Sport

Szegedi spinning edző segít, hogy egészségesen éld túl a karantént

A hatósági és/vagy önként választott karantén, amelyben a koronavírus-járvány megfékezése érdekében immár egy hónapja élünk, kijelenthetjük: sokunkat frusztrál. A frusztráció levezetése pedig most is – mint általában mindig – az evésbe torkollik. Az, hogy a szabad mozgásunk és a sportolásra való lehetőségeink korlátozottak pedig csak hab a tortán. Ám bármennyire is hihetetlen, van megoldás! Ezt pedig a szegedi spinning oktató, Udvari Fanni ismertetett a Szeged365-el.

A Szegi Fitness spinning oktatója is – bármennyire közhelyes – azt állítja, a mozgáshiány, a kevés folyadékbevitel, az egészségtelen ételek fogyasztása és a káros szenvedélyek azok, amelyek rombolják testi és lelki épségünket. Véleménye szerint azonban a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében elrendelt hatósági és/vagy önként választott teljes vagy részleges karantén, pont úgy, mint a kijárási korlátozás remek apropója lehet rossz szokásaink elhagyásának. Úgy véli, hogy a ránk zúduló szabadidő tökéletes lehetőség arra, hogy rendszerezzük az életünk minden területét, beleértve a legfontosabbat, az egészségünket és az életmódunkat is.

És mivel a Szeged365 csapata is hasonlóképp gondolkodik új kihívást indított, amit az edzővel készült interjú előtt alább tudtok elolvasni:

Tapasztalataid szerint mi az, ami miatt az emberek nagy többségénél háttérbe szorul az egészséges életmód?

Az emberek többségénél a legnagyobb problémát mindig, minden esetben a változástól való félelem okozza. A rohanó világ, a folyamatos megfelelési kényszer és a megélhetés biztosítása sokkal nagyobb előnyt élvez, mint az egészség. Az életmódváltás azonban időt, energiát és pénzt igényel. Ezért szorul háttérbe. Pedig már egy nagyon kicsi odafigyeléssel is remek eredmény érhető el. Ilyen például a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék elfogyasztása, ami naponta nagyjából nyolc pohár, és a rendszeres testmozgás, ami napi szinten mindössze 20 perc. Ezen idő alatt ugyanis az oxigén szétárad a testben, és az izzadsággal további méreganyagok távoznak a szervezetből. Ez a két tényező befolyásolja a nyirokrendszer méregtelenítését és helyes működését. Ez az, amitől a szervezetünk normál ütemben tud dolgozni. És a tévhitek ellenére mind a kettő, minden egyes nap, kivitelezhető. Nincs ez másként a karantén ideje alatt sem, sőt. Ez az időszak remek arra, hogy az életünk minden területét – beleértve az életmódunkat is – átgondoljuk és rendszerezzük.

Forrás: pixabay.com

Hogyan, milyen módon tarthatjuk karban a testünket és a lelkünket egyaránt okosan a karantén ideje alatt?

Először is, kerüljük a gyors megoldásokat. A karantén többeknél nem szól másról mint az evésről, ez pedig gyorsan kellemetlenségekhez vezethet. Ezeket a kellemetlenségeket, ne gyors megoldásokkal próbáljuk orvosolni. Ha túl ettük, ittuk magunkat, és teljesen elpunnyadtunk, elkedvetlenedtünk, ne a méregtelenítésre szánt „gyógyszerek” után nyúljunk. Mert ezek nagy része nem más, mint szimpla hashajtó, vagyis csak ideig-óráig könnyítenek rajtunk. A sikeres méregtelenítés után energikusabbnak és könnyebbnek kell éreznünk magunkat. Ehhez pedig helyesen kell étkeznünk, mindamellett pedig megfelelő mennyiségű folyadékot kell fogyasztanunk és mozognunk is kell. Karantén ide vagy oda, a méregtelenítő zöldségekhez és gyümölcsökhöz egyelőre még bármelyik piacon hozzájuthatunk. A szerencsésebbek a saját kertjükből is beszerezhetik azt. Ezzel ebben a rendkívüli helyzetben kettőt ütünk egy csapásra. Egyrészt támogathatjuk vele a kistermelőket, másrészt pedig táplálhatjuk a szervezetünket. A zöldségek és gyümölcsök, valamint a fehérjét tartalmazó húsok feldolgozására számtalan mód és recept van. Szemezgethetünk belőle az interneten. Nincs ez másként a mozgással sem. Több, könnyű, ám annál hatásosabb gyakorlatot is találunk, amelyet eszközök nélkül, a nappaliban 20 perc alatt elvégezhetünk.

Forrás: Koleszár Enikő Youtube csatornája

Melyek azok a konkrét zöldségek és gyümölcsök, amik kiemelkedően segítenek abban, hogy az elhízás ne következzen be?

A zsenge, édes, ropogós sárgarépa, ami magas rosttartalma miatt kiváló emésztésserkentő, enyhíti az emésztési problémákat, remek méregtelenítő, és csökkentheti a gyomorégést is. Javítja a máj funkcióit, és bétakarotin-tartalmának köszönhetően erős antioxidánsként funkcionál, kedvezően befolyásolja sejtjeink működését. Remek puffadás ellen. De a hónapos retek is az egyik leghatékonyabb méregtelenítő zöldség, ezért jó, ha ebben az időszakban barátságot kötünk vele. A retek ugyanis tökéletes salaktalanító, alaposan kipucolja a bélrendszert, és beindítja a fogyást is. Ha beépítjük az étrendünkbe, nemcsak emésztésünket segít rendbe tenni, hanem a fáradtságérzetet, levertség érzését is enyhítheti. A méreganyagok okozta puffadás ellen is jó és a vitaminraktárainkat is feltölthetjük vele. A harmadik a medvehagyma, aminek az összetétele majdnem megegyezik a fokhagymáéval, ám a jótékony hatóanyagokat sokkal nagyobb mennyiségben tartalmazza. Többek között bővelkedik C-vitaminban, nagyszerű méregtelenítő és béltisztító, megvéd a káros mikroorganizmusoktól, arra azonban ügyeljünk, hogy vérhígító tulajdonsággal is bír. De az április végétől elérhető, friss spárga karakteres íze is számos nemzet konyhájában örvend nagy népszerűségnek, azt viszont kevesebben tudják, hogy milyen egészségőrző tulajdonságokkal rendelkezik. A spárga kiváló vízhajtó, enyhíti a menstruációs panaszokat, serkenti a veseműködést, ezért veseproblémák esetén is a segítségünkre lehet. Jó hatással van a szívre és az érrendszerre, továbbá kitűnő emésztésserkentő és méregtelenítő zöldség is egyben, bátran fogyaszthatjuk a tisztítókúra idején. A gyümölcsök közül hasonlóan hasznos a zöld alma, a narancs, az eper, az ananász és a kivi.

Forrás: pixabay.com

És végül mi az, ami ezeken felül hozzásegíthet bennünket ahhoz, hogy a karantén feloldása után üdén térjünk vissza a régi kerékvágásba?

A változatos, egészséges táplálkozás mellett, amihez az imént felsorolt zöldségek és gyümölcsök alternatívák, a rendszeres, friss, tiszta levegő, a nem kötelező jelleggel fogyasztott gyógyszerek elhagyása, a sok-sok pihentető alvás, a szellem táplálása, olvasás, művelődés, a káros szenvedélyektől való részleges, vagy teljes megválás mind-mind hozzásegíthet bennünket ahhoz, hogy nyugodtan, kiegyensúlyozottan térjünk vissza a régi kerékvágásba. Persze ehhez tudatosnak kell lennünk. El kell kerülnünk minden olyan lehetséges stresszforrást, ami megborítja a kialakított rendszert. A lényeg viszont nem más, mint, hogy ez a kialakított rendszer pozitív, hasznos elemekből álljon, és a későbbiekben se vesszen el.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb