Közélet

Szegeden is fokozatosan indul majd újra az egészségügyi ellátás

A koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében a védekezés elleni második szakaszban fokozatosan indulnak majd újra az egészségügyi ellátások szerte az országban, nem lesz másként Szegeden sem.

Erről az országos tisztifőorvos, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján számolt be.

Müller Cecília azt kérte az állampolgároktól, hogy ne menjenek személyesen háziorvoshoz, szakrendelőbe, egyeztessenek előzetesen telefonon időpontot!

Még nem tértünk vissza a járvány előtti működési rendhez – figyelmeztetett az országos tisztifőorvos.

Elmondta: az akut sürgősségi fogászati ellátás előzetes bejelentkezéssel zavartalanul folyik. Ilyenkor már telefonon kikérdezik a jelentkezőt, és ha koronavírusos, akkor is kap akut sürgősségi ellátást. Ha nincs szüksége sürgősségi ellátásra, és a kikérdezés alapján koronavírus-gyanús, akkor a háziorvos rendeli meg a mintavételt, mint normál esetben is.

Fotó: Szabó Dávid

Kiss Róbert, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a keddi online sajtótájékoztatón pedig azt közölte, hogy eddig 83 esetben indult eljárás rémhírterjesztés miatt.

Kiss Róbert elmondta: járványüggyel összefüggésben összesen 321 büntetőeljárást indítottak, 62 gyanúsítottat hallgattak ki.

A rendőrség továbbra is ellenőrzi Budapesten és Pest megyében a kijárási korlátozás betartását. Emellett vidéken is ellenőrzik a védekezési intézkedések betartását. Több esetben tapasztalták, hogy a tömegközlekedési eszközökön és üzletekben nem viseltek az emberek védőeszközt, nem tartották a távolságot, illetve nem a számukra kijelölt idősávban tartózkodtak az üzletben. Emiatt 32-szer intézkedtek a rendőrök hétfőn – ismertette.

Illusztráció

Kiss Róbert beszámolt arról is, hogy megjelent a Magyar Közlönyben a hatósági házi karantén elektronikus ellenőrzéséről szóló kormányrendelet. Ennek értelmében a hatósági házi karanténban tartózkodók közül csak azt ellenőrzik elektronikusan, aki ebbe beleegyezik.

Arról, hogy Csongrád megyében mekkora hányszor intézkedtek a rendőrök a szabályok megszegése miatt, itt írtunk:

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb