Kikapcs

Kijárási korlátozás kisokos: Mit csinálhatunk üzletek híján a hétvégén a szabadban, és milyen távolságban egymástól

A két húsvéti munkaszüneti napon ne is keressünk semmit, ami nyitva lesz, de ez vírustól független. Ezt a 2 napot ki kell bírnunk bevásárlás nélkül. Továbbá vigyáznunk kell testmozgás során is a távolságtartással.

Bizonyára mindenki tudja, de nem árt megismételni, hogy vasárnap és hétfő munkaszüneti napok, és minden zárva tart, még például a Tesco is. Ettől függetlenül ma 15 óráig még be lehet nézni pár üzletbe, illetve házhoz is lehet rendelni. Engedélyezett az esküvő és a temetés is, mindkettő szűk körben. Kutyát is tudunk sétáltatni és benzinkútra menni. Összegyűjtöttülk egy csokorba, mit lehet és mit nem:

Mozgás közben ne az 1-2 méteres távolságot vegyük alapul, mint távolságftartást. Tudományos modellekkel bizonyították, hogy sportolás közben az aerodinamika és az erős kilégzés felülírja ezt a szabályt – írja a Leuveni és Eindhoveni Egyetemek tanulmánya. Amint elkezdünk sétálni, futni vagy biciklizni, a kilélegzett levegő mögöttünk kezd örvényleni, benne a kilélegzett, esetleg kiköhögött részecskékkel. Pont ezt a részecskefelhőt szeretnénk járvány idején minél inkább elkerülni. Hogy mekkorák is ezek a távolaságok?

  • Séta esetén, egy vonalban haladva, legalább 4-5 métert kellene tartani
  • Futásnál és lassú biciklizésnél 10 méter javasolt
  • Biciklis edzéstempónál 20 méter

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb