Közélet

Szegedi altatóorvos: csak otthoni használatra alkalmas a lélegeztetőgépek egy része

Csak otthoni használatra alkalmasak a koronavírus elleni védekezéshez központilag, Kínából beszerzett lélegeztetőgépek egy része – állítja a szegedi Lovas András aneszteziológus és intenzív terápiás szakorvos egy Facebook bejegyzésében. A szegedi orvos a ResMed Lumis 150 lélegeztetőgépről ír, amelyet bizonyos kórházak a koronavírusos betegek ellátására kaptak.

Lovas András szegedi aneszteziológus és intenzív terápiás szakorvos hangsúlyozottan szakmai szempontból írta le meglátásait a Kínából beszerzett ResMed Lumis 150 lélegeztetőgépekkel kapcsolatosan, a készülék rendeltetésszerű használatával kapcsolatban semmilyen véleménnyel nem szeretne élni. Megállapítása szerint ez a lélegeztetőgép egy olyan eszköz, melyet egyértelműen otthoni használatra fejlesztettek ki. A termék, Lovas szerint egyértelműen non-invazív lélegeztetésre alkalmas csak, a kezelési mód során a beteg orra és szája vagy orra elé illesztett, szorosan záró maszkon keresztül tudják a beteget lélegeztetni. Ám ez csak bizonyos tüdőbetegségek kezelésére alkalmas, a leírásban sehol nem szerepel a fertőzéses eredetű tüdőbetegségek ezen eszközzel történő ellátásának lehetősége.

A kórokozók által létrehozott tüdőgyulladásos beteg légzés-támogatása ezen eszköz javallatai közt nem szerepel. Ennek egyik fő oka szakmai szempontból, írja Lovas András, hogy a termék nem biztosítja a belélegzett oxigén arány állítás lehetőségét, tehát azt, hogy pontosan hány %-os oxigén tartalmú gázkeverékkel kívánjuk a pácienst lélegeztetni. Tüdőgyulladás esetén ezen érték beállítása rendkívül fontos, hiszen oxigént változó mértékben igényelnek a tüdőgyulladásban szenvedők. Másik alapfeltétele a biztonságos használatnak, hogy tudjuk, pontosan hány %-os oxigén tartalmú gázt ad le az eszköz. Ezt a nagyobb tudású lélegeztető gépekben egy oxigén szenzor (érzékelő) biztosítja, ami ebbe a termékbe nincs beépítve.

Hozzáteszi, bár az eszközhöz szükség esetén oxigén csatlakoztatható, maximum 15 liter/perc áramlással, de ennek elvesztése esetén az eszköz nem tud riasztani, hogy a bevitt oxigén koncentráció alacsony. Ez olyan biztonsági alapkövetelmény, mely kritikus állapotú, pl SARS-CoV-2 vírus fertőzött tüdejű beteg ellátására nem teszi alkalmassá a gépet, még akkor sem ha folyamatosan monitorozzák a vér oxigén telítettségét egy szaturáció mérővel.

Abban nem kívánt vitát nyitni Lovas András, hogy a COVID-19 beteg lélegeztetésében a non-invazív lélegeztetésnek hol a szerepe, de szerinte egyértelmű, hogy jelentős részük invazív gépi lélegeztetésre szorul, Olaszországban, a legutóbbi vizsgálatok szerint, az intenzív osztályokra kerültek 90%-a. Szakmai véleménye szerint a kritikus állapotú COVID-19 fertőzött betegeknél, még ha non-invazívan is kezdik el őket lélegeztetni, akkor is készen kell állni arra, hogy a terápiát bármikor módosítani kell és a non-invazív lélegeztetést invazívra kell váltani. 

Ennek megfelelően, írja, az intenzív terápiás szakmában dolgozók, így ő is, minden eszköz igény felmérés során olyan lélegeztetőgépet jelöltek meg a jelen járvány helyzetben, hogy a gép mindenképpen tudjon invazív módban lélegeztetni és emellett megtalálható legyen benne a non-invazív mód is.

https://www.facebook.com/andras.lovas.14/posts/3250165361701115

Frissítés: Az ügyben megkerestük a Szegedi Tudományegyetemet, amint válaszuk megjön, azt azonnal közöljük.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb