Közélet

Érettségi Szegeden 2020: megérkeztek a matek érettségi megoldások!

Íme, befutottak a matek érettségi megoldásai! Május 4-én, azaz tegnap kezdetét vette a 2020-as érettségi, ami a világjárványra való tekintettel Szegeden is csak írásban kerül megrendezésre szinte minden egyes tantárgyból. Ma, május ötödikén a matekkal küzdöttek meg a szegedi végzősök. Mi pedig mutatjuk a helyes megoldásokat.

Az első feladatlapon szereplő, 12 rövidebb feladatsornak a nem hivatalos megoldásait, amiben előkerültek a gráfok, függvények, kördiagramok és a módusz-, illetve mediánszámítás IDE kattintva lehet leellenőrizni. De ezen a lapon kaptak feladatot a szegedi diákok a háromszögek szögeiről és mértani sorozatokról is. Ennek a megoldására 45 percük volt. Az első részben összesen 30 pontot lehetett szerezni.

Fotó: Szabó Dávid

A második feladatlapon már több, szöveges feladatsor is akadt a szegedi diákok számára is. Ez többféle témakört érintett. Szóba került bennük az olimpia, de előkerültek benne egy sétálóutca lekövezésével kapcsolatos kérdések is. Azt, hogy a szöveges feladatokat jól végezted-e el, a nem hivatalos megoldások szerint, alább közöljük. Ennek a megoldására egyébként 135 percük volt a tanulóknak. A II/A rész három, egyenként 9-14 pontos feladatot tartalmazott, mindegyik több részkérdésből állt. A II/B részben három, 17 pontos feladat volt – ezek közül az érettségizőknek kettőt kellett választaniuk, és csak annak a kettőnek a megoldását értékelik majd a tanárok. Mindegyik feladat összetett, több matematikai témakört érintett.

Addig viszont itt nézhetitek meg a középszintű matekérettségi második részében található kötelező feladatok nem hivatalos megoldásait.

A választható, 16-os feladat nem hivatalos megoldását ITT közöljük.

Abban az esetben pedig, ha ti is megoldottátok a válaszható feladatok közül a 17.-et, akkor itt tudjátok megnézni a nem hivatalos javítókulcsot.

Fotó: Szabó Dávid

IDE kattintva pedig a válaszható feladatok közül a 18. nem hivatalos megoldását ellenőrizheted.

Forrás: eduline.hu

Azt, hogy a matek érettségi hogyan, milyen módon és mennyi ideig zajlik majd, reggel itt ismertettük:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb