Közélet

Akár szeptemberben érkezhet a koronavírus elleni oltóanyag

Erről Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője beszélt a mai koronavírus sajtótájékoztatón. Maruzsa Zoltán szerint nincs ok aggodalomra az érettségik előtt. Az éttermekben, kávézókban használhatjuk a mosdót a belső terekben.

Szlávik János azt mondta, sokat tudunk már a koronavírusról, és úgy tűnik, hogy az eddigi intézkedések elegendőek a járvány megfékezéséhez. Nagyon várjuk a szeptembert, tette hozzá, mert egy vagy akár több különböző koronavírus elleni oltóanyag is elkészülhet.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár szerint, mivel Magyarországon nem szabadult el a járvány, így több mint 84 ezer jelentkező kezdheti meg az érettségi vizsgákat hétfőn. Az államtitkár ugyanakkor hozzátette, bárki dönthet még holnap reggel is úgy, hogy nem most teszi le a vizsgát, mivel lesz keresztféléves egyetemi felvételi is, és ezt ajánlotta azoknak, akik most visszamondták az érettségit.

Maruzsa arról is beszélt, minden intézménybe kiszállították a védekezéshez szükséges eszközöket (maszkokat, fertőtlenítőket és kesztyűket). Minden iskolát kitakarítottak és a folyamatos takarításon kívül folyamatos szellőztetést is ígért. Az érettségi napjain a maszkviselés kötelező lesz a folyosókon, a közösségi helyiségekben, de vizsgázás közben is erősen ajánlott. Csak írásbeli érettségi lesz.

A holnapi, vidéki újranyitással kapcsolatban elhangzott az a praktikus válasz is, hogy a taraszokon, kerthelyiségekben ülő vendégek bemehetnek a mosdó területére a belső helyiségekbe.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb