ügyvezető igazgatója. Nem bocsájtották el a szegedi parkolóőröket: egyrészt a forgalomszervezéshez kerültek átirányításra, forgalomszámlálást, illetve adminisztratív munkákat végeznek. Másrészt a járművek takarításában vállalnak nagyon fontos szerepet. Ezek, ahogy az ügyvezető hozzátette, jelentős élő munkaerőt igényelő feladatok. Amikor egy jármű a végállomáson áll, és a vezető elmegy enni vagy mosdóba, vagy az adminisztrációs feladatokat intézi, addig a takarítók látják el feladatukat. Természetesen nem tudnak teljes körű tisztítást végezni abban a pár percben, de a fertőtlenítés szempontjából ez is jelentős. Egy nap 100 jármű van forgalomban, így nagyon jól jön ez a segítség.

Április 6-a óta bizonytalan ideig nincs szükség parkolóőrökre. Átirányítással más munkakörökre lettek beosztva (Fotó: Szabó Dávid)

Egyre kevesebb a bevethető ember, és ezt tudja a város is. Nem titok, árulta el Majó-Petri Zoltán, hogy, bár a munkatársak között nincs megfertőzödött személy, de olyanok vannak, akinek azért kellett karanténba vonulniuk, mert rokonuk, hozzátartozójuk elkapta a fertőzést. A Szegedi Közlekedési Társaság is egy kézfogásnyira van a vírustól.

Munkaszervezés szempontjából a Társaság már több, A-, B-, és C- csapatokban dolgozik. A különböző csapatok nem is találkozhatnak egymással. Hiszen könnyű belátni, ha a járművezetők szép sorjában lefertőznék egymást, akkor leállna a szegedi tömegközlekedés. Ezt nem engedhetjük, hogy megtörténjen, fejtette ki az ügyvezető igazgató.

Fotó: Délmagyar.hu

Ami a belvárosi parkolást illeti, abban Majó-Petri Zoltán nem szeretett volna számháborúba bocsátkozni. Azt április 7-én a Szeged365.hu-nak elmondta, hogy akkori észrevételei szerint a belvárosban a kijárási korlátozás óta észlelt 20-30%-os parkolói kihasználtság az ingyenes közterületi parkolás hatására mintegy 70-80%-osra duzzadt. Persze ennek húsvét előtt több oka is lehet, nem feltétlenül csak az ingyenesség. Húsvét után szeretnének egy felmérést végezni a belvárosi parkolással kapcsolatosan.

Fotó: Szabó Dávid

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb