Hirdetés
Hirdetés
1.7 C
Szeged
2021, január 25., hétfő

Hirdetés
Hirdetés
Kezdőlap Közélet Orbán Viktor: 7500-8000 lélegeztetőgépre lehet szükség, most 2000 van

Orbán Viktor: 7500-8000 lélegeztetőgépre lehet szükség, most 2000 van

Amikor nagy terhelés alatt leszünk, 7500-8000 intenzív ágy és lélegeztetőkészülék kellhet majd – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a közrádiónak adott interjúban. Normálisan 2000 ilyen készülék van az országban, „ezt kell felfuttatni, és személyzetet is biztosítani, akik tudják ezt kezelni” – írja az Index.

A kormányfő szerint az egészségügyi dolgozók, orvosok és ápolók 20 százaléka fog megfertőződni. A miniszterelnök szerint „nem akarjuk, hogy spanyol vagy olasz állapotok legyenek, amikor a járvány tetőzik, rendezettség kell a kórházakban”, aminek „a kulcsa a felkészültség”.

Fotó: MTI

A kormányfő szerint vannak országok, amelyekben „már látják a fényt az alagút végén, én még nem látom”. De „van egy nagy méretű laboratóriumunk, Ausztria, ahol minden korábban jelentkezik”, ezért Orbán külön csoporttal figyelteti a szomszéd országot, „nézem, mi jött be az osztrákoknak, és mi nem”.

“Az igazi megpróbáltatás még előttünk van”

Orbán szerint azt már sikerült elérni, hogy a járvány lassan terjedjen, ez is volt a cél, mivel magát a járványt elkerülni nem is lehetett. A lassítással lehetőség van arra, hogy az egészségügyi rendszer felkészült legyen arra, ami majd jön.

A járvány pénteki alakulásáról itt találod a friss adatokat.

“De a nagy megpróbáltatás, az igazi teszt, az előttünk van.”

Orbán egy orvost idézve elmondta, lehet persze reménykedni, hogy „egyszer szerencséjük lesz a magyaroknak”, de fel kell készülni úgy, hogy a spanyol és olasz helyzetet el lehessen kerülni. 

“Mint a sportban: ha jól akarsz teljesíteni, akkor az edzőtáborban is fel kell készülni.”

Orbán szerint a járvány megfékezése csak közös erővel történhet:

“Bajban vagyunk, ilyenkor bíznunk kell egymásban.”

Ezzel magyarázta a szükségességét annak is, hogy a kormány rendeleti úton döntött a pártok finanszírozásának megfelezéséről 2020-ra, és 34 milliárd forintot von el az önkormányzatoktól.

Orbán Viktor az operatív törzs egy korábbi sajtótájékoztatóján MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

“Nem olyan nagy összeg egyébként, amit a párttámogatások megfelezéséből a járványügyi alapba lehet tenni, de szervezzék át ők is a gazdálkodásukat. Mindenki vállaljon valamit, azzal erősítjük is egymást, és a tervnek meg lesznek a pénzügyi alapjai”közölte a kormányfő, hangsúlyozva, hogy egyensúlyozni kell a tehertételek között, ezért nem lehet túl nagy terhet tenni a bankokra sem.

Ha a bankoknak az intézkedések miatt „működési zavaraik lesznek, akkor a gazdaság pénzellátása sem fog működni, a vállalkozások nem jutnak hitelhez”, így munkahelyeket nem tudnak létrehozni, és lakossági megtakarítások vesznének el – mondta Orbán.

Forrás: index.hu

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Legfrissebb

- Hirdetés -