Közélet

Szíjjártó Péter: 10.000 hazahozott magyar, 132 millió maszk, lélegeztetőgép-ügy

Tízezer magyart hoztak haza eddig külföldről, 132 millió maszk, 2.3 millió teszt és közel 3.300 lélegeztetőgép érkezett eddig Magyarországra – számolt be Szíjjártó Péter hétfőn a Parlamentben a koronavírus-járvány elleni védekezésről. A külügyminiszter a lélegeztetőgép-vita kapcsán is megszólalt.

10.000 MAGYART HOZTAK EDDIG HAZA

Szijjártó Péter külügyminiszter számolt be a Parlamentben napirend előtt a koronavírus-járvány elleni védekezésről. Hangsúlyozta: a járvány elleni védekezésben észszerű és körültekintő egyensúlyra kell törekedni, tekintettel az emberi élet és egészség védelmére, a gazdaság újraindítására és a normális élet visszanyerésére, a kormány intézkedései pont ezt célozták. Hétfőre több mint 10 ezer magyart hoztak haza külföldről, még 541 olyan magyarról tudnak, akik a korlátozások miatt nem tudtak hazatérni.

130 REPÜLŐVEL ÉRKEZNEK AZ ESZKÖZÖK

Magyarország és Kína között létrejött egy légihíd, eddig 130 repülővel érkeztek különböző eszközök.

A pontos számok:

  • 132 millió 175 ezer maszk érkezett és még 40 millió 400 ezerre van szerződés
  • 3298 lélegeztetőgépet hoztak eddig, 1351-et az elmúlt héten
  • 2 millió 370 ezer teszt érkezett, és még 1 millió 170 ezerre van szerződés
  • 68 millió 665 ezer védőfelszerelés jött, és még kevesebb mint egymillióra várnak

Szijjártó beszélt arról is, Kínából 850 ezer olyan gyógyszert kaptunk, amely jó eredményeket mutat a koronavírusos betegek kezelésében, és amelyet csak három másik országnak adtak, valamint Japánnal is megállapodtak több mint 12 ezer gyógyszer szállításáról.

A LÉLEGEZTETŐGÉP-ÜGYRŐL

Szijjártó Péter utalt a lélegeztetőgép-vitára is: nyilvánvaló, hogy különböző eszközöket különböző ellátási fázisokban használnak. Amit az egészségügyi terület kér, azt megrendelik és leszállítják az európai szabványoknak megfelelően. Korábban írtuk a témában: a hétvégén Lovas András szegedi aneszteziológus a ResMed Lumis 150 típusú lélegeztető gépek kapcsán egy Facebook posztban kifejtette, szerinte csakis otthoni használatra alkalmasak. Az orvos soraira a Szegedi Tudományegyetem hétfő délután reagált, a közleményt az alábbi cikkünkben adtuk közre:

GAZDASÁGVÉDELEM

A külügyminiszter beszélt a gazdasági intézkedésekről is. Azt mondta, a kormány továbbra is a munkahelyteremtésre koncentrál, 800 ezer eurós összeggel támogatnak Magyarországon működő cégeket, amelyek hajlandók beruházásokat létrehozni. Eddig 526 cég – köztük 416 magyar – jelentkezett, összesen 254 milliárd forint beruházást vállaltak, és ezzel 93 650 munkahely megvédését biztosítják. Az erre a célra szánt 50 milliárd forintos keretet megduplázták, és készek újabb pályázati keretet nyitni – mondta. Hozzáfűzte: tárgyalnak az EU-val, hogy a maximális támogatási összeget eltörölhessék, május végére ígért választ az unió.

Forrás: MTI, Portfolio.hu, HVG.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb