Közélet

Szeged365 a világ körül: Harry és Meghan minden kapcsolatot megszakít a brit bulvársajtóval

Harry és Meghan minden kapcsolatot megszakít a brit médiával, Spanyolországban ismét csökkent az új koronavírusban elhunytak száma, és éhségsztrájkba fogtak a koronavírus-járvány miatt karanténba kerültek egy része. Jönnek a nap legfontosabb eseményei, a Szeged táblán túlról.

Merkel: meg kell akadályozni az újabb országos leállást követelő járványhelyzet kialakulását

Németország még mindig csak a koronavírus-járvány elején tart, ezért továbbra is éberségre és fegyelmezettségre van szükség, és meg kell akadályozni az ország működésének újbóli leállítását követelő helyzet kialakulását – mondta Angela Merkel német kancellár Berlinben hétfőn, a járvány miatti korlátozások fokozatos lazításának első napján.

A szövetségi kormányon belüli úgynevezett koronavírus-kabinet ülése után kiemelte, hogy az utóbbi hetekben sikerült lassítani a járványt és elérni, hogy ne terhelődjék túl az egészségügyi ellátórendszer és a gyógyultak száma meghaladja az aktív esetek számát.

Az eredmények révén viszont “megtévesztő” helyzet alakult ki, mert az intézkedések hatása mindig csak két hét múlva mutatkozik meg a vírus terjedéséről szóló adatokban. Ezért a járványügyi kérdésekben illetékes tartományi kormányoknak “lehetőleg szűken” kell kihasználniuk a lassító intézkedésekkel szerzett mozgásteret, különben az a veszély fenyeget, hogy ismét meredek emelkedésnek indul a fertőzések száma és elkerülhetetlen lesz az egész ország újbóli leállítása – mondta Angela Merkel – írja az MTI.

Fotó: origo.hu

Éhségsztrájkba kezdett a karantén alá helyezettek egy csoportja Boszniában

Az új típusú koronavírus-járvány miatt karantén alá helyezett emberek tucatjai kezdtek éhségsztrájkba hétfőn Bosznia-Hercegovinában, azt követelve, hogy a kijelölt elkülönítő helyek helyett otthon tölthessék a karanténra kijelölt időt.

Az új típusú koronavírus-járvány miatt karantén alá helyezett emberek tucatjai kezdtek éhségsztrájkba hétfőn Bosznia-Hercegovinában, azt követelve, hogy a kijelölt elkülönítő helyek helyett otthon tölthessék a karanténra kijelölt időt.

A Nezavisne Novine című szarajevói napilap internetes oldalának beszámolója szerint a Szarajevóban, Zenicán és Dobojban elkülönítettek egyáltalán nem hagyhatják el a számukra lezárt szállodákban kijelölt szobákat, amit embertelen bánásmódnak tartanak. A szükségállapot alatt kihirdetett intézkedések értelmében mindazok, akik belépnek az ország területére, 28 napos karantén alá kerülnek. Ezt az időt a számukra kijelölt ideiglenes szálláshelyeken kell eltölteniük, nem mehetnek haza, és nem találkozhatnak senkivel.

Bosznia-Hercegovinában szerdáig 1309 SARS-CoV-2 fertőzöttet regisztráltak, 49-en belehaltak a Covid-19 betegségbe, 381-en pedig már felgyógyultak belőle – számolt be az MTI.

Illusztráció

Putyin: sikerült lefékezni a fertőzés terjedését

Oroszországban a helyzet súlyos, de a megelőző intézkedéseknek köszönhetően sikerült lefékezni a koronavírus-járvány terjedését – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn Moszkvában egy, az országban kialakult egészségügyi helyzetről tartott tanácskozáson. Oroszországban a helyzet súlyos, de a megelőző intézkedéseknek köszönhetően sikerült lefékezni a koronavírus-járvány terjedését – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn Moszkvában egy, az országban kialakult egészségügyi helyzetről tartott tanácskozáson.

Putyin arra figyelmeztetett, hogy a járvány csak lelassult, de nem tetőzött. “Mindent el kell követni a csúcs lesimítása és az úgynevezett platón való áthaladás lerövidítése érdekében, amikor a letöbb új fertőzést észlelik” – mondta.

Közölte, hogy a jövő hétig minden régióban készültségbe kell helyezni az összes, a koronavírus-fertőzöttek kezelésére alkalmas pótágyat, felkészülve az összes lehetséges forgatókönyv bevezetésére – osztotta meg az MTI.

Fotó: mandier.hu

Spanyolországban átlépte a 200 ezret az igazolt fertőzések száma, miközben a halálozás folyamatosan csökken

Spanyolországban 200 210 ezerre emelkedett a vizsgálatokkal igazolt új típusú koronavírus-fertőzöttek száma, miközben a halálozások napi száma folyamatosan csökken – tájékoztatott a spanyol egészségügyi minisztérium hétfőn. Spanyolországban 200 210 ezerre emelkedett a vizsgálatokkal igazolt új típusú koronavírus-fertőzöttek száma, miközben a halálozások napi száma folyamatosan csökken – tájékoztatott a spanyol egészségügyi minisztérium hétfőn.

Az elmúlt egy nap során 399-en veszítették életüket, vasárnap 410-en, szombaton 585-en hunytak el. Utoljára egy hónappal ezelőtt volt 400 alatt a halálos áldozatok napi száma. A fertőzésbe eddig 20 852-en haltak bele.

A tartományokból érkező napi jelentések alapján készült összesítés szerint 4266-tal nőtt a SARS-CoV-2 vírussal kiszűrtek száma, amelyből 2881 számít új esetnek, mivel 1385 teszt olyan pácienseknél lett pozitív, akiknek első tünetei már több mint két hete jelentek meg. Vasárnap 4218-cal, szombaton 4499-cel lett több diagnosztizált fertőzött. A gyógyultak száma 3230-cal növekedett, amelyből 1694 pácienst az elmúlt 24 órában nyilvánítottak egészségesnek, a többiek korábbi, a statisztikába csak most bekerülő esetek. Vasárnapra 2695-en, szombatra 3166-an épültek fel a koronavírus-fertőzésből, összesen pedig 80 587-en, ami a kiszűrt esetek több mint 40 százalékát jelenti – közölte az MTI.

Illusztráció

Harry és Meghan minden kapcsolatot megszakít a brit bulvársajtóval

Minden kapcsolatot megszakít a brit bulvársajtó legnagyobb példányszámú lapjaival Harry herceg és felesége, Meghan hercegnő.

Harry – II. Erzsébet királynő unokája, Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő másodszülött fia – Meghannal együtt március végén gyakorlatilag kivonult a brit királyi családból, és bár sussexi hercegi, valamint hercegnői címüket megtartották, a monarchia hivatalos programjaiban a továbbiakban nem vesznek részt, közpénzellátmányt nem vesznek igénybe és a királynőt sem képviselik hivatalos fórumokon. A házaspár Kaliforniában telepedett le.

Harry már egy januári felszólalásában is egyenes utalást tett arra, hogy döntésükben nem csekély része volt a brit bulvársajtó velük szembeni magatartásának, az őket képviselő londoni ügyvédi iroda pedig január végén hivatalos közleményben – jogi eljárás kilátásba helyezésével – szólította fel a lapokat, hogy hagyják békén a hercegi párt – adta hírül az MTI.

Harry és Meghan azonban a jelek szerint végleg megelégelte, hogy a bulvársajtó azóta is folyamatosan a nyomukban jár. A nevükben kiadott, hétfőn nyilvánosságra került levelükben közölték: minden együttműködést megszakítanak a négy legnagyobb brit tömeglap, a Sun, a Daily Mail, a Daily Mirror és a Daily Express szerkesztőségével.

Fotó: sntstory.com

Hétfőtől több száz szakmában újra engedik a munka újraindítását Albániában

Albániában a kormány hétfőtől mintegy hatszáz szakma dolgozói számára tette lehetővé, hogy újra munkába álljanak, könnyítve a koronavírus-járvány megfékezése érdekében elrendelt korlátozásokon. A tiranai vezetés március közepén szinte az egész gazdaságot leállásra kényszerítő korlátozó intézkedéseket vezetett be az új típusú koronavírus járványa miatt, és ezek hatására 50 ezer munkahely szűnt meg – olvasható az Origon.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb