Szegedi Arcok

Így ápold a bőröd a karanténban: jönnek a szegedi kozmetikus tanácsai

A szegedi Török-Palánkai Lili több, mint egy évtizede foglalkozik szépségápolással. Lilit Daróczi Andrea mesterkozmetikus órái fertőzték meg a szakma szeretetével, ami mind a mai napig kitart. Célja a szépségápoláson túl az egészség szerepének és fontosságának folyamatos köztudatban tartása. Éppen ezért boldogan mondott igent a Szeged365 felkérésére és egy interjú keretén belül ismertette, hogy mivel és miként érdemes a bőrünket formában tartani a koronavírus-járvány ideje alatt is.

A hazánkban egy hónapja tomboló világjárvány, amelynek hozadéka a kijárási korlátozás, a hatósági és/vagy önként választott karantén sokakat kényszerített a négy fal közé. Ez azonban nem azt jelenti, hogy nem kell, és nem érdemes adnunk magunkra és az egészségünkre, sőt! Így vélekedik minderről a szegedi kozmetikus is, aki az alábbi beszélgetésben számos hasznos, gyors és olcsó praktikát ajánl a bőr fitten tartására.

Török-Palánka Lili, a Szépségreformáló kozmetika vezetője szerint ez az időszak remek arra, hogy mindenféle apró, gyors és könnyed trükköt elsajátítsunk, ami a bőrápolást és az egészségvédelmet illeti.

Mely lépések elengedhetetlenek a helyes bőr és/vagy arcápoláshoz?

A helyes bőrápolás mindig  a bőr alapos letisztításával kezdődik, ugyanis ha nem tisztítjuk meg alaposan a bőrünket minden reggel és este, akkor felesleges bármelyen drága krémet, szérumot vásárolnunk, mert nem fog megfelelően felszívódni és hatni. Sajnos azonban erre a célra nem elegendő egy micellás víz, ugyanis attól még nem lesz tökéletesen tiszta a bőrünk. Előtisztításnak és a szemre felvitt smink lemosására azonban tökéletes lehet. A reggeli arctisztítás különösen fontos, mivel éjszaka is termelődik faggyú és verejték, ezeket pedig nem oldja víz, mivel nagy részük zsírban oldódik, így mindenképpen szükség van egy kíméletes arctisztítóra, ami nem teszi tönkre a bőr lipoid savköpenyét. A tisztító lehet krémes vagy géles állagú, amiket használatuk után minden esetben le kell mosni bő vízzel! A zsírosabb bőrűeknek egy enyhén habzó géles lemosót ajánlok, a száraz bőrűek (víz-vagy zsírhiányos) pedig a krémes arctejeket fogják szeretni, amivel a sminket is le tudják majd mosni.

Illusztráció

Második lépés a tonik használata, aminek korábban PH helyreállító szerepe is volt, de ha nem használunk erősen lúgos szappant, ami eltolja a bőr kémhatását, akkor a bőr képes önmaga egyensúlyban tartani az egészséges PH-t. Vagyis nem ajánlom a szappanos lemosást és az alkoholos tonikot sem, mivel erősen szárító hatása van. Ellenben akadnak már olyan hidratáló tonikok, amik előkészítik a bőrt a további ápolásra. A harmadik lépés a peeling, azaz a bőrradírozás. Ennek az a szerepe, hogy eltávolítsa az elhalt hámsejteket, ezáltal jobban feltudnak szívódni a hatóanyagok. Itt választhatunk mechanika (szemcsés) illetve enzimes peeliget, de akár a kémiai hámlasztás is szóba jöhet, bár utóbbit inkább professzionális kezelés keretén belül ajánlom és szigorúan napfény mentes időszakban, mert a bőr érzékenyebbé válik az UV sugarakra. Mechanikai radírt érzékeny bőrűek ne használjanak, mert kipirosodhat tőle a bőr, de a gyulladt aknés bőrre sem ajánlom, mert felsértheti a pattanások felszínét, így a gyulladás tovább fokozódhat. Szóval a jolly joker az enzimes peeling, amit akár szemkörnyékre is fel lehet tenni.

Illusztráció

Ezután következhet a szérum, ami igazi hatóanyag bomba a bőrnek, ezt belekeverhetjük a kedvenc hidratáló krémünkbe is. Utolsó lépés pedig a fényvédő, amit nagyon fontosnak tartok, mivel az UV sugarak nagyon öregítik a bőrt, így a legjobb anti-aging megelőzni a ráncokat, foltokat.

Illusztráció

Mit tehetnek a hölgyek abban az esetben, ha nem rendelkeznek vagy nincs lehetőségük beszerezni ehhez az ötlépéses arctisztításhoz szükséges kozmetikumokat?

Amennyiben nincs otthon mindehhez megfelelő kozmetikumuk és nem is szeretnének most erre költeni, akkor otthon is el tudnak készíteni néhány ápoló anyagot. Ilyen például a radír, amit olívaolajban vagy kókuszolajba kávézaccal felkeverve gyorsan el lehet készíteni, és át lehet dörzsölni vele az arcbőrt vagy akár az egész testet. De, csak és kizárólag akkor alkalmazzuk, ha nem érzékeny, roseceás vagy pattanásos a bőrünk. Ezt egyébként heti rendszerességgel el tudjuk végezni otthon. Ám az igazi extra otthoni wellness a bőrnek viszont nem más, mint a radírozás utáni pakolás. Ehhez mindössze 2 evőkanál méz és 1 evőkanál tejföl vagy natúr joghurt kell, amit össze kell keverni és fel kell vinni az arcra, majd fent kell hagyni úgy 15-20 percig és bő vízzel le kell mosni.

Illusztráció

Mindeközben pedig a szem megnyugtatására használhatunk kamilla vagy zöldteában (kihűlt) áztatott vattakorongot. Ha van otthon szódabikarbónánk, akkor készíthetünk belőle pasztát, amit a pattanásokra rá lehet tenni lokálisan. A feladat mindössze annyi, hogy egy kis vízzel ki kell keverni addig, amíg kenhető állagú nem lesz és azt rá kell kenni a mitesszeres részekre vagy az aknéra. A szódabikarbóna egyébként relaxálásra is kiváló egy hosszú, fárasztó nap végén, csak hozzá kell adnunk egy fél csészényit belőle a fürdővizünkhöz. Bőrpuhítóként és nyugtatóként funkcionál elhalványítva ezzel a bőr felületén található irritációkat. A belőle készült fürdővizet feldobhatjuk relaxálós illóolajjal is, legyen az levendula, citromfű vagy, ami éppen az adott személy számára nyugtatóként hat.  

Amennyiben bármilyen kérdésed van Lilihez, küld el nekünk az [email protected] és mi megkérdezzük a szakértőt.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb