Közélet

Itt vannak a legfrissebb országos számok – 100-ra nőtt az idősotthonban koronavírussal fertőzött elhunytak száma

A koronavírus sajtóközpont tájékoztatása szerint a mai napra 100-ra nőtt az idősotthonban koronavírussal fertőzött elhunytak száma. Ez azt jelenti, hogy nagyjából minden negyedik elhunyt idősotthon lakója. A 100 elhunytból 74 fő Budapesten található idősotthonban hunyt el, közülük 65 fő Fővárosi Önkormányzat által fenntartott idősotthonban, 26-an vidéki idősotthonban. A legfertőzöttebb idősotthon a Pesti úti idősotthon, ahol már 42 az elhunytak száma és 305 lakónál igazoltak a koronavírus-fertőzést.

Az országban összesen eddig 32 idősotthonban igazoltak koronavírus-fertőzést, 12 budapesti és 20 vidéki intézményben. A mai adatok szerint összesen 773 idősotthon lakónál és 128 dolgozónál mutatták ki a koronavírust, 100 idős gondozott hunyt el és 118-an már meggyógyultak.

A fővárosban 12 idősotthonban jelent meg a fertőzés, ebből 7 idősotthon a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában működik, a többi civil vagy egyházi fenntartású. A Budapesten található idősotthonokban 471 fő gondozott fertőzött, közülük 404 fő fővárosi fenntartású idősotthonban él. A legtöbb elhunyt és fertőzött gondozott továbbra is a Pesti úti idősotthonban van. Ott 42 az elhunytak, 305 a fertőzött gondozottak és 26 a fertőzött dolgozók száma. A szintén fővárosi Vázsonyi Vilmos Idősek Otthonában 18-an hunytak el, 55 a fertőzött gondozottak és 20 a fertőzött dolgozók száma. A fővárosi fenntartású Kamarerdei úti otthonban 4-en hunytak el, 41 a fertőzött a gondozottak és 12 a fertőzött dolgozók száma. A szintén több mint félezer férőhelyes zuglói Olajág Otthonokban 9-en hunytak el, 51 a fertőzött gondozottak és 14 a fertőzött dolgozók száma.

A Pesti úti Idősek Otthona fertőtlenítése (Fotó: MTI)

Vidéken 20 idősotthonban jelent meg a vírus, de csak 9 intézményben van elhunyt, összesen 26 fő. A vidéki idősotthonokban 302 gondozott és 51 dolgozó lett fertőzött eddig. A vidéki intézmények közül a legtöbb elhunyt (6 fő) a mezőszilasi idősotthonban van, 5 fő a seregélyesi, 4 fő a borsodnádasdi intézményekben.

Országszerte zajlik az idősotthonok ellenőrzése és fertőtlenítése. A több mint kétszáz fős intézményekben a kórházparancsnokok intézményparancsnokként felügyelik a járványügyi intézkedések végrehajtását és a felelős készletgazdálkodást.

Forrás: koronavirus.gov.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb