Közélet

Szegeden szigorú napok jönnek. Mi a helyzet más városokban? Körülnéztünk!

Orbán Viktor csütörtök délután elrendelte a kijárási korlátozás meghosszabbítását, Botka László pedig egy rövid Facebook posztban kijelentette, hogy csakis a gyógyszertárak, élelmiszerboltok és trafikok lehetnek nyitva Szegeden. Szigorítások A-tól Z-ig Szegeden és egy kis kitekintés a többi nagyvárosba: máshol is repkedtek a bejelentések tegnap este.

SZEGED: ÉLELMISZERBOLT, TRAFIK, PATIKA MARAD, MINDEN MÁS BEZÁR

Fotó: MTI

Nagypéntek van, tehát ma minden zárva van egyébként is. Botka László tegnap esti bejelentése szerint azonban holnaptól is zárva marad mindenki, leszámítva:

  • patikák
  • élelmiszerboltok
  • dohányboltok

Az élelmiszerbolt kategóriába a pékség is beletartozik, és még: zöldséges, sarki kisbolt, Tesco, Aldi, Auchan, Lidl, SPAR, CBA, Reál és gyakorlatilag minden, ami boltnak néz ki és ennivalót árul. Zárva lesz: ruhaboltok, kocsmák, cukrászdák, éttermek, Mars Téri Piac és persze minden, ami eddig is zárva volt: Belvárosi Mozi, Cinema City, Hungi, Sing Sing, Retro, Hági, Nyugi.

Két olyan tétel volt, amire nem tért ki a polgármester, de információink szerint maradnak: benzinkutak és éttermi házhozszállítás. Röviden: tankolni és pizzát rendelni tudsz majd, szombattól is. Nagy felhördülés volt belőle a közösségi médiában, de sajnos a Mars Téri Piac is zárva kell, hogy tartson ez idő alatt.

A szabadidős tevékenységekben nincs változás. Míg Budapesten és több városban is szigorítottak a parkokban, szabadidős helyeken történő tartózkodáson (gyűjtésünket lásd lejjebb), Botka László nem szigorított (cikkünk megírásáig, 08:14) például azon, milyen feltételekkel lehet az újszegedi Erzsébet Ligetben tartózkodni. Erre vonatkozóan ennyit írt Szeged polgármestere: “…a szegedi polgárokat arra kérem, hogy kizárólag létfontosságú ügyben hagyják el az otthonukat.” A ligetben egyébként tegnap délután 18.00 körül már egészen fegyelmezetten folyt az élet, kevesebb szegedi volt kint és nagy bandázások sem voltak (bár üres sem volt a liget, ez tény):

BUDAPEST: A FŐVÁROS LEZÁRÁSA NEM ALTERNATÍVA

Karácsony Gergely tegnap este szintén Facebook posztban reagált. Budapest hermetikus lezárása nem alternatíva, bízik a budapestiekben, egyeztet a rendőrfőkapitánnyal:

“Magamhoz kérettem Budapest rendőrfőkapitányát, hogy mutassa be a kijárási korlátozások betartatásával kapcsolatos intézkedési tervét. Amennyiben a rendőrség úgy ítéli meg, hogy a fővárosi közterületeken a mostani intézkedéseknél szigorúbb korlátozásokra van szükség, és azt érvényesíteni is tudja, az erről szóló döntést a budapesti rendőrfőkapitány javaslata alapján azonnal meghozom.”

Lezárták a Libegőt, az Erzsébet-kilátót, a játszóteret és a fitness-parkot a Normafán.

SZIGORÚ POLGÁRMESTEREK: EGY KIS KITEKINTÉS AZ ORSZÁG MÁS VÁROSAIBA

Kezdjük a környékkel: Márki-Zay Péter (Hódmezővásárhely) és Szabó Zoltán Ferenc (Szentes) a cikkünk megírásáig még nem reagált, Farkas Éva Erzsébet (Makó) tegnap este közölte, nem tartja indokoltnak további korlátozások bevezetését, tehát az eddig is ismert szabályozás lesz érvényben a városban.

Makón nincsenek további szigorítások, a Lombkorona Sétány is látogatható. Fotó: Makóváros.hu

A leggyorsabb Balatonalmádi volt: a jelek szerint Dr. Kepli Lajos polgármester fénysebességgel pörgött tegnap este, míg mások (így Botka László, Szeged polgármestere is) egy-egy Facebook poszttal reagálták le a helyzetet, addig Balatonalmádiban egy komplett önkormányzati rendeletet is sikerült összehozni, aláírva, lepecsételve. A Balaton-parti üdülőparadicsomban gyakorlatilag még ezt is megtiltották, hogy hintázzanak egyet a gyerekek, az összes tilalom és szankció EBBEN a rendeletben érhető el. Szigorú és villámgyors.

Gyömrő közterületein, közparkjaiban, parkolóiban 3 főt meghaladó létszámban tartózkodni tilos, a szabályok megszegőivel szemben 50.000 forint helyszíni bírság szabható ki. Tatabánya polgármestere gyakorlatilag minden szabadidős helyszínt lezáratott, a Turul – kilátótól a Csónakázó-tóig, az utóbbit a mai napon körbekerítik – írja közleményében Szücsné Posztovics Ilona polgármester.

Győrben a korábban koronavírussal fertőzött Dézsi Csaba András nagyjából ugyanazt a csomagot kapta elő, mint mifelénk Botka László, ám a győri polgármester meghagyta a piacokat: “az élelmiszert, az illatszert, a drogériai terméket, a háztartási tisztítószert, a vegyi árut és a higiéniai papírterméket árusító üzlet, továbbá a gyógyszertár, a gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzlet és az üzemanyag-töltőállomás, valamint a helyi termelői piac kivételével minden üzletnek zárva kell tartania Győrben az ünnepi hosszú hétvége idején.” A városvezető emellett számos közterületet zárt le, köztük a folyóparti sétányokat, csaknem tíz utcán és téren pedig csak “áthaladás céljából lehet tartózkodni”.

…és hogy teljes legyen a kép:

Orbán Viktor tegnapi bejelentését követően, csütörtök éjjel kijött a kormányrendelet a Magyar Közlönyben. Ennek értelmében 2020. április 10. 00.00 órától 2020. április 13. 24.00 óráig terjedő időtartamra a települési önkormányzat rendelettel a kijárás korlátozására a rendeletben foglaltaktól szigorúbb szabályokat állapíthat meg. A most meghosszabbított kijárási korlátozások ideje alatt az önkormányzatok határozhatják meg a piacok nyitvatartási rendjét, illetve azt, hogy mikor látogathatják a 65 évnél idősebbek a piacokat.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb