Szegedi Arcok

Szeged Napja 2020: a borfeszt-alapító Dlusztus Imre szerint a szegediek vérében van a bor

Dlusztus Imre 26 évvel ezelőtt álmodta meg a Szegedi Borfesztivált. Akkor még maga sem gondolta, hogy Magyarországon rövid időn belül kuriózumként tekintenek majd az adott rendezvényre.

Szeged Napja 2020, a Szeged365 csapatával! Imádott városunk 1719. május 21-én kapta vissza szabad királyi városi címerét, tehát az idén 301. alkalommal ünnepeljük meg a Napfény Városát! Az idei alkalom a koronavírus árnyékában más, mint az eddigiek: elmarad a 10 napos ünnepségsorozat és vele együtt a XXVI. Szegedi Borfesztivál is. Elmarad, fizikailag. Lélekben viszont újra a Széchenyi térre repítjük a Szeged365.hu olvasóit, május 15-24. között, 10 napon át ismert szegediekkel és a rendezvény kedvenc borászaival elevenítjük fel a legromantikusabb vagy éppen legőrültebb borfeszt-élményeiket, nomeg startol a Csakazértis Borfeszt játékunk, rengeteg mennyei nedűvel! Isten éltessen Szeged!

Emlékeztetett, hogy az első alkalommal megrendezett Borfesztiválon mindössze 7 borász képviselte magát a Mars téren, az eseményt ugyanis ott rendezték meg először. A második alkalomra a Hágiban került sor, ahol már 20 körül akadt azon borászok száma, akik tiszteletüket tették. Az igazi áttörést azonban a harmadik alkalom hozta, amikor is Szalay Istvánnak, Szeged akkori polgármesterének köszönhetően az eseménysorozat immár a Széchényi téren kerülhetett megrendezésre. Dlusztus Imre, a Nemzeti Értékek Könyvkiadó főszerkesztője elárulta, ezen évek nem hoztak nyereséget, ám annál több élményt igen.

Fotó: Szabó Dávid

Dlusztus Imre szerint ekkor találta meg a helyét a Szegedi Borfesztivál, ami először 3 napos, majd 5, aztán 7, míg végül 10 napos rendezvénnyé forrta ki magát a Szeged Napja Ünnepségsorozat keretében.

Sz365: 26 évvel ezelőtt létrehozott valami olyat, ami azóta is Szeged egyik legmeghatározóbb arculati eleme. Milyen érzéssel tölti el mindez Önt?

DI.: A tény, hogy egy olyan városban, ahol a rendszerváltást követően megszűnt a borkészítés mestersége, annak ellenére, hogy előtte Szőregen és Algyőn is volt egy-egy részlege a pincegazdaságnak, óriási dolognak bizonyult, hogy az Alföld fővárosában mindezt létre tudtam hozni. Mindezek előtt egyébként a Mars téren rendszerint tömegeket megmozgató sörfesztivált szerveztünk, ám idő közben rájöttünk, hogy Szegedhez mégis csak jobban dukál a bor. Ezt pedig az a történelmi háttér is jól bizonyítja, amit kevesen ismernek. Mégpedig a szegedi önkormányzatnak sok száz évvel ezelőtt volt saját szőlőterülete, illetve Mátyás idején hetvennél is több szegedi polgár fizetett a királynak adót a borértékesítésből származó bevételéből. Emellett pedig azt is illik tudni, hogy Szeged városának határai 1950-ig sokkal nagyobb területen húzódtak, minek apropójaként a város akkor 20 ezer hektárnyi szőlőterülettel rendelkezhetett. Ma Magyarország 60 ezer hektáron termel szőlőt. Vagyis nekünk, szegedieknek a vérünkben van a bor, a borkészítés és a borfogyasztás is, csak el kellett ismernünk, hogy akadt idő, amikor ezt igyekeztek velünk elfelejtetni. A Szegedi Borfesztivál azonban 26 évvel ezelőtt mindezt tökéletesen visszahozta. Ami évről-évre büszkeséggel és örömmel tölt el, hiszen a szülővárosomnak alkottam mindezzel maradandót.

Fotó: Szabó Dávid

Sz365: Mitől jó szegedinek lenni, mitől jó itt élni, mi jut először eszébe?

DI.: A Mátyás tér, Alsóváros, az alsóvárosi templom és a napsugaras házak jutnak először eszembe. Szeged számtalan történelmi és kultúrtörténeti okot ad arra, hogy a lokálpatrióták büszkék legyenek arra, hogy ide születtek és/vagy itt élnek. Ilyen például az irodalomban és a tudományban elért sikerek sokasága. Szeged a legirodalmibb magyar város. Dugonics András, József Attila, Juhász Gyula, Tömörkény, Móra, Baka István, Darvasi László és Grecsó Krisztián neve mellé sok száz, rendkívül okos tudós, kutató, tehetséges művész, sorolható, ami sokat hozzátesz ahhoz, hogy az embert öröm töltse el akkor, amikor ismerteti, honnan származik.

Sz365: És végül, mit üzenne a szegedieknek a világjárványra való tekintettel?

DI.: Azt, hogy mindenki töltse otthon az időt és töltse otthon a borát. Most már nyugodtan hívja át a szomszédokat. Üljenek ki a teraszra és kezdjenek el gondolkodni azon, hogy milyen szép az élet, hogy mennyit jelent az, hogy egészségesek vagyunk, olvassanak utána a jó magyar boroknak, tájékozódjanak könyvekből, barátoktól. Igyák tudatosan és nemzeti érdekből a magyar bort. És, ami a legfontosabb: élvezzék az életet.

Fotó: Szabó Dávid

Dlusztus Imre másodmagával hozta létre a Szegedi Borfesztivált, alapítótársával korábban beszélgettünk:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb