Közélet

Érettségi Szegeden 2020: 9-től matek!

Reggel 9-től az emelt – és középszintű matek érettségivel pörög tovább a show, nagy kalappal minden szegedi diáknak! Minden fontos információt összegyűjtöttünk a feladatsorokról, az írásbeli után pedig jövünk a nem hivatalos megoldásokkal.

A középszintű matek érettségi megoldására 180 percük lesz a diákoknak. Három óra alatt két feladatsort kell megoldaniuk – az első feladatlapra 45 percet, a másodikra 135 percet kapnak. 

AZ ELSŐ FELADATRÉSZ

A középszintű matek első feladatrészében 10-12 rövid feladatot kell megoldaniuk. Ezek a feladatok alapfogalmakra, definíciókra és egyszerű összefüggésekre kérdeznek rá. A feladatlapban előfordulhat néhány igaz-hamis állítás vagy egyszerű feleletválasztós feladat is, de a feladatok többsége nyílt végű. A 45 perc lejárta után a felügyelő tanárok beszedik a feladatlapokat. Ebben a feladatrészben maximum 30 pontot lehet szerezni. 

A MÁSODIK

A második vizsgarészben maximum 70 pontot lehet elérni. Ez a feladatlap további további két részből áll. Az A részben három, egyenként 9-14 pontos feladatot kell megoldani. Ezek több részkérdésből állnak. A II. B rész három, egyenként 17 pontos feladatot tartalmaz, amelyből kettőt kell választani és megoldani – az értékelés során is csak az vizsgázó által választott két feladatot veszik figyelembe. Ezek összetett feladatok, általában több témakört is érintenek és több részkérdésből állnak. 

TÉMAKÖRÖK

A középszintű matek érettségi a következő témaköröket érinti az idén: 

  • Gondolkodási módszerek, halmazok, logika, kombinatorika, gráfok 20% 
  • Számelmélet, algebra 25% 
  • Függvények, az analízis elemei 15% 
  • Geometria, koordinátageometria, trigonometria 25% 
  • Valószínűség-számítás, statisztika 15% 

A feladatok megoldásához függvénytáblázat (egyidejűleg akár többfélét is), szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológépet, körzőt, vonalzót, szögmérőt használhatnak a diákok. Ezekről a vizsgázóknak maguknak kell gondoskodni, és fontos, hogy az érettségi alatt nem cserélgethetik az eszközöket egymás között. 

AMITŐL MÁS AZ IDEI ÉRETTSÉGI

A járványhelyzet miatt az idén csak írásbeli érettségi vizsgák vannak, rengeteg óvintézkedéssel:

  • A tanulóknak a vizsgáknak helyet adó intézmények folyosóin és közösségi helyiségekben kötelező, a vizsga közben pedig erősen ajánlott a maszkviselés – közölte. Maruzsa Zoltán vasárnap hangsúlyozta, a védekezést megszervezték, az ehhez szükséges maszkok, fertőtlenítőszerek kiszállítása megtörtént, az épületekben kitakarítottak, ellenőrizték a mosdók, közösségi területek felszereltségét.
  • Az intézményekben az érettségi alatt folyamatosan betartják a higiéniás intézkedéseket, takarítanak.
  • Az épületek kapuit, ajtóit kitámasztják, a vizsga nyitott ablakok és szellőztetés mellett zajlik.
  • A vizsgák alatt legfeljebb 10 vizsgázó lehet egy teremben, közöttük legalább másfél méter távolságot kell tartani.
  • Az idősebb, krónikus beteg pedagógusokat tehermentesítették.
  • Az államtitkár emlékeztetett rá, hogy nem kötelező részt venni az érettségi vizsgán. Rámutatott, hogy ősszel is lesz érettségi és a keresztféléves felsőoktatási felvételit is meghirdetik. “Bárki, akár reggel is dönthet úgy, hogy a vizsgát későbbre halasztja” – jelentette ki.

Mindez részletesen, az alábbi cikkünkben:

ILYEN VOLT A MAGYAR ÉRETTSÉGI SZEGEDEN

A megoldásokat itt találod:

…a szegedi diákok véleményeit pedig itt. Ügyesen vizsgázott a rendszer és sok szegedi diák is – működtek az óvintézkedések, pörögtek az agyak az érettségi első napján:

Nagy kalappal mára, drukkolunk minden szegedi érettségizőnek!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb