Közélet

Több ezer szegedit tesztelhet a Szegedi Tudományegyetem

Több ezer szegedit tesztelhet a Szegedi Tudományegyetem. Az intézmény Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Csongrád és Bács-Kiskun megyében végezhet tesztelést annak érdekében, hogy pontos képet kapjanak a járvány kiterjedéséről és a koronavírussal fertőzöttek valós számáról.

Átfogó szűrővizsgálatba kezd péntektől a Semmelweis Egyetem (SE) vezetésével és az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával négy hazai orvosképző – jelentette be az SE rektora, a klinikai járványelemző munkacsoport vezetője. A reprezentatív minta alapján, csaknem 18 ezer ember bevonásával történő szűrővizsgálat-sorozatban az SZTE orvosképzők is részt vesznek.

A vizsgálatba az ország 489 településéről 17 778 tizennégy éven felüli lakost fognak bevonni, ők a mai naptól számíthatnak arra, hogy telefonon, levélben és/vagy az Ügyfélkapun keresztül kapnak felkérést. Mint kiderült a vizsgálatok célja, hogy pontos képet kapjanak a járvány kiterjedéséről és a koronavírussal fertőzöttek valós számáról.

Archív

Merkely Béla, a SE rektora azt mondta, az eredmények alapján országos klinikai epidemiológiai tanulmány készül arról, mekkora a vírus fertőzöttek valós száma Magyarországon, hányan betegedtek meg eddig összesen és szerezhettek immunitást a vírussal szemben, illetve hányan lehetnek a szinte tünetmentes vírushordozók.

Ismertetése szerint a tesztelésen a KSH által kiválasztottak vesznek majd részt “meghívásos alapon”, az ország egész területéről, 14 év felett, minden korosztályból, valamennyien “magánháztartásban” élők.

Illusztráció

Elmondta, hogy a szűrővizsgálatot PCR-teszt segítségével végzik; ez a teszt képes kimutatni a vírus örökítőanyagát. A mintavétel menetét ismertetve kifejtette, hogy a légúti váladékból pálcával mintát vesznek, azt speciális csőbe teszik, és genetikai vizsgálatokkal mutatják ki a vírus jelenlétét. A PCR-teszt mellett vért is vesznek a vizsgáltaktól, ezzel a megerősítő laborvizsgálattal a szervezet vírusra adott lehetséges immunválaszát mutatják ki.

Felhívta a figyelmet, hogy május 1. és 14. között várják az ország hét régiójában azokat, akik előzetesen levélben vagy telefonon értesítést kaptak az egyetemektől. A vizsgálatokat háziorvosi rendelőkben, járóbeteg- ambulanciákon és szűrőbuszokban végzik el. A szűréssorozat lebonyolításában ezren vesznek részt; orvosok, ápolók, asszisztensek és rezidensek, a négy egyetem laboratóriumi hátterének bevonásával.

A vizsgálatot az egyetemek szintjén a klinikai központok elnökei vezetik. A szűrést a Semmelweis Egyetem Budapesten, Pest, Nógrád, Fejér, Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Fejér megyében, a Debreceni Egyetem Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Hajdú-Bihar megyében, a Szegedi Tudományegyetem Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Csongrád, Bács-Kiskun megyében és a Pécsi Tudományegyetem Tolna, Baranya, Somogy, Zala és Vas megyében végzi el.

Illusztráció

Merkely Béla azt hangoztatta, hogy a lakossági részvétel a tesztelésben önkéntes és ingyenes, de nagy a felelősségük azoknak, akiket mintavételre kértek fel. Előzetes közvélemény-kutatásuk szerint úgy számolnak, hogy a megkeresettek 70 százaléka részt vesz a vizsgálatsorozaton – mondta.

Közölte, a magyar egyetemek kutatói és orvosai az átfogó keresztmetszeti vizsgálatot a járvány lefolyása során legalább két alkalommal megismétlik, ezek között legalább egy hónapnak kell eltelnie.

Az országos tesztelés eredményét várhatóan május végén hozzák nyilvánosságra – közölte az SE rektora.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb