Mindenmás

Napi pakk, hétfő: ma nyitnak a szegedi ovik-bölcsik, nemzetközi törölköző nap, 21 fok

Lefőtt már a reggeli kávéd? Befutott a Napi Pakkunk, benne az összes fontos hír a napkezdéshez: képbe hozunk, felébresztünk, jó kedvre derítünk!

MA VAN A NEMZETKÖZI TÖRÖLKÖZŐ NAP

Douglas Adams emlékére minden év május 25-én nemzetközi törölköző-napot tartanak szerte a világon. Ilyenkor a rajongók törölközővel a nyakukban közlekednek a városban, és különböző rendezvényeket tartanak. A törölköző viselése Adams Galaxis Útikalauz Stopposoknak című művéből ered, ahol minden belevaló stoppos tudja hol a törölközője. A törülköző, írja az Útikalauz, a lehető leghasznosabb dolog, amit csak magával vihet a csillagközi stoppos:

  • beletakarózhatunk, hogy meleghez jussunk, míg átugrándozunk a Laglan-Béta hideg holdjain
  • heverhetünk rajta, míg a Santagrinus-V ragyogó, márványhomokos tengerpartjain szívjuk a sűrű tengeri levegőt
  • felvitorlázhatjuk vele minitutajunkat, míg lefelé sodródunk a lassú, lomha Mothfolyón
  • takarózhatunk vele, miközben Knkrafoon sivatagainak vörös csillagai ragyognak ránk
  • megnedvesíthetjük és fegyverként használhatjuk kézitusában
  • fejünkre tekerhetjük, hogy távol tartsuk a mérges gőzöket, vagy hogy elkerüljük a Traal bolygó Mohó Poloskapattintó Fenevadjának pillantását (észvesztően ostoba állat, azt hiszi, ha ő nem lát téged, te se látod őt – annyi esze van, mint egy cipőtalpnak, de nagyon-nagyon mohó)
  • veszély esetén vészjelzéseket adhatunk vele
  • …és természetesen beletörölközhetünk, ha még elég tiszta hozzá.

SZÜLETÉS – ÉS NÉVNAPOSOK

93 éve született Marx György részecske – és asztrofizikus, 69 éves Bob Gale, a Vissza a jövőbe filmek rendezője, 57 éves Mike Myers (nem a gipszmaszkos gyilkos a Halloween-filmekből, hanem a másik srác) kanadai születésű amerikai színész, a Wayne világa és a Szőr Austin Powers idétlen, de imádni való sztárja.

Isten éltessen Benneteket: Orbán, Zsófia, Gergely, György, Márk, Urbán, Márkus!

ORBÁN, DE NEM VIKTOR + AFRIKA NAPJA

Ma van Orbán napja, aki a szőlőművesek, kádárok, kocsmárosok patrónusa, és a fagyosszentek közé tartozik. 57 éve a mai nap egyben Afrika Napja is, erről az afrikai egységszervezet döntött Addis Abbebában, alakuló ülésén. A szervezet célja az afrikai népek egységének és szolidaritásának elősegítése, a gazdasági, politikai és más területeken folytatott együttműködésük fejlesztése. Alapelvük: egyenjogúság, tömbönkívüliség, be nem avatkozás.

MA NYITNAK A SZEGEDI OVIK – BÖLCSIK

Mától (2020.05.25., hétfő) visszatérnek a “normál kerékvágásba” a Budapesten kívüli óvodák-bölcsődék, így a szegediek is. Ügyeleti rendszerben egyébként már múlt hétfőn (május 18.) elindult 45 óvoda és 15 bölcsőde Szegeden, tehát, az összes.

Maruzsa Zoltán az operatív törzs sajtótájékoztatóján tegnap kiemelte: nem kötelező ezekbe az intézményekbe vinni a gyerekeket, a járványügyi helyzet alapos indoknak minősül, ha a szülő azt kéri, hogy gyermeke otthon maradhasson. Az intézményeknek külön igazolás nélkül is fogadniuk kell a gyermekeket. Erre azért van szükség, mert sok esetben elfogyott a szülők szabadsága, és dolgozniuk kell – indokolta az intézkedést az államtitkár.

Bővebben a témában, Maruzsa-videóval:

MA SEM FOGUNK MEGSÜLNI

Továbbra is marad a hűvös, szeles, elvétve záporos, zivataros idő a jövő hét elején a Napfény Városában. Hétfőn egy magassági hidegörvény hatására többször erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet, és több helyen előfordulhatnak záporok, zivatarok a térségben. Emellett a széllel is számolnunk kell, a hajnali órákban 5-11, délután 16-21 fok valószínű.

A VASÁRNAP LEGFONTOSABB HÍREI

Tizedik napja nem nőtt a fertőzöttek száma Szegeden, maradnak a korlátozások, 12.000 – en vannak hatósági karanténban. Íme a vasárnap legfontosabb hírei:

A végére pedig egy szívszorító, egyben elgondolkodtató sztori: megszólalt a szombaton kirabolt szegedi virágboltos hölgy…

Érdemes elolvasnod:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb