Szegedi Arcok

Szeged Napja 2020: Márton Anita szereti a tápéi emberek közvetlenségét, segítőkészségét (hanggal)

A szegedi Márton Anita karrierjét a bronz, az ezüst és az arany egyaránt fémjelzi. Ráadásul csakis a legnagyobb világversenyekről beszélünk. Fedett pályás világbajnoki arany és ezüstérem, világbajnoki ezüst, két fedett pályás Európa-bajnoki arany, Európa-bajnoki ezüst és bronzérem, valamint olimpiai bronzérem Rióban, 2016-ban. De Anita nem, vagy nem csak ezért népszerű a szurkolók körében, hanem személyisége is az egyik legkedveltebb sportolójává teszi nem csak Szegednek, hanem egész Magyarországnak is. Anita idén nem biztos, hogy vendége lenne a Szeged Napja rendezvényeinek, mert Kínában versenyezne és készülne a nyári tokiói játékokra. De tudjuk, idén se Szeged Napja, se nyári olimpia nem lesz. Így Anita itthon készül tovább, Szegeden, családja, szerettei körében, és nagyon élvezi a Tápé barátságos hangulatát.

Szeged Napja 2020, a Szeged365 csapatával! Imádott városunk 1719. május 21-én kapta vissza szabad királyi városi címerét, tehát az idén 301. alkalommal ünnepeljük meg a Napfény Városát! Az idei alkalom a koronavírus árnyékában más, mint az eddigiek: elmarad a 10 napos ünnepségsorozat és vele együtt a XXVI. Szegedi Borfesztivál is. Elmarad, fizikailag. Lélekben viszont újra a Széchenyi térre repítjük a Szeged365.hu olvasóit, május 15-24. között, 10 napon át ismert szegediekkel és a rendezvény kedvenc borászaival elevenítjük fel a legromantikusabb vagy éppen legőrültebb borfeszt-élményeiket, nomeg startol a Csakazértis Borfeszt játékunk, rengeteg mennyei nedűvel! Isten éltessen Szeged!

Sz365: Szegeden nőttél fel, és Szegeden élsz. Van kedvenc szegedi városrészed?

MA: Nagyon szeretem Szegedet, talán a családias jellege miatt, minden közel van a városon belül. Én magam Tápén lakom, itt nagyon kedves, közvetlen és összetartó a közösség. Van egy külön Facebookos csoport nekünk, tápéiaknak, oda bármit fel lehet tenni, és nincs olyan, hogy valaki ne tudna segíteni, teljesen önzetlenül. A szomszédokkal ugyanúgy jó a viszonyunk, ez manapság nagy kincs és ritkaság.

Sz365: Ezek szerint Tápéhoz köthetőek a legszebb emlékeid?

MA: Igen, illetve a családhoz. A nagyszüleimnek a Tisza parton van egy nyaralójuk, kiskoromban nagyon sok időt töltöttünk ott, akkoriban még rengeteget fürödtünk is a Tiszában, csónakázni, kajakozni, kenuzni vitt el a nagypapám vagy a nagybátyám, ilyen szép környezetben tölthettem a gyerekkoromat. Ezek a legmeghatározóbb élményeim.

Sz365: Mint sportolót, nagyon mélyen érintett a karantén, hiszen az olimpiát is elhalasztották. A sporton kívül miben korlátoz vagy korlátozott még téged ez a pár hét?

MA: A szüleimet és a nagyszüleimet jóval kevesebbet láthatom ebben az időszakban, ez természetesen elég nagy változás a sport nélkül is az életemben. A szegedi programokat is nagyon szeretjük, nagyon sajnálom, hogy most elmarad a Szeged Napja, a Borfesztivál, a Hídi Vásár, pláne hogy most kezdődik a jó idő. Ezekre, ha időm engedi, mindig kilátogatunk a párommal.

Nyilván most kevesebb időm is lenne, hiszen ha nem lenne a járvány, akkor már az olimpiai felkészülésemre fókuszálnék. Én eddig is szerencsés voltam, mert a munkát el tudtam végezni, kis csoportokban, hárman edzünk együtt. A nagy részük szabadtéren van az edzéseknek, és a környezetünkben sem volt senki beteg. Most egyébként éppen Montenegróból tértem volna haza egy edzőtáborból és már Kínában lennék versenyeken. De július-augusztus előtt valószínűleg nem lesznek versenyek.
A szegedieknek nagyon sok kitartást kívánok a járványnak remélhetőleg a végére, de még mindig vigyázzanak egymásra, tartsa mindenki a megfelelő távolságot és a higiéniás előírásokat.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb