Sport

Díjnyertes szegedi fotós, aki a gépét jobban félti, mint magát

Kocsis Alíz képeivel már biztosan találkozott, aki követi a szegedi sporteseményeket, hiszen a fotós évek óta ott van a pálya szélén. Kameráján keresztül mutat meg olyan pillanatokat, amiket a meccs hevében észre sem vennénk.

A pályán a játékosok hullámvasútban ülnek, ahová a fotós hölgy követi őket, profi gépével és megörökíti az öröm, a siker és néha a fájdalom pillanatait is. Már négy éve ott van az SZRSE-nél, de találkozhattunk vele a MOL-Pick Szeged párharcain vagy a medence partján, a vízilabdások összecsapásain is.  A Szeged365.hu arra volt kíváncsi, mi a legnehezebb a sportfotózásban?

Alíz: „Szokás mondani, hogy az alkalmazott fotográfia talán egyik legnehezebb műfaja a sportfotózás. Egy kép készítése sok összetevős. Nem elég ismerned az eszközeidet, alkalmazkodnod kell az adott sportlétesítményhez és természetesen a sportághoz is, amit fotózol. Jó, ha valamennyire tisztában vagy a játékszabályokkal, próbálj olvasni a játékosok mozdulataiból: tudd, hogy ki a bekk, mikor van fault vagy ki adja a blokkot a hálónál. Persze így is megesik, hogy kisebb baleset történik a munka során. Repedt már fel a szám, vagy a porc az orromban, mert eltalált egy nagy sebességű labda. Persze akkor sem magamat, inkább a gépemet féltettem.”

A Kékek szurkolóiról is sok érzelemdús képet készített már Kocsis Alíz.

Alíz a Vásárhelyi Kosársulinál is lencsevégre kapott már izgalmas mozzanatokat, illetve a vajdasági, nemzetközi kézilabda tornának, a Kanizsa Kupának 6 éve a fotósa. Csapataival átéli a sikereket, kudarcokat, de ritkán fordul elő, hogy ő maga is egy verseny részese legyen. Februárban sikerült egy nemzetközi pályázaton győznie, ezzel a képpel.

Anya és lánya. Az Európai Szövetségnél ez a kép vitt mindent. Nálunk is! Fotó: Kocsis Alíz

Ez a siker nemcsak az én, de a Szegedi Röplabda Sportegyesület és Pék-Tormási Orsolya sikere, öröme is. A szökőév napján az Európai Röplabda Szövetség egy programot indított, 1DayMore4Volleyball néven. Több kategóriában lehetett nevezni a február 29-én készült fotókat és videókat Európa szerte, aminek egy fontos szempontja volt, egy előzetes nevezés, melyet egyesületi szinten meg is tettünk. Sok ötlettel készültünk kolléganőimmel, míg végül egy „véletlen” kép jött ki győztesnek. A szupermini korosztály versenyén, beszélgetésbe elegyedtem Orsolyával a VASAS egykori kiválóságával, aki a kislányát kísérte el. Megkért, készítsek Rózáról egy fotót, mivel sok évvel ezelőtt ő is itt, a szegedi Arany János Általános Iskolában játszott mérkőzéseket, szintén a Szeged Kupa (akkori néven Florin Kupa) alkalmából. Egyből jött az ötlet számomra, hogy készítsünk egy Anya és lánya kép montázst, melyet neveztünk is a programra. Ez a kép végül annyira elnyerte az Európai Röplabda Szövetség tetszését, hogy megnyertük vele a közel 1000 nevező közül a „Legjobb közösségi média fotó” díját! Örömmel tölt el, hogy Európa szerte vihettük a magyar röplabda hírét.”

A szegedi hölgy a Szegedi Röplabda Sportegyesület munkatársa és minden korosztály mellett ott van, de az NB I-es férfi csapattal az idegenbeli találkozókra is rendszeresen elkíséri a felnőtt együttest. Egyszem lány a férfiak között.

Alíz: „Igen, nagyon vártam ezt a szezont, mert teljesen új kihívások elé állított. Nagyon szeretek utazni, kifejezettem élveztem a buszos utazást és azt, hogy betekintést nyerhettem más élvonalbeli röplabda klubok otthonába. Nem riadtam meg attól, hogy egyedüli nőként ültem a buszon, hiszen már az előző években is együtt dolgoztam a srácokkal az NB II-es idényekben, jól állom az olykor-olykor megeső vicces beszólásokat. No, meg meglehet az is segített a jó viszonyon, hogy az első utunkra két nagy doboz süteménnyel állítottam be.”

A szegedi sportolók versenyeznek, küzdenek Alíz pedig „vadászik” tovább a legfontosabb momentumokra, mi pedig élvezzük munkája gyümölcsét. A Szeged365.hu gratulál Alíznak és további sikereket kíván! Ami a röplabdásokat illeti, hogy melyik szegedi felnőtt csapat, hol folytatja a következő szezonban, arról is írtunk korábban.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb