Közélet

Szerbiában megszűnt a szükségállapot

Szerbiában megszűnt a szükségállapot. A koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében a szerb kormány 2020. március 15-én rendelte el a szükségállapotot, ami tegnap, azaz május 6-án szűnt meg.

A szerb parlament a minap rendkívüli ülésen szavazattöbbséggel (155 igennel, ellenszavazat nélkül) fogadta el az ülés egyetlen napirendi pontját, amely a szükségállapot megszüntetése volt, számolt be a Szabad Magyar Szó.

A szükségállapot megszűnése azt jelenti, hogy:

– a 65 évnél idősebb polgárok ismét elhagyhatják otthonaikat, akkor amikor csak szeretnék, betartva a megfelelő óvintézkedéseket, azaz maszkot és kesztyűt kell, hogy viseljenek, valamit, be kell, hogy tartsák egymás között a másfél méteres távolságot, kivéve, ha egy háztartásban élnek

eltörlik a kijárási tilalmat, ami azt jelenti, hogy az idősek, azaz a 65 év felettiek és a fiatalok csütörtökön 18:00 óra után is szabadon mozoghatnak és hétvégére sem lesznek már bezárva otthonaikba

Archív

– az ünnepségek megtartása pedig, olyan, mint amilyen a keresztelő, az esküvő, a születésnap megünneplése, várhatóan június 15-étől lesz engedélyezett

A szükségállapot megszűnését a határátkelők megnyitása előzte meg az ingázó munkavállalók előtt. Arról azonban, hogy a teljes határzár feloldására mikor és milyen módon kerül sor, holnap, legkésőbb hétfőn dönt a szerb kormány, jelezte Ana Brnabić, Szerbia miniszterelnöke.

Fotó: rtv.rs

Brnabić hozzátette, a határátlépés nem lesz olyan egyszerű, mint az a koronavírus-járvány előtt volt. A miniszterelnök szerint azok, akik át akarják lépni majd a határt negatív koronavírus-teszttel kell, hogy rendelkezzenek, a tesztelést pedig saját hazájukban kell majd, hogy elvégezzék. Amennyiben erre az adott helyen valamilyen okból kifolyólag nem lesz lehetőségük, akkor: „mi fogjuk azt megcsinálni és csak ezt követően léphetik át az emberek majd a határt” – mondta a miniszterelnök.

Aki kiemelte, hogy egyelőre még csak arról egyeztetnek, hogy milyen teszt eredménye kerüljön elfogadásra az országba való belépéskor. Azt, hogy ez egy 24 óránál nem régebbi PCR-teszt lesz, vagy a határátkelőkön fognak PCR-tesztet végezni, esetleg egy gyorsteszt lesz majd elfogadható, a szerb kormány még egyelőre nem tudja.

Archív

Szerbiában a szükségállapot megszűnése után is hatályban maradnak a társadalmi távolság tartására (2 méter), az érintkezések és a nyilvános gyülekezés kerülésére, valamint a védelmi felszerelés használatára tett javaslatok. Az időseknek és a krónikus betegségben szenvedőknek ajánlott fokozottan vigyázni és minél kevesebbet kijárni, valamint tartani a távolságot. A helyközi szárazföldi és vasúti közlekedés a kötelező intézkedések tiszteletben tartása mellett működik.

A járvány kitörése óta Szerbiában szerdán 15:00 óráig 9.791 fertőzött személyt regisztráltak és 203-an vesztették életüket a koronavírus miatt, összesen 1971 személy gyógyult már fel a betegségből.

Forrás: szabadmagyarszo.com

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb