Hirdetés
Hirdetés
6.7 C
Szeged
2021, január 20., szerda

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kezdőlap Mindenmás Nem érted, miért büntettek meg bringázás vagy motorozás közben? Elmagyarázzuk!

Nem érted, miért büntettek meg bringázás vagy motorozás közben? Elmagyarázzuk!

Több tucatnyi motorosnak és kerékpárosnak kellett a pénztárcájába nyúlnia a hosszú hétvégén a kijárási korlátozásokra vonatkozó szabályok megszegését maga után vonó bírságok miatt – írja a Magyar Nemzet. Mutatjuk, miért!

Az Országos Rendőr-főkapitányság állásfoglalása szerint a kerékpárosok lakóhelyük körzetében a rájuk érvénes közlekedést szabályok, valamint a kijárási korlátozásokra vonatkozó rendeletek együttes betartásával kerekezhetnek. A lakóhelytől távolra tervezett kerékpártúra nem esik bele ebbe a kategóriába, a biciklit szállító autósok számíthatnak arra, hogy a rendőr ellenőrzi adataikat, s ha a lakcímkártyájuk nem az adott területre szól, visszafordíttathatja a járművet.

A Magyar Nemzet úgy fogalmaz a rendőr először csak figyelmeztetéssel él, ám ha a túrázó ennek ellenére is folytatja az útját, a következő kontrollnál már nem úszhatja meg ennyivel. A rendőrök tartják egymással a kapcsolatot, vagyis tudják, kit figyelmeztettek már korábban.

Illusztráció

A motorosok esetében is ugyanezek a szabályok érvényesek. Mint minden más közlekedési eszköz esetében, a motorkerékpár is használható munkába bejárás, bevásárlás, egészségügyi ellátás, hivatali ügyintézés céljából, a lakóhelyen és annak közelében. A motorozás a kijárási korlátozások idején nem számít szabadidős sporttevékenységnek! Ugyanakkor ha több motoros gurul egyszerre, a pihenőhelyeken megállva, azzal a gyülekezésre vonatkozó szabályokat is megszegik.

Az elmúlt hétvégén rengeteg rendőrrel találkozhattak, akik a figyelmeztetésükre nem reagáló motorosokat keményen megbüntették. Ez nem lesz másképpen a korlátozások feloldásáig: eljárás indulhat a szabályok megszegőivel szemben.

Fotó: AFP

És bár a közutak forgalma a hétvégén az átlagos sűrűség tizede alá esett ez mégis többeket arra ösztönzött, hogy odalépjen a gázra. A közlekedésrendészeti járőrök a kijárási korlátozások idején is kint vannak a közutakon a szabálysértésekre azonnal reagáló egységeikkel is.

Bővebben ITT.

Forrás: magyarnemzet.hu

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Legfrissebb

- Hirdetés -