Mindenmás

Napi pakk, hétfő: új szabályok jönnek, hajrá szegedi érettségizők! May the 4th be with you!

Mától aztán nem fogunk unatkozni: egy csomó dolog más lesz, mint eddig volt! Indulnak az érettségik, változik a tömegközlekedés, nyitnak az éttermek teraszai. Ráadásul milyen nap van ma? Na milyen? May the 4th be with you!

HAJRÁ SZEGEDI DIÁKOK, INDULNAK AZ ÉRETTSÉGIK!

Ma 09:00-kor a magyar nyelv és irodalommal veszik kezdetüket az érettségi vizsgák. Nagy hangsúly van a biztonsági intézkedéseken a hétfőn kezdődő érettségin, amelyre több mint 84 ezren jelentkeztek – mondta a köznevelési államtitkár a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján vasárnap.

Maruzsa Zoltán kiemelte: a vizsgák 9 órakor kezdődnek, hogy az intézményekbe való eljutás egyszerűbb legyen, és “ne torlódjanak össze” az érettségizők és a munkába igyekvők tömegei. Hozzátette, a tömegközlekedésben sűrűbben indítanak járatokat, az intézmények előtt, a közterületeken a rendőrség segíti a forgalomirányítást.

A tanulóknak a vizsgáknak helyet adó intézmények folyosóin és közösségi helyiségekben kötelező, a vizsga közben pedig erősen ajánlott a maszkviselés – közölte. Hangsúlyozta, a védekezést megszervezték, az ehhez szükséges maszkok, fertőtlenítőszerek kiszállítása megtörtént, az épületekben kitakarítottak, ellenőrizték a mosdók, közösségi területek felszereltségét.

Az államtitkár jelezte: az intézményekben az érettségi alatt folyamatosan betartják a higiéniás intézkedéseket, takarítanak, az épületek kapuit, ajtóit kitámasztják, a vizsga nyitott ablakok és szellőztetés mellett zajlik. A vizsgák alatt legfeljebb 10 vizsgázó lehet egy teremben, közöttük legalább másfél méter távolságot kell tartani – mondta.

Maruzsa Zoltán kitért rá, hogy a vizsgabeosztás elkészült, az idősebb, krónikus beteg pedagógusokat tehermentesítették. Az államtitkár emlékeztetett rá, hogy nem kötelező részt venni az érettségi vizsgán. Rámutatott, hogy ősszel is lesz érettségi és a keresztféléves felsőoktatási felvételit is meghirdetik. “Bárki, akár reggel is dönthet úgy, hogy a vizsgát későbbre halasztja” – jelentette ki.

INDULNAK AZ ÉRETTSÉGIK, MÁTÓL SŰRÍTIK AZ SZKT JÁRATAIT

Az érettségi vizsgák ideje alatt az utasok, kiemelten az érettségiző diákok egészségének védelme érdekében Szeged Megyei Jogú Város önkormányzata óvintézkedéseket hozott. Az önkormányzat 2020. május 4-7. között elrendelte a Szegedi Közlekedési Társaság járműveinek (villamos, trolibusz) sűrítését. A fenti időszakban minden nap reggel 7:00 és 8:30 óra, valamint 12:00 (hétfőn 13:00) és 13:50 (hétfőn 14:50) között megduplázzák a járművek számát minden járat esetében. (forrás: SZKT)

MAY THE 4TH BE WITH U: A NEMZETKÖZI STAR WARS NAP

A Csillagok háborúja filmek rajongói ezen a napon fejezik ki tiszteletüket az alkotók felé és ünneplik meg összetartozásukat. A filmben elhangzó “May the force be with you” (Az erő legyen veled) mondat eleje angolul nagyon hasonlóan hangzik, mint a “May the 4th”, ami május negyedikét jelent, így esett a választás erre a napra.

May the 4th be with you!

Érettségizők, az erő legyen Veletek!

AMI MÁTÓL VÁLTOZIK SZEGEDEN

Nyithatnak az éttermek, kávézók teraszai, marad a 65 év felettiekre vonatkozó 9-12 óra közötti időszak, nyithat a Szegedi Vadaspark.

Röviden összefoglalva:

  • a szociális érintkezést a lehető legkisebb mértékűre kell korlátozni, ügyelni kell a távolságtartásra;
  • az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön kötelező a szájat és az orrot eltakaró maszkot, kendőt, sálat viselni.     
  • Szegeden minden üzlet korlátozás nélkül nyitva tarthat, de az élelmiszerüzleteket, drogériákat, gyógyszertárakat, gyógyszert, gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzleteket 9 és 12 óra között továbbra is csak a 65 év felettiek látogathatják.
  • kinyithatnak a strandok, a szabadtéri fürdők, a szabadtéri múzeumok és állatkertek, látogathatók lesznek a közterületek és a parkok, a vendéglátóhelyek kerthelyiségükben, teraszukon fogadhatnak vendégeket.
  • tartható vallási szertartás, polgári házasságkötés és temetés, továbbá zárt kapus, nézők nélküli sportrendezvények is szervezhetők, illetve megengedett a részvétel az edzéseken is.
  • a felsőoktatási intézmények hallgatóinak látogatásáról a rektorok dönthetnek, de a kollégiumok látogatása tilos marad.

Bővebben:

A Szegedi Vadaspark szabályai:

ŐKET KÖSZÖNTSD FEL!

Mónika, Flórián, Antónia, Bulcsú, László, Amália, Pelágiusz

NEM SÜLNEK MEG AZ ÉRETTSÉGIZŐK

Szeles, de csak kevésbé, maximum közepesen felhős idő várható Szegeden és környékén az érettségik első napján. A hőmérséklet csak kevéssel megy 20 fok fölé, az sem délelőtt. A tantermekben tehát nem kell majd megsülniük a tanároknak és a diákoknak.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb