Közélet

Országosan 100.000 ember hiányzik a kertészeti munkákból – Szegeden is toboroz a megyei agrárkamara

Az Agrárminisztérium a mezőgazdasági idényben adna munkát állástalanul maradt vendéglátósok, szolgáltatóipari szereplők vagy épp egyetemisták számára. Munkaszüret néven idénymunka-kereső portált is indítottak. Kíváncsiak voltunk arra, Csongrád megyében mennyire keresik aktívan a lehetőséget az újonnan rászorulók.

Április elején adtak először hírt arról, hogy a mezőgazdaság a vendéglátásban, a turizmusban vagy éppen a szolgáltató szektorban a megélhetésüket elveszítő embereknek, illetve a nappali kurzus nélkül maradt egyetemistáknak és főiskolásoknak most különösen nagy mennyiségben tudna munkalehetőséget biztosítani Munkaszüret címet viselő felületükön keresztül. Kíváncsiak voltunk arra, Csongrád megyében mennyire élnek a lehetőséggel akár a munkaadók, akár az érintett, állásukat vesztett jövendőbeli munkavállalók. Ránézve az oldalra egyébként, a megyéből többek között Szegedről is várnak munkavállalókat, egyelőre egy hódmezővásárhelyi cég, egy bordányi magánvállalkozó és egy szegedi cég, utóbbi kiszombori munkavégzéssel.

Fotó: MTI

A Nemzeti Agrárkamara Csongrád Megyei Igazgatósága a Szeged365.hu kérdésére elmondta, hogy a koronavírus akkor jelent meg hazánkban, amikor a külföldi idénymunkások végeztek a metszési munkálatokkal és hazatértek. Jelenleg palántázási és szedési munkák zajlanak a kertészetekben, komoly munkaerő kiesést jelent az erdélyi, ukrán idénymunkások hiánya, ezt a koronavírus megjelenésekor több zöldségtermeztő és értékesítő cég jelezte a Kamara felé. A kertészeti ágazat munkaerő szükséglete, alkalmi munkaerő tekintetében országosan körülbelül 100.000 ember, ráadásul a teljesen új munkaerő betanítása további nehézségeket okoz.

Fotó: Szabó Dávid

Érdekességképpen elárulták, jelenleg a spárgatermesztőknél, a hajtatásos termesztőknél van a legnagyobb szükség kézi munkaerőre, őket követik hamarosan a szamócatermesztők.

Országosan, így Csongrád megyében is Megyei Agrárkoordinációs Munkacsoportot hoztak létre, támogatandó a mezőgazdasági termelőktől egészen a kereskedőkig mindenkit ebben a szektorban. A megyei Agrárkoordinációs munkacsoport azt a javaslatot tette, hogy a jövőbeli munkaadóknak és munkavállalóknak mihamarabb érdemes lenne bejelentkezniük a megyei vagy helyi Munkaügyi Központba. Ahogy a Nemzeti Agrárkamara Csongrád Megyei Igazgatósága a Szeged365.hu-nak elmondta ugyanis, észlelték, hogy várhatóan és sajnálatosan sok magyar munkanélküli lesz a térségben a következő hetekben, hónapokban, nekik nagyobb segítséget jelentene az idénymunka is.

Fotó: Szabó Dávid

A Szeged365.hu-n korábban már beszámoltunk arról, hogy hirdetési felülettel szeretné segíteni a helyi termelők és potenciális vásárlóik összekötését az Agrárminisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, mint ahogy beszámoltunk egy domaszéki, hasonló céllal létrejött kezdeményezésről is.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb