Sport

Korrupció: Aján lemondott – a szegedi Nagy Péter szerint szebben is véget érhetett volna a pályafutása

Aján Tamás, több mint negyven évig vezette a Nemzetközi Súlyemelő Szövetséget (IWF), előbb 1976-tól 2000-ig főtitkárként, majd az ezredforduló óta elnökként. Egy német televíziós csatorna pénzügyi visszaéléssel vádolta meg, majd az IWF jelenlegi főtitkára is távozásra kérte egy levélben. Tegnap elfogadták a lemondását.

Forrás: www.iwf.net

Generációváltás történt tegnap a nemzetközi súlyemelésben és egy éra, az Aján-éra véget ért. A magyar sportvezető irányítása alatt sok jó dolog is történt a súlyemelésben, például bevezették azt a doppingellenőrzési rendszert, ami az olimpiai bizottságnak is megfelelő. Ám a sikereket elhalványítja a korrupciós botrány, ami hónapok óta húzódik és ami miatt a sportvezetőnek távoznia kell. Egy német dokumentumfilmes stáb több, mint egy év nyomozás után tárta nyilvánosság elé azokat az általuk kiderített tényeket, amik megingatták Aján pozícióját.Erről a szegedi Nagy Pétert, Európa-bajnoki bronzérmes súlyemelőnket kérdezte a Szeged365.hu.

Péter: „Várható volt, hogy ez lesz a vége. 81 éves múlt az elnök úr, több mint 40 éven keresztül vezette a súlyemelést a világban, nem ilyen vég illette volna meg. Ennyi év után az embernek lesznek haragosai és barátai, olyan nincs, hogy mindenkinek jó legyen. Az Olimpia után már nem akarta meghosszabbítani a mandátumát, szebb véget is vehetett volna pályafutása, de az eddig letett munkássága nem szorul magyarázatra. Én személy szerint köszönöm az eddigi munkáját és jó egészséget kívánok neki, valamint azt, hogy töltsön a családjával annyi időt, amennyit csak lehet, mivel köztudott volt róla, hogy az év 365 napjából 300-at a levegőben töltött.”

Forrás: www.mob.hu Péter két olimpián vett részt és a teljes pályafutását az Aján-érában töltötte, eddig.

Aján Tamás lemondását feltételekhez kötötte, például marad tiszteletbeli nagykövet, így nem szakad el a sportágtól teljesen. Az új vezetőség legfontosabb és legsürgetőbb feladata, hogy kidolgozza azt a kvalifikációs rendszert, ami alapján kijuthatnak a súlyemelők a jövő évi olimpiára, köztük Nagy Péter is.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb