Közélet

Így érettségizünk Szegeden: nyitott ablakok, kötelező maszk, maximum 10 vizsgázó a teremben (frissítve a feladatokkal)

Ma reggel 9-kor elkezdődnek a magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségik Szegeden (is), drukkolunk a szegedi diákoknak! A koronavírus-helyzet alaposan átírta a vizsgák forgatókönyvét, a hangsúly a biztonságon van. Mutatjuk, milyen óvintézkedések között zajlik mától a 2020-as érettségi Szegeden!

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár tegnap elmondta: a vizsgák 9 órakor kezdődnek, hogy az intézményekbe való eljutás egyszerűbb legyen, és “ne torlódjanak össze” az érettségizők és a munkába igyekvők tömegei. Hozzátette, a tömegközlekedésben sűrűbben indítanak járatokat, az intézmények előtt, a közterületeken a rendőrség segíti a forgalomirányítást.

Szegeden minden villamos és trolibusz számát megduplázzák, május 4-7. között, az alábbi időszakokban:

  • reggel 7:00 – 8:30 óra
  • 12:00 (hétfőn 13:00) – 13:50 (hétfőn 14:50) között

Az idén a vizsga írásbeli lesz, hogy a felére csökkentsék a személyes kontaktusok számát.

A főbb változások az idei érettségi vizsgákon:

  • A tanulóknak a vizsgáknak helyet adó intézmények folyosóin és közösségi helyiségekben kötelező, a vizsga közben pedig erősen ajánlott a maszkviselés – közölte. Maruzsa Zoltán tegnap hangsúlyozta, a védekezést megszervezték, az ehhez szükséges maszkok, fertőtlenítőszerek kiszállítása megtörtént, az épületekben kitakarítottak, ellenőrizték a mosdók, közösségi területek felszereltségét.
  • Az intézményekben az érettségi alatt folyamatosan betartják a higiéniás intézkedéseket, takarítanak.
  • Az épületek kapuit, ajtóit kitámasztják, a vizsga nyitott ablakok és szellőztetés mellett zajlik.
  • A vizsgák alatt legfeljebb 10 vizsgázó lehet egy teremben, közöttük legalább másfél méter távolságot kell tartani.
  • Az idősebb, krónikus beteg pedagógusokat tehermentesítették.
  • Az államtitkár tegnap emlékeztetett rá, hogy nem kötelező részt venni az érettségi vizsgán. Rámutatott, hogy ősszel is lesz érettségi és a keresztféléves felsőoktatási felvételit is meghirdetik. “Bárki, akár reggel is dönthet úgy, hogy a vizsgát későbbre halasztja” – jelentette ki.

Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint hétfőn középszinten 68.458, emelt szinten pedig 2.119 diák tesz írásbeli érettségit. Mindkét esetben 240 perc áll rendelkezésre, a maximális pontszám 100. A diákok két különböző feladatlapot kapnak. Az elsőre 90 perc áll rendelkezésre, egy 60 perces szövegértési és egy 30 perces szövegalkotási feladatból áll. A szövegalkotásnál két féléből választhatnak, az érvelést vagy a gyakorlati szövegműfaj elkészítése közül, a terjedelem 120–200 szó. A második feladatlapra 150 percet kapnak az érettségizők, egy 400-800 szavas műértelmező szöveget kell megírniuk, amely lehet egy mű adott szempontú értelmezése vagy két mű adott szempontú összehasonlító értelmezése.

A Szeged365.hu csapata drukkol Nektek, szegedi érettségizők! Az erő legyen Veletek!

FRISSÍTVE: EZEK AZ IDEI FELADATOK

A könyvek történetéről, az olvasásról és a kódexekről kaptak szövegértési feladatot a magyarérettségin a középszinten vizsgázók, értesült az Eduline.hu. A diákoknak előbb alaposan el kell olvasniuk a 2 oldalas szöveget, majd az ezzel kapcsolatos kérdésekre kell válaszolniuk, írja az oktatási portál. 

A vizsga első, 90 perces részében a diákoknak egy rövid (maximum 120 szavas) fogalmazást is kell írniuk. Választhatnak, hogy a sportról és testnevelésről írnak érvelést vagy egy egészségügyi problémákról szóló hivatalos levelet szerkesztenek. 

A második részben a műelemző feladat egy Fekete István novellához, az összehasonlító elemzés pedig egy Arany János-vershez és egy Tóth Árpád költeményhez kapcsolódik. Ezek közül a diákoknak egyet kell választaniuk, a feladat egy 400-800 szavas szöveg megírása.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb