Szegedi Arcok

Különösen óvják a szegedi kismamákat a koronavírus idején, a vezető védőnő összegzése következik

Az elmúlt hetekben sokszor emeltük ki és mutattuk be azt, hogy a társadalom mely rétegeire hogyan, milyen módon hat a koronavírus-járvány. Ezúttal a kismamákat vesszük szemügyre. A szegedi Baloghné Fűrész Veronika, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Védőnői Alapellátási Egységvezetőjének vezető védőnőjét többek között ezen téma kapcsán arról kérdeztük: hogyan hat lelkileg a kismamákra a kialakult helyzet, hogy érdemes átvészelniük a karantént, és kiderítettük azt is, hogy a most szülő nőkre és újszülött kisbabájukra vonatkozik-e különösebb intézkedés a járvány kapcsán.

Mit tapasztalnak a védőnők, hogyan érinti lelkileg a szegedi várandósokat a COVID-19 világjárvány helyzet?

Az elmúlt hetekben egy olyan élethelyzetbe kerültünk, amelyben még soha nem voltunk, éppen ezért azt hiszem, természetes, hogy mindenki tart ettől az ismeretlen vírustól és mivel nincs ellene még védőoltás, valamint már a csoportos megbetegedések fázisában vagyunk, jogos az óvatosság. Szegeden 58 területi védőnő dolgozik, akik átlagosan 10-12 várandóst gondoznak. A szülések száma jellemzően májusban és decemberben mutat nagyobb gyakoriságot. A szülés előtt álló várandósok egyébként is feszültebbek. Nagyon fontos, hogy a számukra ismerős orvosi, szülésznői környezetben, lehetőség szerint a férjük támogató jelenlétében szüljenek. A védőnői gondozást a személyes találkozás mellőzésével, egyéb módokon bonyolítjuk le, és igyekszünk minden kérdésükre megnyugtató választ adni, tájékoztatjuk és informáljuk őket a változásokról.

Mi az, amire a koronavírus-járvánnyal összefüggésben a kismamáknak jobban oda kellene figyelniük?

A kijárási korlátozás nem csak a kismamákra vonatkozó kérés, utasítás, hanem egy olyan intézkedés, amit mindenkinek be kell tartania. Fontos a gyakori és alapos szappanos kézmosás, vagy legalábbis a 60% -os alkoholtartalmú kézfertőtlenítő használata. Azt viszont tudni kell, hogy a maszk önmagában nem elegendő a fertőzés megállításához, ám viselése mások védelme érdekében javasolt. A járványhelyzettől függetlenül, a várandósság ideje alatt a szükséges orvosi vizsgálatokon és vérvételeken részt kell venni, az alapvető higiénés szabályok betartása mellett.

Illusztráció

Hogyan, milyen módszerekkel tudják átvészelni a kismamák a karantént?

Amennyiben a kismama megteheti, maradjon otthon, vagy, ha munkája otthonról végezhető dolgozzon otthonról. A vele egy háztartásban élők is figyeljenek fokozottan a higiénés szabályok betartására. A kijárási korlátozás lehetővé teszi, hogy a szükséges orvosi vizsgálatokra, vérvételekre elmenjen az otthonából, ha lehet erre, ne a tömegközlekedést használja. Feltétlenül konzultáljon orvosával és, ha az állapota engedi, napi fél óra sétáljon a levegőn, ez egyébként is a legtöbb kismamának ajánlott. Ezt lehetőleg egyedül tegye meg, vagy a vele egy háztartásban élőkkel, séta közben is tartva a 1,5-2 méteres távolságot az idegenektől. Nem javasolt a kismamának most a vásárlás, szerencsére ma már a vásárlás házhoz is jöhet, megrendelhetők a kismamának, illetve a babának szükséges dolgok, anélkül, hogy elhagynánk a lakásunkat. Az interneten keresztül sok hasznos olvasnivaló érhető el, ezzel kapcsolatban a területi védőnőtől is kérhetnek, kapnak tanácsokat.

Fotó: szabó Dávid

És a már megszült nőkre és újszülött kisbabájukra vonatkoznak-e különösebb intézkedések a koronavírus-járvány ideje alatt?

A klinikán a higiénés szabályok betartása nagyon fontos, mindenki számára biztosítanak a felvétele során sebészi orrszáj maszkot, amit javasolt viselni a benntartózkodás alatt. A szülőnő mellett ott lehet a szülése során, egy általa választott hozzátartozója. A problémamentes szülést követően, ha minden rendben van a gyermekágyas édesanyával és az újszülöttel is, 48 órával a szülés után, a kötelező szűrővizsgálatok elvégzését követően, hazabocsáthatók.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb