Közélet

Friss: 1.934.583 fertőzött van a világban, bemutatkozik a vírus 25 éves krónikása

1.934.583. Ebben a percben (2020. április 14., 15:15) pontosan ennyi regisztrált koronavírus-fertőzött van a világban. A Johns Hopkins CSSE adatait pont most frissítették, mi pedig pont most voltunk résen. Magyarországon – ahogy arról pár órája beszámoltunk – 1.512, Csongrád megyében 51 fő ez a szám.

A FRISS SZÁMOK, ÉLŐ STREAM-BEN IS

Az amerikai Baltimore-ban lévő Johns Hopkins Egyetem koronavírus-követő oldala szerint ma délután 3 óra után így festenek a számok, világszerte:

Fertőzöttek: 1.934.583 fő

Gyógyultak: 464.398 fő

Elhunytak: 120.863 fő

Az aktuális adatokat egyébként két stream-en is nyomon tudod követni, ide kattintva a teljesen hivatalos, Johns Hopkins félét éred el, itt pedig egy Dél-Koreából non-stop közvetített video-stream-et, melynek a forrása a Roylab Stats, amely szintén a Baltimore-i egyetem adataira támaszkodik. A koreaiak már 1.941.466 főnél tartottak a cikkünk megírásának időpontjában, de teljesen hitelesnek a világ – és így mi is – az amerikai adatsort ismeri el:

A reggeli órákban írtuk meg a friss Csongrád megyei adatokat, ezek szerint mára 4 új fővel nőtt a szegedi és környéki fertőzöttek száma, így most összesen 51 főnél járunk:

OKÉ, DE KI A FRÁSZ AZ A JOHNS HOPKINS?

Valószínűleg még sosem volt olyan weboldal az internet történetében, amelyet néhány ember rakott össze néhány óra alatt, majd pár héttel később már naponta rutinszerűen milliárdnyi látogatást regisztrál szerte a világból. Az amerikai Baltimore-ban lévő Johns Hopkins Egyetem koronavírus-követő oldala ilyen. Szinte mindenki az itt közölt valós idejű adatokra támaszkodik, a CNN-től a magyar kormányzati koronavírus-oldalig – írja az Index.hu mai cikke.

A főhősünk: Dong Enseng.

A 25 éves srác a Johns Hopkins Egyetem mérnöki karának betegségepidemiológiával foglalkozó elsőéves mesterszakos hallgatója. Dong még január 22-én, alig néhány óra alatt néhány kollégájával pattintotta össze a weboldalt, és azon egy információs felületet, amelyen térképes formában, illetve grafikonok és folyamatosan frissülő adatsorok segítségével lehet figyelni, hogy a Covid-19-járvány hogyan terjed a világban. Ma ez a weboldal az internet egyik leglátogatottabb site-ja, a legtöbben rutinszerűen kattintanak rá, ha aktuális adatokhoz szeretnének jutni a járvány trendjeiről. Durva, de Magyarország hivatalos, kormányzati koronavírus portálja is innen veszi át az adatokat. Sőt, nagyjából mindenki, a világ legtöbb hírportálja, így mi is, a Szeged365.hu-nál.

Az amerikai egyetemista oldalának napi több, mint 1.000.000.000 (egymilliárd) látogatója van.

A felületen elérhető adatok a világ számos egészségügyi szervezetétől és hatóságaitól származnak. Élőben érkeznek a statisztikák az Egészségügyi Világszervezettől, az amerikai Betegségellenőrző és -megelőző Központtól (CDC), ennek európai megfelelőjétől (ECDC), a kínai közegészségügyi hivataltól és sok más nemzeti hatóságtól, illetve sajtóorgánumtól.

A Baltimore-i egyetem, ahol Dong pörgeti az oldalt, amit az egész világ figyel.

Az adatokat összegyűjtik, rendszerezik, összesítik, majd közzéteszik. Kezdetben ez az adatközlés kézzel történt. Először Dong egyedül töltögette az adatokat, amikor még csak Kínából érkeztek a hírek a járvány terjedéséről. Később más hallgatók is bekapcsolódtak, és napi 24 órában, váltott műszakokban folyt az oldal frissítése. Ma már a megjelenő adatok nagy részét adatgyűjtő algoritmusok szedik össze a legkülönfélébb forrásokból. Az egyetem script-jei olyan sűrűn ellenőrzik a források adatbázisait, hogy a frissítés gyakorlatilag valós idejűnek számít.

RENDBEN, DE MÉGEGYSZER: KI AZ A JOHNS HOPKINS?

Az intézmény névadója Johns Hopkins vasútmágnás, aki a végrendeletében hétmillió dollárt hagyományozott az egyetem és a hozzá tartozó kórház alapítására, amire 1876-ban került sor. A Johns Hopkins Egyetem kiemelkedő kutatási tevékenységet folytat. (forrás: koronavirus.gov.hu, MTI, Index.hu, Wikipédia, coronavirus.jhu.edu)

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb