Szegedi Arcok

Szegedi Hősök: 1000 újszülöttet mentettek az elmúlt hónapban az újszülött életmentők, interjú Pintér Sándorral

Pintér Sándor professzor a szegedi közélet egyik jelentős és ismert személyisége. Újszülött mentéssel foglalkozik, erre tette fel az életét. Sok szegedinek van kedves és szívszorító története vele kapcsolatban. Ő a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány kuratóriumi elnöke. Kíváncsiak voltunk, az alapítvány életét miként befolyásolta a járvány.

Az újszülött mentés szerencsére végig teljes mértékben biztosított és ebben nagy segítségünkre volt a Gyermekklinika és az Országos Mentőszolgálat Dél-alföldi Regionális Mentőszervezete, mesélte a Szeged365.hu-nak Pintér Sándor professzor. A legfontosabb az volt, hogy az újszülött rohamkocsin mindig biztosítsuk a szükséges 4 fős személyzetet, a mentőorvost, nővért, a mentősofőrt és mentőápolót, és ez mindig sikerült is.

Munkájuk ebben a járványhelyzetben is akadt bőven. Az elmúlt hónapban is mintegy 1000 mentésük volt. Egész évre levetítve a mentetteknek csak 55%-a koraszülött, tehát 2,5 kg súly alatti. Azért mentenek sok normál súlyú gyermeket is statisztikialag, mert Szegeden kiváló gyermeksebészet és gyermekszívszebészet található. Mindenki, aki valamilyen rendellenességgel születik, és meg kell operálni, Szegedre tud jönni, itt szakértő kezek közé kerül.

Fotó: pixabay

Pintér Sándor elmondta, a terhesgondozás területén nem vettek észre problémákat a mostani időszakban. Elárulta, hogy a fertőzésgyanús várandós kismamákat Kiskunhalasra a mobil járványkórházba szállítanák. A járványkórház az alapítvány illetékességi területén, Bács-Kiskun megyében található. Miután pedig ezek az édesanyák megszülnék gyermeküket Kiskunhalason, utána a gyermeket, akár pozitív a vírusteszteje, akár negatív, Szegedere szállítanák, ahol elkülönített osztályrészekre helyeznék el őket. Eddig azonban szerencsére ilyen fertőzött beteg édesanya nem volt. Ahogy Pintér Sándor hozzátette, az ő életüket sem könnyítette meg a pandémia, de összefogással elérték, hogy nincs fennakadás az újszülöttek mentésében.

Te is felajánlhatod adód 1%-át a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítványának. Adószámuk: 18450455-1-06

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb