Kikapcs

May the 4th be with you! Nagy kalappal mára, szegedi érettségizők!

May the 4th be with you, ma van a nemzetközi Star Wars-nap! Ti is érzitek a sorsszerűséget? Pont ma indul az érettségi, pont nem úgy, ahogy az érettségizők arra készültek. Az erő legyen Veletek a magyar nyelv és irodalom érettségin!

A dátum eredete egy angol szójáték, a filmek visszatérő mondata, „Az erő legyen veled!” eredetileg, angol nyelven így hangzik: „May the force be with you!”, amit könnyen „May the fourth be with you!”-nak (Május negyedike legyen veled!) lehet érteni vagy mondani.

A szójáték a Csillagok háborúja IV: Egy új remény 1977-es bemutatója után két évvel durrant be. 1979. május 4-én, Margaret Thatcher, az Egyesült Királyság első női miniszterelnökének megválasztása után pártja a következő hirdetéssel köszöntötte a London Evening News-ban: “May the Fourth Be with You, Maggie. Congratulations.” (Május negyedike legyen veled, Maggie. Gratulálunk.) Az Egyesült Királyság Parlamentjébe érkező, frissen megválasztott miniszterelnök-asszonnyal állítólag másnap a fél ház ezen trollkodott (bár, a trollkodás kifejezés ekkor még nem volt ismert), “May the Force Be with You, Maggie” beszólásokkal fogadva Thatcher-t.

Napi fárasztó: következzen egy epik válogatás, a Star Wars filmek összes “May the 4th be with you” mondatával, az érettségi első napjára! Drukkolunk Nektek!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb