Közélet

Már több, mint 350.000 – en töltötték ki a Szegedi Tudományegyetem koronavírus-kérdőívét

Március 22-e óta több mint 350 ezren töltötték ki a Szegedi Tudományegyetem munkatársai által üzemeltetett Magyar Adatszolgáltató Kérdőívet (MASZK), amelynek válaszaiból a koronavírus várható terjedését próbálják prognosztizálni magyar kutatók. A kérdőívet minden nap érdemes kitölteni, ezt most már mobiltelefonon is megtehetjük, tájékoztatta a Szeged365.hu-t a Szegedi Tudományegyetem Sajtóosztálya.

A Szegedi Tudományegyetem kutatóját, Röst Gergelyt kérték fel kormányzati oldalról, hogy a járványügyi modellezéssel foglalkozó kutatócsoportja segítsen a járvány terjedésének prognosztizálásában. Az SZTE TTIK Bolyai Intézet kutatója több magyar egyetem bevonásával dolgozik ezen a projekten. A kérdőívben feltett kérdések arra irányulnak, hogy hogyan reagál a lakosság a különböző megszorítási intézkedésekre, felhívásokra. A MASZK kérdőívnek a lényege, hogy a válaszok segítségével próbálják napi szinten elemezni azt, hogy milyen hatása van a kormányzati intézkedéseknek.

illusztráció; fotó: Szabó Dávid

A korlátozó intézkedések enyhítésekor is gyorsan meg lehet nézni, hogy annak milyen hatása van a napi kapcsolatokra, az otthoni munkavégzésre, hány ember mennyi időt tölt az otthonán kívül. Ezekből az adatokból lehet következtetni arra, hogy mi várható a járvány erősödése vagy gyengülése területén – mondta Gyimóthy Tibor, a szegedi egyetem szoftveres csapatának vezetője.

A kérdőív reagál a járvány terjedésére, hiszen változnak a kérdések, aktualizálják azokat. A standard kérdések mellé (életkor, lakóhely, iskolai végzettség, home office) folyamatosan újak is bekerülnek. Az észrevételeket a MASZK Facebook oldalán lehet megtenni.

Forrás: SZTE Sajtó

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb