Szegedi Arcok

Szeged365 Húsvét: a Golgota gyülekezet szegedi-amerikai lelkésze szerint is a húsvét a keresztények legfontosabb ünnepe

Ünnepi sorozatunkban elsőként az amerikai származású, immár több, mint két évtizede a napfény városában élő Kyle Eckhart-ot, a szegedi Golgota gyülekezet lelkipásztorát kérdeztük arról, mit jelent számára a húsvét és hogy hogyan ünnepli azt.

Kyle Echart 1993-ban egy evangelizációs útnak köszönhetően ismerte meg többek között Magyarországot, azon belül is Budapestet, majd Szegedet. Ezt követően 1994-ben Calvary Chapel Vista barátja invitálta a bajai gyülekezet élére szolgálni. A tervek szerint úgy volt, hogy csak egy évet tölt el az Alföldön, Istennek azonban más tervei voltak.

Mikor telepedtél le Magyarországon?

1994-ben a bajai Golgota gyülekezet pásztora lettem. Bár a tervek egy évre szóltak, Isten megváltoztatta azokat. Az utamba sodorta Odit, aki 1998-ban Szegeden kezdte meg tanulmányait. Én 1999-től a szegedi Golgota gyülekezete segédpásztoraként, 2000 óta pedig vezető lelkészként tevékenykedem. Majd ugyanebben az évben elvettem feleségül és letelepedtünk. Erre pedig azóta is áldásként tekintek.

Mitől vált Szeged számodra igazán az otthonoddá?

Az emberek szeretete, és elfogadása, a csodás levegő és az állandó napfény volt az, ami megragadott és, amit azóta is szeretek. Így aztán nem is volt kérdés, hogy itt telepszek le. Máshol nem is élnék.

Több, mint húsz éve állsz a gyülekezet élén. Milyen jelentőséggel bír számodra a kereszténység legnagyobb ünnepe?

Számomra tinédzser korom óta – akkor váltam kereszténnyé és ezt követően jöttem Magyarországra, mint, ahogyan azt az előbb említettem – ez az ünnep az egyik legfontosabb és legcsodálatosabb ünnep, hiszen Jézus Krisztus hagyta, hogy keresztre feszítsék, meghalt értünk, majd harmad napon feltámadott, azért, hogy a bűneink eltörlésre és megbocsájtásra kerüljenek. És ez az, ami igazán lényeges. Ettől válik a húsvét a keresztények legnagyobb ünnepévé. Mert, akik hisznek benne tudják és érték, hogy Jézus mindezt tényleg értünk tette.

Kyle Echart

Hogyan néz ki a menete a húsvét megünneplésének úgy a gyülekezeten, mint a családon belül?

Mint, a szegedi Golgota gyülekezet vezetője, elmondhatom, hogy a húsvét megünneplésének menete teljes egészében a hitre és Isten tiszteletére alapul. Erre immár több éve nem csak húsvét vasárnap, hanem már azt megelőzően, nagypénteken is sor kerül. Mind a két alkalommal az ünnephez kapcsolódó igerészeket olvasunk a Bibliából, éneklünk, dicsérjük és imádjuk az Urat. Egyébként nincs ez másként az év többi részében sem.

Miként hat minderre 2020-ban a világjárvány?

A koronavírus-járvány megfékezése érdekében több, mint egy hete meghozott kijárási korlátozás rákényszerített bennünket arra, hogy online gyakoroljuk a hitünket. Vagyis, jelenleg virtuálisan zajlanak az Istentiszteletek és így lesz ez húsvétkor is. Erre viszont a részemről az imaházban kerül sor, ahol szerencsére minden technikai eszköz adott ahhoz, hogy átadjam a hívőknek az igét. Ők pedig ez idáig és reményeim szerint ezentúl is örömmel fogadják azt, még ha online is tehetik.

https://www.facebook.com/golgotaszeged/videos/2982152981804072/

Az ünnephez köthető hagyományokkal mennyire éltek?

Természetesen a hagyományokhoz híven elfogyasztjuk az ünnepi sonkát és tojást, várjuk a locsolkodókat, ( én magam azonban ezt nem gyakorlom, ugyanis amerikai származásom révén, számomra ez a szokás ismeretlen)valamint elrejtjük a feleségemmel a csokinyuszikat és tojásokat a kertben, ugyanis van két kislányunk, akik számára mindez még érdekes és szórakoztató.

Miben különböznek ezek az amerikai hagyományoktól?

Nagyjából hasonlóképp ünnepik Amerikában is a keresztények a húsvétot, a különbség annyi, hogy a magyarok nagyobb hangsúlyt fektetnek a húsvét hétfőre. Az Egyesült Államokban inkább csak a vasárnap az, ami az ünnep és hit gyakorlása szempontjából kiemelkedő.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb