Közélet

Érettségi Szegeden 2020: német idegen, valamint német és horvát nemzetiségi nyelv és irodalom jön ma

Ma reggel 9 órakor a német idegen nyelvi vizsgák kezdődnek el közép- és emelt szinten, emellett ma német és horvát nemzetiségi nyelv és irodalomból tehetnek emelt szintű vizsgát a szegedi érettségizők. Mik is a feltételek, elsősorban az idegen nyelvi vizsgánál?

Ma reggel 9 órakor a legtöbb érettségizőnek a német idegen nyelvi érettségi vizsga kezdődik el. Ezeken a napokon már kevesebben vizsgáznak, nem általános kötelezettség, világos, nem tanult mindenki németet, és még azok közül sem érettségizik mindenki belőle. Mit kell tudni, mire kell odafigyelni ma a diákoknak?

KÖZÉP SZINT

A német nyelvi középszintű érettségi az Európa Tanács skálája szerinti B1-es szintnek felel meg. Ez követelményben azt jelenti, hogy meg kell érteni az olyan egyszerűbb szövegeket, amik a hétköznapokhoz, illetve gyakori élethelyzetekhez tartoznak. Ezen felül tudni kell, hogyan kell kommunikálni külföldiekkel mindennapi helyzetekben, például, ha útbaigazítást kérnek tőletek az utcán.

Szövegalkotás szempontjából az elvárás, hogy egyszerű, de összefüggő szöveget tudjanak írni olyan dolgokról, amiket ismernek a diákok vagy az érdeklődési körükbe tartoznak. Például olyan eseményekről vagy érzésekről, amiket átéltek, illetve a véleményük is kikérhetik egy-egy témával kapcsolatban.

EMELT SZINT

Az emelt szintű érettségin már egy kicsit többet várnak el a mindennapi életben való kommunikációnál. Ez már egy nyelvvizsga B2-es szintjének felel meg nehézségben, ami azt jelenti, hogy konkrét és elvont témájú szövegeket is meg kell érteniük a diákoknak. Nem okozhatnak gondot a hosszabb, illetve összetettebb érvelések sem. Ezen kívül részletes és világos szövegeket kell létrehozniuk, akár különböző témákon belül is. Valamint, ha a véleményüket kérdezik egy feladatban, akkor azt részletesen kidolgozott, előnyök és hátrányok kifejtésével is alá kell tudniuk támasztani.

A vizsgák 9 órakor kezdődnek. Középszinten az írásbeli vizsga időtartama 180 perc. Az első feladatlap (olvasott szöveg értése) kitöltésére 60, a másodikra (nyelvhelyesség) 30 perc áll rendelkezésre. 15 perces szünet után a hallott szöveg értésére vonatkozó feladatlap megoldása következik 30 percben, majd 60 perc áll rendelkezésre az íráskészséget vizsgáló feladatsorra.

Az emelt szintű írásbeli vizsga teljes időtartama 240 perc. A vizsgán az előzőekben is felsorolt feladatlapok szerepelnek ugyanabban a sorrendben, azonban a feladatok megoldására fordítható időtartam 70, 50, 30 és 90 perc.

Forrás: Eduline

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb