Szegedi Arcok

Szegedi sebész a karantén-barkácsolásokról: “Életünkben nem láttunk ennyi ujjamputációt”

Megjelentek a karanténsérülések, amelyek a bezártságból adódó, viszonylag új elfoglaltságok következményei. Ilyenkor szeretnének sokan barkácsolni vagy grillezni, olyanok, akik máskor nem nagyon szoktak. Ebből persze adódnak balesetek, néha a kellemetlen, de megmosolyogtató kategóriába tartozók, máskor nem annyira. Erről beszélt a Nők Lapja Cafének dr. Bende Balázs plasztikai sebész, kutató, aki a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika Égés- és Plasztikai Sebészeti Ambulanciáján volt ügyeletben az elmúlt hetekben.

Dr. Bende Balázs még életében nem látott annyi ujjamputációt, mint az elmúlt hetekben, mesélte el a Nők Lapja Cafénak. Néhány tipikus balesetről beszélt, amit a bezártság okoz.

Az egyik ilyen a grillezés. Bende Balázs elmondása szerint sokan veszik elő grillsütőjüket, és hajlamosak a gyújtófolyadékot literszámra használni. Ami még a jobbik eset, mert van, aki gázolajjal vagy benzinnel próbálkozik, ami sokkal rosszabb. Mivel berobban.

fotó: friss-blog.hu

Sokszor használnak olyan házipraktikákat, amiket nagyszüleink használtak, de ma már más ételek, növények, eszlközök vesznek minket körül, mint annak idején és már nincs olyan, sőt, egyáltalán nincs hatása. Bende két példát említett:

  • Az égett bőr tejfölös kenegetéséről azt mondta: „Ennek azért van alapja, mert régen (meg ma is) a házi tejföl, ami irgalmatlan zsíros volt, egy biológiai légmentes fedést és jó tápanyagot jelentett a sebre. Tehát nem volt egy rossz módszer. De a ma, a boltokban kapható műanyag tejföl csak arra jó, hogy tökéletes táptalajt adjon a baktériumok megtelepedésére.”
  • A paradicsommal történő dunsztkötés ujjakra, körmökre. „Az 1900-as évek elejétől az ötvenes évekig a paradicsom nagyon savanyú volt, iszonyú magas savtartalommal, ezért a kötés működött is, nem véletlenül használták nagyanyáink. De a mai, nemesített paradicsom magas cukortartalma szintén csak a baktériumoknak ágyaz meg.”
fotó: pixabay

Vannak még ilyen tipikus balesetek. Nagyon egyszerű példaként említette Bende Balázs a főzést: „Most olyanok kezdenek el főzni, akik eddig soha nem főztek. Ennek pedig megvan a következménye. Van, aki azt sem tudja, hogy ha valami forró, akkor nem nyúlok hozzá. Mondok itt is egy példát is. Nálunk a városban sok külföldi hallgató van, akik eddig még a teáért is kávézóba mentek. Náluk a leggyakoribb forrázásos balesetet az okozza, hogy fogják a tűzforró teát, és beleöntik egy üvegpohárba, ami a kezükben robban szét.”

De említhetnénk a barkácsolást is, ezzel kapcsolatban Bende Balázs elmondta, hogy életükben nem láttak ennyi ujjamputációt, mert mindenki nekiállt otthon barkácsolni. Olyanok is, akik soha nem csináltak ilyet, még talán kalapácsot se fogtak a kezükben.

Azt tanácsolja, mindenki mérje fel a képességeit, amit eddig nem csinált, inkább ne tegye most sem.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb