Mindenmás

Nem érted, miért büntettek meg bringázás vagy motorozás közben? Elmagyarázzuk!

- Hirdetés -

Több tucatnyi motorosnak és kerékpárosnak kellett a pénztárcájába nyúlnia a hosszú hétvégén a kijárási korlátozásokra vonatkozó szabályok megszegését maga után vonó bírságok miatt – írja a Magyar Nemzet. Mutatjuk, miért!

Az Országos Rendőr-főkapitányság állásfoglalása szerint a kerékpárosok lakóhelyük körzetében a rájuk érvénes közlekedést szabályok, valamint a kijárási korlátozásokra vonatkozó rendeletek együttes betartásával kerekezhetnek. A lakóhelytől távolra tervezett kerékpártúra nem esik bele ebbe a kategóriába, a biciklit szállító autósok számíthatnak arra, hogy a rendőr ellenőrzi adataikat, s ha a lakcímkártyájuk nem az adott területre szól, visszafordíttathatja a járművet.

- Hirdetés -

A Magyar Nemzet úgy fogalmaz a rendőr először csak figyelmeztetéssel él, ám ha a túrázó ennek ellenére is folytatja az útját, a következő kontrollnál már nem úszhatja meg ennyivel. A rendőrök tartják egymással a kapcsolatot, vagyis tudják, kit figyelmeztettek már korábban.

Illusztráció

A motorosok esetében is ugyanezek a szabályok érvényesek. Mint minden más közlekedési eszköz esetében, a motorkerékpár is használható munkába bejárás, bevásárlás, egészségügyi ellátás, hivatali ügyintézés céljából, a lakóhelyen és annak közelében. A motorozás a kijárási korlátozások idején nem számít szabadidős sporttevékenységnek! Ugyanakkor ha több motoros gurul egyszerre, a pihenőhelyeken megállva, azzal a gyülekezésre vonatkozó szabályokat is megszegik.

- Hirdetés -

Az elmúlt hétvégén rengeteg rendőrrel találkozhattak, akik a figyelmeztetésükre nem reagáló motorosokat keményen megbüntették. Ez nem lesz másképpen a korlátozások feloldásáig: eljárás indulhat a szabályok megszegőivel szemben.

Fotó: AFP

És bár a közutak forgalma a hétvégén az átlagos sűrűség tizede alá esett ez mégis többeket arra ösztönzött, hogy odalépjen a gázra. A közlekedésrendészeti járőrök a kijárási korlátozások idején is kint vannak a közutakon a szabálysértésekre azonnal reagáló egységeikkel is.

Bővebben ITT.

Forrás: magyarnemzet.hu

- Hirdetés - - Hirdetés -

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb