Közélet

Ügyesen vizsgázott a rendszer és sok szegedi diák is – működtek az óvintézkedések, pörögtek az agyak az érettségi első napján

Szegedi diákok véleményét kérdeztük, hogyan élték meg a történelmi módon szokatlan érettségi szituációt a járványhelyzetben? A vizsgák után felszabadult diákokkal és alapvetően elégedett véleményekkel találkoztunk.

Az SZTE Gyakorló Gimnázium előtt találkoztunk Dórával és Eszterrel. Dóra elmondta, hogy a tanárok és a szervezők mindent szépen betartottak, kimérték a helyek közötti távolságot is a teremben, több fertőtlenítő is volt helyben. Egyesével mehettek csak be a terembe, előtte sorban kellett állni, másfél méterre legalább egymástól. Elmondta továbbá, hogy az iskola közelében sem engedték őket közel egymáshoz, kiszóltak, hogy álljanak távolabb, amikor érettségi után kijöttek beszélgetni.

Eszter hozzáfűzte, velük is nagyon korrektek voltak. Nem volt kötelező a kesztyű és a maszk viselése az írás alatt, de a boríték átadásnál hordani kellett. Mindent kaptak helyben. Szabadon nyugodtan használhatták a kihelyezett kézfertőtlenítőt. Fegyelmezett volt minden, a szabályoknak teljesen megfelelően.

A mai napi vizsgát nem tartották kifejezetten nehéznek, bár Dóra elmondta, a feladatsort kicsit problémásnak érezte, mert az kifejezetten az 1945 utáni időkre épült. Mindketten azon a véleményen voltak, hogy jó volt, hogy most túlestek az érettségin, ez motiválta őket, nem okozott nehézséget, hogy otthonról kellett tanulniuk.

Csáki Zsófi, a Szegedi SzC Gábor Dénes Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának végzős diákja szerint egyáltalán nem volt nehéz a magyar nyelv és irodalom érettségi, az idő azonban az első résznél kevésnek, a másodiknál pedig túl soknak bizonyult a számára. Elmondása szerint a digitális oktatásban intézményük megállta a helyét, tanáraik pedig remekül át tudták adni az anyagokat. Ennek ellenére ő a biztosra ment és külön órát vett matematikából, illetve angol nyelvből.

A szegedi Fiatal Kézilabdások SE NBII-es játékosa lapunkkal azt is ismertette, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezés biztosítása érdekében hozott intézkedések meglehetősen érdekes érzést keltettek benne és soha sem felejti el őket. Mint azt megtudtuk, Ő is elmondta, hogy az épület előtt várakozva is be kellett tartaniuk a másfél méteres távolságot egymás között, pont úgy, mint a tantermekben. Emellett használniuk kellett a kihelyezett kézfertőtlenítőket és a kapott maszkot, a kesztyűt viszont nem kötelezték.

Magyari Petra a Deák Ferenc Gimnázium diákja. A Szeged365.hu-nak elmesélte, hogy ügyesen megszervezték a mai érettségit. Mikor odaértek sorba kellett állni másfél méterre egymástól és rögtön lefertőtlenítettek őket, kaptak maszkot, kesztyűt. Utána a terem előtt is lefújták őket, aztán leültek. Ő például a tornateremben írt, ahol három részre lehet osztani a teret, és egy részben tizen voltak. Csak úgy hagyhatták el a helyüket, ha mosdóba mentek és mielőtt visszamentek a teremrészükbe, szintén lefújták őket fertőtlenítővel. Még a felügyelő tanár is megtartotta a 1,5 métert, rajta is végig maszk volt és kesztyű. Ha ettek valamit, utána egy zacskóba összegyűjtötték azt, mert veszélyes hulladéknak számított. Durva volt, mondta Petra, hogy erre is mennyire figyeltek, de ez helyes, minden nagyon precíz volt.

A Radnóti Gimnáziumban egy másik Eszter nevű lány vállalta, hogy mond néhány szót a Szeged365.hu-nak. Szerinte a Radnótiban teljesen jól kezelték a helyzetet. Azonnal mindent fertőtlenítettek, viszont nem stresszelték őket, a diákokat feleslegesen és mindenki betartotta a szabályokat. A lehető legjobban alkalmazkodott minden gyerek, pedagógus és alkalmazott a kialakult furcsa helyzethez. Ráadásul az érettségi sem volt nehéz, örül neki, hogy ezen túl van.

Fotó: Szabó Dávid

A szokatlan helyzetben tehát az intézmények jól vizsgáztak. Reméljük ez minél több érettségizőre is igaz! Mi szurkolunk nektek, kitartást a végsőkig!

Szerzők: Boros Tamás és Pósa Tamara

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb