Közélet

Csütörtöki összefoglaló: eggyel nőtt a megyében a fertőzöttek száma, több, mint 30 projektet kezdeményezett az SZTE a koronavírus kapcsán

Tovább csökkent az új koronavírussal fertőzöttek száma az országban, a megyében azonban újabb egy főt azonosítottak. Szerbiában megszűnt a szükségállapot, a fővárosban és Pest megyében élők is elhagyhatják a lakóhelyüket és több, mint 30 koronavírussal kapcsolatos projektet kezdeményezett az SZTE. Koronavírus napi összefoglaló.

EGGYEL NŐTT A FERTŐZÖTTEK SZÁMA A MEGYÉBEN

3150 fő az országban, és 102 fő Csongrád megyében a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 10 krónikus beteg, ezzel 383 főre emelkedett az elhunytak száma, 801-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma 1966 fő. Az aktív fertőzöttek 63%-a, az elhunytak 79%-a, a gyógyultak 52%-a budapesti vagy Pest megyei. 968 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 50-en vannak lélegeztetőgépen. Megérkeztek a friss koronavírus-adatok.

A BUDAPESTEN ÉS PEST MEGYÉBEN ÉLŐK IS ELHAGYHATJÁK LAKÓHELYÜKET

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a Kormányinfón ismertette a kormány előző napi legfontosabb döntéseit. A fővárosiak és a Pest megyeiek elhagyhatják a lakóhelyüket, elmehetnek vidéki ingatlanjaikba. Megemelik a közfoglalkoztatottak keretszámát, átképzéseket, továbbképzéseket, felnőttképzéseket biztosítanak. Ezen felül a veszélyeztetett ágazatokban tilos lesz az államnak és az önkormányzatoknak, mint bérbeadóknak a bérleti jogviszony megszüntetése a veszélyhelyzet ideje alatt.

A SZEGEDIEK BETARTJÁK AZ ÓVINTÉZKEDÉSEKET

Az első napok tapasztalatai alapján az emberek 80-90%-a betartja a tömegközlekedési eszközökön az alapvető járványügyi és távolságtartási szabályokat. A Szegedi Közlekedési Társaság ügyvezető igazgatója szerint azonban nem mindenkit szabad leszólni, akin nincs maszk. Amíg nem kezdődik az iskola, és a nagy belvárosi IT cégek nem térnek át újra a személyes, munkahelyi munkavégzésre, addig nem vár reggeli és délutáni csúcsforgalmat a villamosokon és trolibuszokon.

NYITNAK A STRANDOK ÉS AZ USZODÁK – MÜLLER CECÍLIA ISMERTETTE A SZABÁLYOKAT

Az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos az uszodák újranyitásáról beszélt leginkább, és ennek szabályait ismertette. Hamarosan ismét mehetünk úszni, persze sokkal szigorúbb szabályokkal.

KÖZEL SZÁZ KÓRHÁZAT ÉS SZERVEZETET LÁTTAK EL ÚJABB VÉDŐFELSZERELÉSSEL

Közel száz kórház és egyéb, a koronavírus-járvány ellni védekezésben résztvevő szervezett kapott újabb egészségügyi védőfelszerelést szerdán és csütörtökön, közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa, Kiss Róbert a csütörtöki online sajtótájékoztatón.

TÖBB, MINT 30 KORONAVÍRUSSAL KAPCSOLATOS PROJEKTET KEZDEMÉNYEZETT AZ SZTE

A Szegedi Tudományegyetem ez idáig több, mint 30 koronavírussal kapcsolatos projektet kezdeményezett. Részt vesz egy antivirális szer klinikai vizsgálatának előkészítésében, közreműködik a a tömeges szűrési módszerek fejlesztésében, emellett pedig átfogó genetikai kutatást folytat. A kutatás szerteágazó, a koronavírus-járvány egészére kiterjed. Ez azt jelenti, hogy vizsgálják a megelőzést, a diagnózist, a korai és intenzív terápiákat és a rehabilitációt is. Kijelenthetjük tehát, hogy az SZTE újfent odateszi magát.

SZERBIÁBAN MEGSZŰNT A SZÜKSÉGÁLLAPOT

Szerbiában megszűnt a szükségállapot. A koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében a szerb kormány 2020. március 15-én rendelte el a szükségállapotot, ami tegnap, azaz május 6-án szűnt meg.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb