Közélet

Szeged365 a világ körül: osztrák polgármester miatt terjedhetett szét a vírus Európában, tömegsírok New Yorkban

Kitört a botrány egy osztrák síparadicsomban, miután a település polgármesterét azzal vádolják: ő a felelős azért, mert Európa jelentős részében elterjedt a koronavírus. Svédországban megbukóban van a különutas modell, Nagy-Britanniában eldurvult a helyzet és igaz a hír: tömegsírokba temetik az újfajta koronavírusban elhunytakat New Yorkban.

AUSZTRIA: MENTEGETŐZIK A SÍPARADICSOM POLGÁRMESTERE, AHONNAN SZÉTTERJEDT A VÍRUS EURÓPÁRA

Mentegetőzik annak az osztrák síparadicsomnak a polgármestere, ahonnan szétterjedt Európában a vírus. Sem Tirol tartomány, sem pedig Ischgl vezetése nem követett el mulasztást – mondta Werner Kurz, Ischgl polgármestere az osztrák sajtónak péntek este. A település vezetését azzal vádolják: felelős azért, hogy Európa jelentős részében elterjedt a koronavírus.

ISCHGL, Tirol tartományban. Eddig nem sokat hallottunk róla, ezentúl sajnos úgy fest, fogunk… Fotó: Ischgl.at

Tirol tartomány vezetése március 5. előtt tudta meg, hogy 15 izlandi turistának Ischglben töltött szabadsága után pozitív lett a koronavírustesztje, ám a síterepen akkor még senkinél nem merült fel a fertőzés gyanúja. Azokat a szállodákat, ahol az izlandi turisták laktak, értesítették, és egyben felszólították, hogy jelentsék az esetleges fertőzésgyanús eseteket. Az első koronavírus-fertőzés két nappal később vált ismertté, a Kitzloch nevű szórakozóhely egyik norvég csaposának tesztje lett pozitív.

Paznauntal településeit, köztük Ischglt március 13-án helyezték karantén alá. A település vezetését, a szállodák, illetve a felvonók üzemeltetőit azzal is vádolják, hogy a karantén elrendeléséig nem hoztak óvintézkedéseket, akkor pedig felszólították alkalmazottaikat és a vendégeket, hogy a hatóságok megérkezése előtt hagyják el a síterepet.

“A legjobb tudásom és lelkiismeretem szerint cselekedtem” – nyilatkozta Werner Kurz, a koronavírus melegágyaként is emlegetett Ischgl polgármestere. „Nem tőlünk ered a vírus, sőt nem is nálunk állították elő” – tette hozzá. Abszurdnak nevezte azt a vádat, hogy bárki is felelős lehet a történtekért, mostanra ugyanis már sokkal átfogóbb ismeretekkel rendelkeznek, mint március elején – mondta. (forrás: Index.hu)

SVÉDORSZÁG: MEGBUKIK A “KÜLÖNUTAS” MODELL?

Svédországban, ahol a többi európai országhoz képest kevésbé szigorú korlátozásokat vezetett be a kormány, 10 ezer fölé emelkedett az új típusú koronavírus fertőzöttjeinek száma – írja az MTI a szombaton közzétett hivatalos adatokra hivatkozva. A svéd egészségügyi hatóságok adatai szerint az országban eddig 887 ember halt meg a Covid-19 betegségben. A 10,3 millió lakosú skandináv országban szedte eddig a térségben a legtöbb áldozatot SARS-CoV-2-vírus. Az országban nem zártak be sem az iskolák, sem az óvodák, az éttermek és kávézók is nyitva tarthatnak. Emellett az 50 főnél kisebb rendezvényeket is meg lehet tartani. (forrás: MTI)

NAGY-BRITANNIA: DURVUL A JÁRVÁNYHELYZET

A szombaton ismertetett legújabb statisztika szerint Nagy-Britanniában eddig 9875-en haltak meg az új típusú koronavírus okozta betegségben. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt 24 órában 917 halálesetről érkezett bejelentés a hatóságokhoz. A halálos áldozatok napi száma mindazonáltal csökkent: az egy nappal korábbi tájékoztatásban 980 haláleset szerepelt.

Ez volt a legmagasabb napi halálozási statisztika a nagy-britanniai adatok rendszeres közlésének kezdete óta, és meghaladta a Covid-19 járvány két kontinentális góca, Olaszország és Spanyolország által jelentett eddigi legmagasabb egynapi halálozási számot. (forrás: 24.hu)     

Ez volt a legmagasabb napi halálozási statisztika a nagy-britanniai adatok rendszeres közlésének kezdete óta. Fotó: CNN

EGYESÜLT ÁLLAMOK: TÖMEGSÍROKBA TEMETIK AZ ÁLDOZATOKAT

Tömegsírokba temetik az újfajta koronavírusban elhunytakat New Yorkban, a város Bronx negyedével szemben fekvő Hart-szigeten – közölték a hatóságok. Jason Kersten, New York büntetés-végrehajtási hivatalának szóvivője közölte, hogy a koronavírus-járvány idején naponta 24 halottat helyeznek ott örök nyugovóra.

A Hart-szigetén több mint másfélszáz esztendőn keresztül New York azokat temette el, akiknek egyetlen hozzátartozójuk sem volt, vagy a családjuk nem engedhette meg magának, hogy fedezze a temetés költségeit. Általában hetente 25 embert szoktak eltemetni ott. A Harton a közeli Rikers-sziget börtönében büntetésüket töltő elítéltek ásták, illetve ássák a tömegsírokat, és ők végzik a halottak elhantolását is. Sajtóinformációk szerint azonban olyan sok a temetésre váró halott, hogy szerződéses alvállalkozókat is kell alkalmazni.

A temetésekről drónfelvételek készültek, és ezek bejárják az amerikai sajtót. A felvételeken óriási, téglalap alakú sírgödrök látszanak, fehér védőruhába öltözött emberek hantolják el a koporsókat. Az egyik felvételen az látható, hogy mintegy 40 koporsó vár erre. Amerikai sajtóértesülések szerint egyetlen hosszú sírgödörbe több mint 40 koporsó fér el. (forrás: Magyar Nemzet, 24.hu)

https://www.youtube.com/watch?v=QRsu7DOEq_E&feature=emb_logo


Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb