Közélet

Elektronikus úton nyújthatók be a személyforgalmi beutazás méltányossági kérelmei

Szerdától elektronikus úton és kizárólag magyarul nyújthatóak be a személyforgalmi beutazás méltányossági kérelmei, jelezte a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a keddi online sajtótájékoztatón.

Az egy háztartásban élőknek elég egy dokumentumot kitölteniük, abban indokolni kell a méltányossági kérelmet, lehetőség szerint okirattal is igazolva.

A különös méltánylást érdemlő esetek között említette a részvételt magyarországi hatósági eljárásban, az üzleti tevékenységet vagy a munkavégzést a megfelelő meghívólevéllel, az egészségügyi ellátás igénybevételét beutalóval és a tanulók vizsgakötelezettségének teljesítését. Méltányolandó beutazási indokként jelölte meg tovább azt is, ha a kérelmező a magyarországi fuvarozási feladat kiindulási pontjára szeretne eljutni, valamint a közeli hozzátartozó temetésén akar részt venni.

Közlése szerint a kérelemhez – amennyiben meghatalmazott jár el – csatolni kell a meghatalmazást is. Hozzátette: az elektronikus ügyintézéshez szükséges űrlapok a rendőrség honlapján elérhetők.

Kiss Róbert elmondta azt is, hogy 421-re nőtt az önkéntes elektronikus ellenőrzést vállaló, hatósági házi karanténban lévők száma. Hétfőn 629 hatósági házi karantént rendeltek el, jelenleg 11 016 van érvényben.

Illusztráció

A vidéken elrendelt védelmi intézkedések betartásának ellenőrzése során hétfőn 84 emberrel szemben kellett intézkedniük, ebből 69 figyelmeztetéssel zárult, 5 esetben helyszíni bírságot szabtak ki, és 10 feljelentést tettek.

Szólt arról is, hogy 352-re emelkedett a járványüggyel összefüggésben elrendelt büntetőeljárások száma. Ezek közül 86-ot rémhírterjesztés, 27-et közveszéllyel fenyegetés, 111-et csalás és 21-et járványügyi szabályszegés miatt indítottak, és összesen 66 gyanúsítottat hallgattak ki.

Az alezredes egy kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy operatív törzs által közzétett adatokban a fertőzöttek, halottak és gyógyultak is lakcím szerinti besorolásban szerepelnek.

Illusztráció

A belépő teherforgalomban Tompánál két, Röszkénél három, Csanádpalotánál egyórás a várakozás, a belépő személyforgalomban pedig Nagylaknál van kétórás várakozás.

Elismerés és köszönet illeti munkájukért az ápolókat – jelentette ki az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.

Archív

Müller Cecília az ápolók nemzetközi napjához kapcsolódóan megköszönte az ápolók áldozatos munkáját, amelyet egész életük során végeznek.

Közölte: az ápolóknak is köszönhető, hogy már 12 koronavírussal fertőzött beteget vettek le a lélegeztetőgépről a Szent László kórházban, állapotuk stabil. Az említettek közül tizenegy beteg 60 és 79 év közötti, és van egy 40 éves is.

Illusztráció

Stabilan, alacsonyan tartják az új fertőződések számát – közölte. Hétfőről keddre 29-cel nőtt a fertőzöttek száma, a gyógyultak száma már ezer fölött van, eddig 425-en hunytak el, az elmúlt 24 órában 4 ember halt meg – ismertette.

Csökkent a fertőzöttek, és a kórházban ápoltak száma, és ezek a kedvező eredmények olyan járványügyi helyzetet teremtettek, amelynek következtében vissza lehet térni a járvány kezdetekor alkalmazott beutalási rendhez – mondta Müller Cecília.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb