Blog

PénzügyesAnyu blog: Azért, mert nem gondolsz rá, leszel nyugdíjas!

Az egyik kedvenc filmem a Last Vegas! Amellett, hogy vicces és remek színészek játszanak benne, irányt mutat, hogyan kellene nyugdíjasként (is) nagybetűsen élnünk! De lesz erre nekünk esélyünk? Olvasd végig a posztot, elgondolkodtató infók lesznek benne.

NYUGDÍJMEGTAKARÍTÁS. Mit gondolsz? Szükség van rá? Olyan nagyon távolinak tűnik, olyan „jaj de hol van még az” érzésünk van ezzel kapcsolatban. Sokan egyetértenek ennek ellenére azzal, hogy a mostani 40-eseknek, fiatalabbaknak már mindenképpen gondoskodni kell a saját nyugdíjáról, SŐT szerintem akár az idősebbeknek is. Ennek ellenére, hogy ezt sokan elismerik, semmit nem tesznek. Miért? Mert egyrészt úgy érzik hogy nem tudnak miből félretenni, másrészt titkon mégis azt gondolják, hogy csak megoldja majd az állam ezt a kérdést. Én is reménykedem, mert az államnak az a feladata, hogy megoldja ezt, de egyrészt ez nem ilyen egyszerű, másrészt ez nem csak magyar probléma, sok ország keresi rá a választ, de szinte biztos, hogy az öngondoskodás elengedhetetlen.

Miért gondolom így?

Tudom, hogy nem kedveljük a számokat, de mondják, hogy a tények makacs dolgok. Tehát:

  1. 2020-ban Magyarország népességének 20,61%-a a 65 évnél idősebb korosztályhoz tartozik, ami nálam okosabb emberek szerint 2041-re eléri a 28%-ot, azaz 100-ból 28 ember nyugdíjas lesz. Mi is ezzel a baj? Sajnos, bár most elég sok gyermekvállalásra buzdító támogatás van, de egyre kevesebb gyermek születik, így teljesen egyértelmű, hogy kevesebben fognak 20 év múlva járulékot fizetni. A nyugdíjrendszerünk pedig úgy működik, hogy az aktív dolgozók fizetik a mindenkori nyugdíjasok nyugdíját. Tehát most a Te járulékod fizeti a szüleid nyugdíját. De ki lesz, aki a Te nyugdíjadat kitermeli?
  2. Sokan mennek külföldre dolgozni, sokkal többen, mint ahogy ezt a nyugdíjrendszerünk elbírná. A jelenleg 600 000 külföldön dolgozó aktív járulékfizetőnek a hiánya tovább rontja a helyzetet.
  3. Nem régen hallottam egy jó kifejezést- foglalkoztatási hedonizmus, ami tökéletesen tükrözi a helyzetet. Most sokan élvezik azt, hogy kevesebbet költenek járulékra, anélkül, hogy gondolnának a nyugdíj helyzetre (mert ugye hol van az még?). Rengeteg a KATA-s egyéni vállalkozó, és talán azt a tényt sem vitatja senki, hogy sokan nem a valós foglalkoztatotti óraszámban vannak bejelentve, vagy nem olyan összeggel, amit ténylegesen keresnek.
  4. Az orvostudomány 20 év alatt rengeteget fejlődhet, így a várható élettartamunk szerencsére hosszabb lesz, mint jelenleg, ergo hosszabb ideig leszünk nyugdíjasok, ergo tovább kell(ene) fizetni részünkre a nyugdíjat.

Azt gondolom, hogy így érthető, hogy az sem nyugodhat meg teljesen, aki jelenleg bejelentett jó bérrel rendelkezik, mert sajnos ez sem garancia arra, hogy lesz nyugdíja. És igen, valóban vannak állami megoldások, pl: nyugdíjkorhatár emelés, nyugdíjplafon bevezetése, de ennek nem fogunk azt hiszem örülni és azzal, hogy a nyugdíjasok száma folyamatosan nő, a járulékot fizetők száma pedig csökken, egyértelmű, hogy muszáj lesz gondoskodnunk magunkról.

Ha úgy érzed, hogy nem tudsz, vagy nem éri meg úgy általánosságban megtakarítási szerződést kötni, akkor itt az előző posztom, ami talán gondolatébresztő lehet:https://szeged365.hu/2020/05/08/penzugyesanyu-blog-sztori-a-malacperselyrol/

De hogy mi mellett érdemes dönteni, ha a nyugdíjadra gondolsz, azt a következő posztomban  írom le! Elárulom, hogy van olyan megoldás, amivel fixálhatod a szerződéskötéskor érvényben lévő nyugdíjkorhatárt, ami azért megnyugtató.

Dr. Szilágyi-Németh Lilla- PénzügyesAnyu, a Nelson Biztosítási Alkusz Zrt. és a Bankmonitor Partner Kft. független pénzügyi tanácsadója, Faceboook- PénzügyesAnyu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb