Közélet

Szeged365 a világ körül: rekord mennyiségű fertőzött az USA-ban, lángoló Csernobil, Instagramon lebukott afrikai miniszter

400 ezernél a fertőzöttek száma, sajnos sorra dőlnek a rekordok az Egyesült Államokban, Etiópiában rendkívüli állapotot hirdettek, a Balkánon pedig alakul a teljes kijárási tilalom. Szeged365 a világ körül, avagy esti kitekintés a Szeged táblán és az országon túlra, a fókuszban a koronavírussal.

EGYESÜLT ÁLLAMOK: REKORD MENNYISÉGŰ A FERTŐZÖTTEK SZÁMA

400 ezernél jár a regisztrált koronavírusos megbetegedések száma az Egyesült Államokban. A különböző adatok eltérőek, a CNN által idézett egyik adatbázis szerint cikkünk megjelenésekor 399 886 ez az adat, a Worldometers szerint viszont túllépte a 400 ezret – írja az Index.hu, majd hozzáteszi: a halálesetek már megközelítik a 13 ezret. Donald Trump New Yorkról azt mondta, közeleg vagy talán már el is érkezett a tetőzés. (forrás: Index.hu)

UKRAJNA: ÖTÖDIK NAPJA OLTJÁK A TÜZET CSERNOBILBAN, A TILTOTT ZÓNÁBAN

A hír, amin fél Európa felhördült volna, ha nem lenne koronavírus. De sajnos van. Origo.hu: szerdán már ötödik napja dolgoztak a tűzoltók a csernobili tiltott övezetben szombaton kitört erdőtűz oltásán, az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat közlése szerint még helyenkénti tűzfészkek kaptak újra lángra, főként lehullott falevelek és fű égett.

A katasztrófavédelem közölte, hogy a fővárosban, Kijevben, illetve Kijev megyében a radioaktív sugárzás szintje változatlanul a megengedett határértéken belül van, valamint a csernobili atomerőmű térségében és a tiltott zónában sem változtak meg az értékek a tűz következtében. (forrás: Origo.hu)

SZERBIA: TELJES KIJÁRÁSI TILALOM JÖN

A szerb elnök teljes hétvégi kijárási tilalom bevezetését helyezte kilátásba már péntektől. Aleksandar Vucic kedden késő este egy televíziós interjúban beszélt arról, hogy vagy az egész országban, vagy csak a járvány gócainak számító városokban vezetne be tilalmat péntek délután és hétfő reggel között. 

ETIÓPIA: RENDKÍVÜLI ÁLLAPOTOT HIRDETTEK

Afrika egészét nézve már több mint 10 ezer igazolt koronavírusos esetről tudni – közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Azt is írták, hogy az elhunytak száma mostanra meghaladta az 500-at. Afrikában először Egyiptomból jelentettek fertőzésgyanús eseteket, majd a kontinens más területein is felbukkant a kór – írja a HVG.hu. Abij Ahmed etióp miniszterelnök szerdán rendkívüli állapotot hirdetett, hogy segítse a vírus elleni küzdelmet. A több mint 110 millió lakosával Afrika második legnépesebb országának számító Etiópiában eddig 52 igazolt fertőzöttet és két halálesetet jegyeztek fel. Az etióp hatóságok iskolákat zártak be, betiltották a nyilvános rendezvényeket, és arra kérték a munkavállalókat, hogy ha tudnak, dolgozzanak otthonról. (forrás: HVG)

OLASZORSZÁG: ÖSSZEOMLOTT EGY KÖZÚTI HÍD, RAJTA KÉT AUTÓVAL

Spezia városától nem messze omlott össze egy közúti híd szerda délelőtt – írja a Corriere.it. A baleset akkor következett be, amikor a Telekom Italia és egy futárcég furgonja haladt át rajta. Az egyik sofőr szinte teljesen épen megúszta a balesetet, a másikat viszont törésekkel a pisai kórházba vitték.

DÉL-AFRIKA: INSTAGRAMON BUKOTT LE A KORLÁTOZÁSOKAT MEGSZEGŐ MINISZTER

Az Instagram leplezte le a korlátozásokat megszegő dél-afrikai miniszterasszonyt. Stella Ndabeni-Abrahams, a Dél-afrikai Köztársaság kommunikációért és digitális kultúráért felelős miniszteréről az Instagramon derült ki, hogy nem tartja be az országban elrendelt szigorú gyülekezési korlátozásokat. Ndabeni-Abrahamsről ugyanis vasárnap egy olyan kép került fel a közösségi oldalra, mely egy volt miniszterhelyettes otthonában készült, és öt másik emberrel együtt ebédel.

Cyril Ramaphosa elnök március 26-tól rendelt el szigorú utazási, gyülekezési és vásárlási korlátozásokat, és az ország hatóságai komolyan veszik ezek betartatását; csak az első héten 17 209 embert tartóztattak le a járványügyi szigorítások megszegése miatt.

Ndabeni-Abrahams bocsánatot kért a kevéssé példamutató magatartása miatt, azonban a köztársasági elnök (aki Dél-Afrikában a végrehajtó hatalom feje) ennek ellenére ha ki nem is rúgta, de két hónapos „rendkívüli szabadságra“  küldte (lényegében felfüggesztette). (forrás: Index.hu)  

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb