Mindenmás

Szeged365 Lélekbúvár: Amikor a szülő megismeri a gyermekét – beszélgetés Dr. Szalma Ibolya klinikai szakpszichológussal

Becsavarodsz otthon? Ne tedd! Szakértővel segítünk. Home office és távoktatás, két olyan kifejezés, amiről eddig szinte soha nem hallottunk, ma viszont életünk részévé váltak, mint az alvás. Mindenki leírja a részleteket és a jogszabályokat, mit tehetünk és mit nem, de a lelki oldaláról már keveset, vagy semmit nem lehet olvasni. Dr. Szalma Ibolya, szegedi klinikai szakpszichológsal beszélgettünk a karantén pszichológiai nehézségeiről.

Dr. Szalma Ibolya a szegedi nők védelmét is kiemelt helyre szeretné emelni, mert minden krízis helyzetben hatalmas felelősség van a nők, a feleségek, az anyák vállán! Még a koronavírus által kialakult szomorú helyzet előtt több tenni akaró szegedi hölgy összeült a szegedi Reök Kávézóban, ahol megbeszélték, hogy itt az idő lelki segítséget nyújtani az arra rászoruló szegedi hölgyeknek. Ehhez csatlakozunk mi is a szeged365.hu-val.

A harmadik rész témája a Magyarországon még mindig klaszzikusnak mondható családmodellnek a járványhelyzet miatti megbomlása. Hogy mi ez a klasszikus modell? Az egyik fél, az esetek nagy többségében az apa dolgozik, ő az elsődleges pénzkereső. Nem az egyetlen kereső a családban, de ő az, aki nem tud annyit foglalkozni a gyermekkel, mert sokat dolgozik, esetlegesen emellett többet is keres.

Ennek velejárója, hogy kevesebbet van otthon az a fél. Hogy mit is jelent ennek a megbomlása? Azt, hogy most mindkét szülő sokkal többet vasn otthon. Aki eddig úgymond alig ismerte a gyermekét, most az is felfedezheti azt, hogy milyen is a gyermeke, akár pozitív tulajdonságait, akár a negatívakat illetően. Bármelyik eset is következik be, a szülő észreveszi, hogy eddig kívülálló volt, és ez okozhat némi feszültséget. Itt is fontos, hogy minél több időt töltsön együtt a család, hogy ez a másik szülő, ugye többségében az apa is minél jobban megiserhesse a gyermeket, és többé ne érezze magát kívülállónak.

A sorozat első részében a hirtelen ránk szakadt online tanulásról és otthoni munkáról, annak pszichológiai hatásáról beszélt Dr. Szalma Ibolya:

A beszélgetés második részében Dr. Szalma Ibolya arról beszélt, plusz nehézséget okoz függő emberekkel bezárva együttélni. Nehéz, de létezhet erre is megoldás, amit érdemes megpróbálni.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb