Szegedi Arcok

Akadályozza, vagy sem a koronavírus a kamionsofőrök munkáját? Megkérdeztük: exkluzív interjúk következnek!

Most akkor akadályozza vagy sem a koronavírus-járvány a kamionsofőrök munkáját? Megkérdeztük! Két környékbeli sofőr exkluzív interjúja következik.

Kazinczi Krisztián és Remete Csaba az elmúlt két hónapban szinte csak azokban az országokban gyakorolta hivatását, ahol a koronavírus-járvány nem csak, hogy megvetette a lábát, hanem letarolta az adott társadalom jó részét. Spanyolország, Olaszország, Németország, Ausztria: Magyarország azon környező országai, amelyekben még most is tombol a világjárvány. Ahol még most is él a kijárási korlátozások jó része és, ahol továbbra is rendkívüli állapotok uralkodnak. De vajon tényleg olyan szörnyen hat a kamionsofőrökre mindez, mint, ahogyan arról az elmúlt napokban a sajtóorgánumok nagy része cikkezett?

Kazinczi Krisztián közel öt éve él hivatásának. Elmondása szerint az új koronavírus-járványnak egyaránt akad negatív és pozitív hozadéka a kamionsofőrök életében. Azt azonban kérdés nélkül kijelentette, hogy a rendkívüli helyzetnek köszönhetően a tisztálkodás és az alapvető élelmiszerek beszerzése most a legnehezebb a számukra.

Illusztráció

„A koronavírus-járványnak ugyanannyi negatív, mint pozitív hatása van ránk, kamionsofőrökre nézve. Én személy szerint örülök annak, hogy az emberek többsége végre rádöbbent arra, hogy nélkülünk az alapvető élelmiszereket és szükségleti eszközöket nem tudnák beszerezni. Üresek lennének a boltok, nem működnének a gyárak és az építőipar is minden bizonnyal megállna. A világjárványnak köszönhetően azonban megcsappant a forgalom, kevesebb lett a beszerzés, ami által a mi munkánk iránti kereslet is, ezáltal pedig a bevételünk is csökkent. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy csak a hatóságok által kijelölt útvonalon tudunk közlekedni. Minek köszönhetően addig, amíg eljutunk A pontból B pontba sokkal kevesebb mosdót, tusolót, benzinkutat, boltot és éttermet tudunk igénybe venni. „

Illusztráció

Remete Csaba közel két évtizede nyomja a gázpedált. Véleménye szerint azonban a koronavírus-járvány közel sem akadályozza őket akkora mértékben a munkában, mint, ahogyan azt a sajtó az elmúlt napokban lefestette. Azt viszont ő is megerősítette, hogy a hatóságok által kijelölt útvonalon tényleg kevesebb a mosdók és tusolók száma, emellett a töltőállomások és a kereskedelmi, valamint a vendéglátóegységek közül is szinte mind teljesen bezárt. Az utakon a közlekedés a negyedére csökkent. Ezt jól bizonyítja az a fénykép is, amit Csaba a Szeged365.hu-nak készített:

„Sokkal nagyobb hangsúlyt fektetünk a higiéniai szabályok betartására, folyamatosan fertőtlenítünk és rendszerint viseljük a megfelelő védőfelszereléseket. A határátkelőkön várakozva pedig megtartjuk egymás között a két méternyi távolságot. Azokon a helyszíneken, ahol árut rakodunk be vagy pakolunk le, szintén hasonlóképp cselekszünk. Sehol sem időzünk, hiszen tudjuk, hogy a legbiztonságosabb hely a számunkra jelenleg a kamion fülke. Ami egyébként is egy fajta izolációnak számít, most azonban különösképp véd bennünket.„

Arra a kérdésre, hogy félnek-e attól, hogy megfertőzi őket a koronavírus, mind a ketten azt válaszolták, hogy nem. Attól viszont igen, hogy átadják azt családtagjaiknak.

Hogy hősek-e? Igen! Hogy elengedhetetlen-e a munkájuk az életben maradáshoz? Igen. Hogy tisztelnünk kell-e őket? A kitartásukért, türelmükért és bátorságukért minden bizonnyal! Köszönjük!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb