Közélet

Szeged365 a világ körül: Kim Dzsongun szerint náluk nincs fertőzött, mégis agyba-főbe szigorítanak

Kim Dzsongun szerint náluk nincs fertőzött, mégis agyba-főbe szigorítanak, Boris Johnson köszöni, jobban van, Ferenc Pápa az üres Szent Péter-bazilikában mondta el húsvéti üzenetét. Szeged365 a világ körül, avagy az elmúlt 24 óra legizgalmasabb hírei következnek a Szeged táblán túlról.

KIM DZSONGUN: ÉSZAK-KOREÁBAN EGYETLEN FERTŐZÖTT SINCS

Észak-Korea eddig hivatalosan egyetlen koronavírus-fertőzést sem erősített meg, ergo papírforma szerint egyetlen (??) fertőzött sincs Kim Dzsongun országában – írja az MTI. Ehhez képest az országot irányító Koreai Munkapárt politikai bizottsága ma úgy határozott, „szigorúbb intézkedésekre van szükség” ahhoz, hogy a lakosság „életének és biztonságának védelme érdekében” megbirkózzanak a világjárványt okozó Covid-19 nevű betegséggel – közölte a KCNA állami hírügynökség nyomán az MTI. Hozzátették, hogy „a vírusfertőzés veszélyének rövid időn belüli elhárítása lehetetlenné vált, és ez a körülmény akadályokat gördíthet harcunk és a haladás elé”.

Khm.

Tehát, akkor most tegyük egymás mellé a két állítást:

  • Észak-Koreában nincs egyetlen fertőzött sem
  • Szigorúbb intézkedésekre van szükség, hogy megbirkózzanak a koronavírussal

Hogy is van ez, “Kedves Vezető”?

(Na jó, az előbbi jelzőt Kim Dzsongun édesapjára, az országot 1994 és 2011 között vezető Kim Dzsongilre használták, bár, akárcsak kisfia, állítólag – nevével ellentétesen – ő sem volt valami kedves.)

Észak-Koreában megint elgurult a gyógyszer. Sőt, évek óta folyamatosan gurul. Fotó: Népszava.

Az Index.hu csinált egy érdekes gyűjteményt azon országokról, amelyeket a hivatalos adatok szerint eddig elkerült a vírus. Megpróbáljuk elhinni (de nem megy), hogy a 15 felsorolt országba csak véletlenül került be a fent említetten kívül Türkmenisztán és Tádzsikisztán. A közös pont a három országban, a rendkívül “szerencsés” koronavírus-helyzet mellett, hogy mindhárman előkelő helyet foglalnak el a legvéresebb diktatúrák képzeletbeli toplistáján. “Ha nem beszélünk a koronavírusról, akkor nem is létezik” – utal a szóban forgó diktátorok attidtűdjére az említett cikk, amely szerint az alábbi országokban (papíron) nincs koronavírus-fertőzött:

  • Comore-szigetek
  • Észak-Korea
  • Kiribati
  • Lesotho
  • Marshall-szigetek
  • Mikronéziai Szövetségi Államok
  • Nauru
  • Palau
  • Salamon-szigetek
  • Szamoa
  • Tádzsikisztán
  • Tonga
  • Türkmenisztán
  • Tuvalu
  • Vanuatu

BORIS JOHNSON: “AZ ÉLETEMMEL TARTOZOM A KÓRHÁZ DOLGOZÓINAK”

Nem tudom eléggé megköszönni. Az életemmel tartozom nekik” – mondta Boris Johnson a St. Thomas kórház dolgozóiról, ahol a brit miniszterelnököt koronavírusra kezelik, pár napig intenzíven is volt, írja a BBC.

Fotó: Reuters

Johnsont tíz nap betegség után múlt vasárnap köhögéssel és lázzal vitték be a St. Thomas kórházba, állapota ezután romlott, és intenzív osztályra került, ahonnan csütörtök este tették át egy hagyományos kórterembe. A miniszterelnök szóvivője szerint Johnson már rövidebb sétákat tesz a kórházban, és határozottan jobban van. A hivatalos közlemény szerint még csak az elején jár a felépülésének, de az orvosai szerint állapota egyértelműen javul. 

(forrás: Index.hu)

FERENC PÁPA: AZONNALI, GLOBÁLIS FEGYVERLETÉTELT!

Európában szolidaritást, a világban azonnali és globális fegyverletételt, a nemzetközi szankciók és a szegényebb államok adósságának enyhítését szorgalmazta Ferenc pápa húsvétvasárnapi üzenetében, amelyet a járványhelyzetben az üres Szent Péter-bazilikában mondott el a központi lodzsa helyett.

Az egyházfő vigaszt és reményt kért azoknak, akiket a fertőzés továbbra is próbára tesz, az időseket és a magányosokat emelve ki. Ahogy említette, az otthon maradás elmélkedésre ösztönözhet, megszokott rohanó életünk megfékezésére, valamint a szeretteinkkel való együttlétre, de a járványhelyzet bizonytalanságot, aggodalmat, a munkahely elveszítése miatti félelmet is keltett.

(forrás: Origo.hu)

Ferenc pápa húsvétvasárnapi misét pontifikál a vatikáni Szent Péter-bazilikában.FORRÁS: MTI/AP/AFP POOL/ANDREAS SOLARO

ÉS A VÉGÉRE A FEKETELEVES: ÍGY ÁLLNAK A NAGYVILÁG KORONAVÍRUS-SZÁMAI

Vasárnap reggelre meghaladta az 1,7 milliót az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma a világon. A fertőzés 185 országban van jelen. A Covid-19 nevű betegségben 108 867-en vesztették életüket, a gyógyultak száma 404 372 volt – olvasható a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítésében, írja a koronavirus.gov.hu.



Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb