Mindenmás

Befejezték a magyar-szerb határ menti vízgazdálkodási projektet

Befejezték a magyar-szerb határ menti vízgazdálkodási projekt. Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATIVIZIG) a szerb Vajdasági Vizek Vállalattal és a Vajdasági Autonóm Tartomány Európai Ügyekért Felelős Alapjával együttműködve végezte el a Kurca-főcsatorna, valamint a szerb oldalon lévő Jegricska folyó vízminőségének javítását célzó projektet.

Az Interreg-IPA Magyarország-Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében megvalósult „Környezetbarát vízgazdálkodás extrém időjárási körülmények között a határ menti területeken” (ECOWAM) című beruházás összköltsége 1.758.447,43 euró volt, melyből az Európai Unió 1.499.227,805 euró támogatást nyújtott.

Magyar oldalon a projekt célja az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság kezelésében lévő legnagyobb vízgyűjtő területtel rendelkező Kurca-főcsatorna vízszállító képességének és vízminőségi állapotának helyreállítása volt. Ennek érdekében egyoldali mederkotrást végeztek a csatorna több mint 5 kilométeres szakaszán, melynek hatására a régió öntözővíz minőségében is jelentős javulás várható. A beruházás során újjáépítették a Szentes térségében lévő Bikaistállói vízvisszatartó zsilipet, amely nagyban segíti a hatékonyabb vízkormányzást. Ugyanitt egy új monitoring állomás is helyet kapott, ami a vízminőség folyamatos megfigyelését biztosítja a vízügyi szakemberek számára.

Illusztráció

A Vajdasági Vizek Vállalat fő projekttevékenysége a Jegricka folyó kotrása volt, amit összesen mintegy 11 kilométer hosszon végeztek el. A munkálat során eltávolították a káros növényzetet és a felhalmozódott iszapot. Ehhez egy multifunkciós kétéltű járművet szerzett be a szerb fél, mely a jövőben is nagy segítségükre fog szolgálni, hogy a vízfolyást rendszeres karbantartsák.

A projekt másik szerb partnere, a Vajdasági Autonóm Tartomány Európai Ügyekért Felelős Alapja tanulmányt készített a Jegricka Nemzeti Parkról, valamint a környezetvédelmi és vízgazdálkodási létesítményekről, továbbá hidrobiológiai vizsgálatot és monitoring tevékenységet végzett a Jegricka vízfolyáson. A projekt során az Európai Uniós Víz Keretirányelv megvalósításával összefüggésben a szerb-magyar közös erőfeszítések eredményeképpen a vizek jó állapotára vonatkozó célkitűzéshez is közelebb került térségünk.

Forrás: Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb