Mindenmás

Napi pakk, péntek: tavaszi zsongás Szegeden, német érettségi a koronavírus árnyékában

Fogadunk egy kávéban, hogy képbe hozunk, mielőtt lefő a ma reggeli kávéd? Időjárás, névnaposok, a szegedi élet megváltozott szabályai és a legfontosabb infók a pénteki napkezdéshez! Befutott a napi pakkunk, legyen gyönyörű a reggeled!

VISSZATÉRT A TAVASZ

Hello, tavasz, már hiányoztál! Mától kezdve ismét full extrás idő vár ránk a Napfény Városában: A hőmérséklet 19 és 28 fok közé esik majd, csapadékkal pedig végre nem kell számolnunk. Ha már klassz idő, ugorjatok le a Vígmatróz Kikötőhöz, ahol egy komplett mesevilág vár Benneteket, újrahasznosított abroncsokból és PET-palackokból:

A tavaszi idő már csütörtökön is bekacsintott a Kárász utcára, Szabó Dávid kollégánk tegnapi fotóriportjában úgy tűnt, szépen, lassan, de kezd visszatérni a pezsgés Szeged belvárosába. Azért csak óvatosan:

A MAI NÉVNAPOSOK

Isten éltessen Benneteket: Mihály, Géza, Győző, Péter!

SZABÁLYOK, MELYEKET TARTS BE…

…önmagad és a többi szegedi érdekében. Hétfő óta lazább az élet a Napfény Városában, de ne feledkezz meg róla: még mindig járványhelyzet van. A tömegközlekedésen kötelező a maszk használata, akárcsak akkor, ha betérsz egy kávézó vagy étterem teraszára. Tartanod kell a másfél méter távolságot a többiektől, ha vásárolni mész, a 09.00 – 12.00 sávot továbbra is hanyagold, ha 65 alatt vagy (ha felette, akkor pont fordítva).

AZ UTOLSÓ ÉRETTSÉGI VIZSGA A HÉTEN: NÉMET

Bírod még szusszal? A kérdés mindkét esetben aktuális: ha érettségiző diák vagy ha az érettségiző gyerkőcödért szorító szülő vagy. Ma kerül sor a hét utolsó érettségi vizsgájára, ami a 9-kor rajtoló német nyelvi írásbeli lesz. Az írásbeli, mint a nyelvi feladatlapoknál szokás, 4 feladatsorból áll: olvasott szöveg értéséből, nyelvhelyességből, hallott szöveg értéséből és egy íráskészséget mérő feladatsorból. A diákok a fentieket ebben a sorrendben fogják megkapni, közép szinten 180 perc (60, 30, 30, 60), emelt szinten 240 perc (70, 50, 30, 90) lesz megoldani őket. Az első két részben ez az idő 3-4 feladatra, a harmadikban 2-3, az utolsóban 2 feladatra oszlik el. A második rész, azaz a nyelvhelyességi feladatok után lesz egy 15 perces szünet.

Középszinten összesen 117 pontot lehet szerezni: az olvasott szöveg értése, a hallott szöveg értése és az íráskészség feladatsorai egyenként 33 pontot érnek, a maradék 18 pontot pedig a nyelvhelyesség teszi ki. Emelten ettől kicsit eltérnek a pontok, itt a szövegértésért, a nyelvhelyességért, a hallgatásért és az íráskészségért is külön-külön 30 pont jár, azaz összesen 120 pont szerezhető – írja az Eduline.hu.

Ilyen volt a tegnapi angol érettségi, egy Szegeden élő amerikai lelkész és angoltanár szemével:

MA TÖRTÉNT ÉS MA SZÜLETETT

Ma van a Vöröskereszt Napja, ha teheted, menj el vért adni! 1828. május 8-án született Henri Dunant svájci író, aki 1859-ben szemtanúja volt a solferinói ütközet sebesültjei tragikus pusztulásának. Ennek az élménynek a következtében 1860-ban elkezdte létrehozni a Nemzetközi Vöröskereszt segélyszervezetét. A Vöröskereszt alapításának az 1863-as évet jelölik meg, az ún. Genfi Egyezmény egy évvel később hagyta jóvá a kezdeményezést. Magyarország 1881-ben csatlakozott a vöröskeresztes mozgalomhoz.

Szegeden a mai napon 11.00-18.00 között, a Magyar Vérellátó Központ Honvéd tér 4. alatti épületében tartanak véradást, előre is köszi, ha beugrasz!

75 éve volt a Győzelem napja – az európai hadszíntéren véget ért a II. világháború. 1945. május 7-én Jodl tábornok Reimsben aláírta az általános megadásról szóló okmányt, május 8-án Keitel tábornok megismételte az aláírást a szovjet főhadiszálláson. Május 9-én nulla óra egy perckor Európában véget ért a második világháború, ennek emlékére ez a nap a Győzelem napja.

45 éves ma Enrique Iglesias spanyol énekes, a búbánatos őzike arccal távolba merengve éneklés latin félistene, Grammy-díjas énekes, a még Grammy-díjasabb Julio Iglesias nagyobbik fia.

NE MARADJ LE: AZ ELMÚLT 24 ÓRA LEGFONTOSABB HÍREI, EGY HELYEN

Bármennyire is süt a nap, bármennyire is úgy tűnik, indul az élet, továbbra is itt leselkedik ránk a láthatatlan rém. Hogy mi a helyzet koronavírus-ügyben, nomeg hogy mi voltak a tegnapi nap legfontosabb szegedi és szegedieket érintő történései, itt foglaltuk össze:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb