Közélet

Szeged365 a világ körül: Svédországban lemondanak a legidősebb koronavírusos betegekről

Drámai levél került napvilágra Svédországban: egy kiszivárgott kórházi irat szerint lemondanak a legidősebb koronavírusos betegekről. Több európai országban is lazítanak a korlátozásokon, míg az Egyesült Államokban akár 2022-ig eltarthat a koronavírus miatti állapot. Mindeközben már 2.000.000 fő környékén van a fertőzöttek száma a világon. A mai nap legfontosabb eseményei, a Szeged táblán túlról.

TÖBB EURÓPAI ORSZÁGBAN IS LAZÍTANAK A KORLÁTOZÁSOKON

Európa-szerte több országban, így Ausztriában, Dániában, Csehországban, Litvániában, Norvégiában, Spanyolországban, és Olaszországban is lazítanak a járványügyi intézkedéseken, írja összefoglalójában az MTI.

Ausztriában eddig sem tartottak zárva az élelmiszerüzletek, gyógyszertárak és trafikok, húsvét után viszont kinyithatnak a kisebb, 400 négyzetméternél nem nagyobb üzletek, a barkácsáruházak, autószerelő-műhelyek, autómosók, vasedényüzletek, zálogházak és a szabadtéri piacok. Május elsejétől pedig valamennyi üzlet kinyithat Ausztriában, így a bevásárlóközpontok és a fodrászüzletek is. Az osztrák hatóságok április végén döntenek arról, hogy a szállodák és a vendéglátás mikortól nyithat újra. Tömegrendezvényekre várhatóan június végéig nem lehet számítani.

Spanyolország kilenc tartományában két hét szünet után, húsvét hétfőn megkezdték a munkát a nem létfontosságú ágazatokban, például az építő- vagy az autóiparban dolgozók. A spanyol közszolgálati televízióban (TVE) elhangzott becslés szerint országosan mintegy 2 millió munkavállaló tér vissza a munkába ezekben a napokban.

Csehországban már csütörtöktől bővült a nyitva tartó üzletek száma, ugyanakkor szigorodtak az üzletek működtetésének higiéniai feltételei. Megnyíltak főleg a sporttal és szabadidős tevékenységgel kapcsolatos boltok és szolgáltatások, a hobbimarketek, a vaskereskedések, az építkezési kellékeket árusító üzletek. Sokan megrohamozták a barkácsüzleteket és kertészeteket, mert a kijárási korlátozások idején sokan otthonuk felújításába kezdtek.

Erna Solberg norvég miniszterelnök húsvét előtt bejelentette, hogy április 20-tól újranyitnák az óvodákat, majd 27-től az általános iskolák alsó négy tagozatát. Április 20-tól emellett ismét működhetnek a fodrászüzletek, a gyógytornászok és a pszichológusok rendelői is. A határok azonban továbbra is zárva maradnak. A külföldről hazatérőknek kéthetes karanténba kell vonulniuk. Mette Frederiksen dán miniszterelnök a nyitás első óvatos fázisáról beszélt korábban. Április 15-től első lépésben újranyitnák április a bölcsődéket, óvodákat és az általános iskolák alsó öt tagozatát. A dán kormány ezzel tehermentesítené a szülőket, akiknek napközben a munka mellett a gyermekeikről is gondoskodniuk kellett. Frederiksen ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a dánoknak be kell rendezkedniük arra, hogy bizonyos korlátozások még hónapokig hatályban maradhatnak, így a skandináv ország május 10-ig meghosszabbította a határai zárva tartását. A kormányfő szerint a nyitás második fázisáig, az éttermek, bárok, kávézók, színházak és egyéb szórakozóhelyek zárva fognak tartani, és továbbra sem szabad tíznél több embernek gyülekeznie a közterületeken. A tömegrendezvényeket augusztus végéig megtiltották.

Olaszországban április 14-től megnyitják a könyvesboltokat, az erdészeteket és a csecsemőcikkeket áruló üzleteket Giuseppe Conte olasz miniszterelnök péntek esti bejelentése szerint, aki május 4-ig meghosszabbította az eddig érvényes összes többi járványügyi óvintézkedést és korlátozást. Ugyanakkor túl korainak nevezte a kijárási korlátozás feloldását, a nem létfontosságú termelés és szolgáltatások újraindítását. 

Németországban, ahol március közepe óta szinte teljesen leállt az élet a koronavírus-járvány miatt, április 19-ig maradnak érvényben a kijárási és egyéb korlátozások. A szövetségi kormány és a tartományi kormányok vezetői szerdán egyeztetnek arról, hogy miként alakítsák a szabályokat április 20-tól. (forrás: MTI / Népszava.hu / Origo.hu)

LEMONDANAK AZ IDŐS FERTŐZÖTTEKRŐL SVÉDORSZÁGBAN

Európa legnagyobb egyetemi kórházában – vészhelyzet esetén – nem adnak intenzív ágyat a 80 év felettieknek, azoknak akik 70 év felettiek, de szív-, tüdő- vagy vesebetegek, illetve azoknak a 60 éven felülieknek, akik ezekből két vagy három betegségben is szenvednek, derül ki egy kiszivárgott levélből.

A szegényeket és az időseket érinti leginkább az, ahogyan a svéd kormány kezeli a koronavírust – állapítja meg cikkének címében az RT, amely közzétette a stockholmi Karolinska Intézetben dolgozó, ma már 76 éves nyugdíjas – chilei származású – Marcello Ferrada de Noli járványtanra szakosodott emeritus professzor írását.

A hátborzongató dokumentum szerint amennyiben elfogynának az intenzív ágyak, az orvosi személyzet ne engedje a 80 éven felüli betegeket intenzív kezelésre, továbbá ne engedjék be az intenzívre azokat a 70 év feletti személyeket, akiknél egynél több „jelentős szervi elégtelenség” tapasztalható, valamint azokat, a 60 év feletti betegeket, akiknél ugyanezekből (szív-, tüdő- vagy vesebetegség) kettőnél több szervi betegsége van.

A kórház azt javasolja az orvosainak, hogy azokat, akik ebbe a kategóriába tartoznak, és akik már intenzív ápolásban részesülnek, válsághelyzet esetén távolítsák el az intenzívről, hogy helyet biztosítsanak azok számára, akiknek nagyobb esélyük van a túlélésre. A dokumentumban azt is írják, hogy a betegeket „biológiai életkoruk”, nem pedig a tényleges életkoruk alapján kell értékelni – azaz egy beteget biológiailag idősebbnek is lehet értékelni és fordítva. Egy nevét nem vállaló orvos azt mondta az Aftonbladet-nek, hogy nehéz lesz a beteg biológiai életkorának meghatározása.

A lap kérdésére a Karolinska PR-osztálya csak annyit mondott, hogy az iránymutatás a svéd Nemzeti Egészségügyi és Jóléti Tanács által kiadott iránymutatáson alapul, amely ugyan nem tartalmazott konkrét korcsoportokat, de tartalmazta a „biológiai kor” meghatározását. Björn Eriksson, a stockholmi régió egészségügyi igazgatója azzal nyugtatta meg az újságírót, hogy az intézetben 300 intenzív ágy van, és olyan még eddig soha sem történt meg, hogy mindegyiket elfoglalták volna a betegek. Jelenleg is „csak” 90 ilyen ágy foglalt. (forrás: Magyar Nemzet)

USA: AKÁR 2022-IG IS MARADHATNAK A KORONAVÍRUS MIATTI KORLÁTOZÁSOK

Akár 2022-ig hatályban maradhatnak a közösségi távoltartás olyan időszakos szabályai, mint az otthonelhagyási tilalom és az iskolabezárások Amerikában, hacsak nem sikerül gyorsan oltást kifejleszteni, állítják a Harvard közegészségügyi tanszékének egyetem kutatói. Jelentésüket a Science  közölte, és az kifejezetten rácáfol a Fehér Ház által hangoztatott optimista előrejelzésekre, melyek szerint már idén nyárra lecsenghet a járvány.

A távoltartásra vonatkozó időszakos korlátozásokra (azaz hogy szükség esetén bárhol ismét hatályba léphetnek) 2022-ig is szükség lehet, amennyiben nem nő jelentősen az intenzív ellátási kapacitás, vagy nem áll rendelkezésre oltás. (forrás: Index.hu)

EGYMÁSSAL ETETHETIK MEG AZ ÁLLATOKAT EGY NÉMET ÁLLATKERTBEN

A koronavírus-járvány miatt több európai állatkert is nehéz helyzetbe került a látogatók elmaradása, és ebből adódóan az belépőjegyekből származó bevételük kiesése miatt. Az egyik észak-németországi állatkert igazgatója azt is elismerte, hogy az állatkert túlélése érdekében még az is elképzelhető, hogy hamarosan egyes állatokat a park más állataival lesznek kénytelenek etetni, írja a BBC.

Listáztuk azokat az állatokat, amelyeket először kellhet majd feláldozni” – mondta a neumünsteri állatkert igazgatója, Verena Kaspari a Die Weltnek, de hozzátette, hogy ez csak a legvégső lehetőség, és az sem oldaná meg teljesen a pénzügyi gondjaikat, ha egyes állatokat feláldoznának mások életben maradásáért.

A fókáknak és pingvineknek naponta nagy mennyiségű friss halra van szükségük, mondta az igazgató. (forrás: Index)

A VÉGÉRE PEDIG: ÍME A LEGFRISSEBB NEMZETKÖZI ADATOK…

1.934.583. Ma délután pontosan ennyi regisztrált koronavírus-fertőzött volt a világban. Magyarországon – ahogy arról pár órája beszámoltunk – 1.512, Csongrád megyében 51 fő ez a szám. A részletek és a még frissebb számok:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb