KikapcsSport

Mozgás közben nem elég a két méternyi távolság

A járvány idejére előírt 1-2 méteres távolságtartás bőven elegendő, ha szélcsendes időben álldogálunk egymás mellett – sportolás közben viszont az aerodinamika és az erős kilégzés felülírja ezt a szabályt – írja a Leuveni és Eindhoveni Egyetemek tanulmánya (pdf). Osztotta meg az Index.

Távolsági versenyeken mindig azt látjuk, hogy a sportolók egymás szélárnyékába igyekeznek behúzódni, hogy kisebb energiabefektetéssel tudják tartani a tempót, ennek komoly tudományos háttere van, számítógépes modellezéssel kutatják az ideális távolságot.

Most ugyanezeket a modelleket vették elő, hogy a koronavírus terjedését szimulálják. Amint elkezdünk sétálni, futni vagy biciklizni, a kilélegzett levegő mögöttünk kezd örvényleni, benne a kilélegzett, esetleg kiköhögött részecskékkel. Pont ezt a részecskefelhőt szeretnénk járvány idején minél inkább elkerülni.

Amikor egymás mellett futunk, kevésbé számít a távolság, a szimulációk szerint a kilélegzett részecskék mögöttünk landolnak, és az is kis kockázatot rejt, ha két külön sávban haladunk egymás után. Akkor van a legnagyobb esélyünk belesétálni a másik ember részecskefelhőjébe, ha pont a másik mögött haladunk. A biztonságos távolságok mozgás esetén:

  • Séta esetén, egy vonalban haladva, legalább 4-5 métert kellene tartani
  • Futásnál és lassú biciklizésnél 10 méter javasolt
  • Biciklis edzéstempónál 20 méter

Ezek a távolságok a gyakorlatban elég nehezen tarthatók be a népszerű, és éppen emiatt túlzsúfolt parkokban, úgyhogy érdemes inkább az otthonunk környékén, kihaltabb helyeken mozogni. 

Ezekre érdemes figyelni nekünk, szegedieknek is akkor, amikor a Ligetbe, a töltésre, az erődbe vagy pedig a városon belül található tavainkhoz megyünk.

Forrás: index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb